Sun04142024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Boško Vučurević: Podrška PKV mladim zadrugarima

Boško Vučurević: Podrška PKV mladim zadrugarima

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Konstantno negujući unapređenje privrednog ambijenta, Privredna komora Vojvodine (PKV), predstavlja sponu između privrednika i relevantnih institucija. Predsednik PKV Boško Vučurević je, prepoznajući Letnju školu zadrugarstva - Srpski Itebej 2020, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), kao bitnu kariku razvoja poljoprivrede, označio ovu inicijativu kao pravi način za unapređenje privrede AP Vojvodine, a edukaciju mladih ljudi koji predstavljaju budućnost zadrugarstva Republike Srbije, neprocenjivom za održivi razvoj naše poljoprivredne proizvodnje.

Po njegovim rečima, samo na taj način naši poljoprivredni proizvođači će ostati prepoznatljivi kako na regionalnom tako i na globalnom tržištu.
            Predsednik je u obraćanju mladim zadrugarima, kojima je dodeljen sertifikat o završenoj 1. Letnjoj školi zadrugarstva, istakao da je PKV mesto okupljanja privrednika, a cilj zadovoljenje njihovih interesa. Naglasio je i značaj ZSV kao stožera vojvođanskog privrednog razvoja.
            - PKV je u proteklom periodu posvetila značajan deo svojih resursa organizaciji velikog broja skupova na temu poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje: digitalizacija i inovacija, izuzetno posećen skup kojem je prisustvovala i premijerka, predstavljanje raznih fondova, od IPARD-a dostupnih poljoprivrednicima, do podsticaja pokrajinske i republičke vlade. Jakom interakcijom između PKV i ZSV dajemo pravi stimulans poljoprivredi i poljoprivrednoj proizvodnji.
Proteklih  meseci čak ni globalna kriza izazvana virusom, nije uspela da ugrozi naše poljoprivredne proizvođače. To nam potvrđuju i statistički podaci prema kojima je učešće Vojvodine u ukupnoj spoljnotrgovnskoj razmeni agrara Srbije oko 40%, dok je učešće vojvođanskog izvoza agrara u ukupnom izvozu 45%. Za prva četiri meseca ukupna spoljnotrgovinska razmena u poljoprivredi iznosila je oko 750 miliona evra, a izvoz šećera, brašna, ulja, uprkos aprilu, kada je praktično zaustavljena privreda, nijednog trenutka nije stao. Posebno izvoz kukuruza koji je za 8% bio veći u odnosu na prva četiri meseca prošle godine.
Kada je reč o izvozu, iznosi su bili nešto više od pola milijarde evra, odnosno + 7.6 % u odnosu na prva četiri meseca prošle godine. Nažalost, uvoz je porastao za 21% u odnosu na prošlu godinu, ali je pokrivenost uvoza-izvozom u korist izvoza. To je ogroman potencijal ekonomskog razvoja i ukupne makroekonomske socijalne stabilnosti zemlje - rekao je između ostalog gospodin Vučurević, poželevši mladim zadrugarima uspešan rad i primenu znanja stečenog u 1. Letnjoj školi zadrugarstva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com