Mon02262024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO ZZ Agro-Klek farma iznad evropskog proseka

ZZ Agro-Klek farma iznad evropskog proseka

  • PDF

            ZZ „Agro-Klek“ iz Kleka (Zrenjanin) osnovana 28. aprila 1998. godine, pravi je primer uspešnosti jedne zadruge i oslonac žiteljima sela u kojem egzistira. Karakteristika ove zadruge je kombinacija ratarske i stočarske proizvodnje, a može se podičiti i  time da je proizvodnja mleka na ovo farmi iznad evropskog proseka.. U svom sastavu ima i ribnjak.

            ZZ „Agro-Klek“ raspolaže sa oko 1.200 hektara obradive zemlje srednje klase. Raspolaže i sa oko 1.100 grla krupne, rogate stoke, od toga sa 520 krava muzara rase crveno-beli holštajn. Na svom šaranskom ribnjaku površine 80 hektara bavi se klasičnom ribnjačkom proizvodnjom. ZZ „Agro-Klek“ ima 70 zadrugara i oko 100 kooperanata, uglavnom iz katastarske opštine Klek i iz naseljenog mesta Klek. Ima oko 70 zaposlenih u stalnom radnom odnosu, uglavnom meštana.
            U toku prošle godine, za unapređenje proizvodnje, ZZ „Agro-Klek“ je dobila sredstva od države i pokrajine. O tome, koliko im znači ova podrška i kakva su njihova iskustva govorio je Radovan Bokić, direktor ZZ Agro Klek.
            - Kabinet ministra bez portfelјa zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, na čelu sa ministrom Milanom Krkobabićem, imao je hrabrosti da u decembru prošle godine, jednoj renomiranoj zemljoradničkoj zadruzi, u okviru projekta „500 zadruga u 500 sela“, odobri iznos od 15 miliona dinara bespovratnih sredstava. Kažem hrabrost, jer dosta je bilo pitanja u smislu: „Šta će vama sredstva kada vam ništa ne fali?“ Međutim, Ministarstvo je prepoznalo potrebu nas koji radimo, i radimo dobro, da napredujemo još brže. Dobijena sredstva prevashodno smo opredelili za stočarsku proizvodnju, za stabilzovanje i povećanje proizvodnje mleka, i nabavku mašina: traktorskog manipulatora tj. telehendlera i traktora John Deer, kao i za mikser prikolicu za ishranu krava - objašnjava gospodin Radovan Bokić, i dodaje da su sredstva utrošena strogo namenski, a rezultati su vidljivi. Konkretno, mikser prikolica za ishranu krava omogućila je svakodnevnu ishranu u datom trenutku, bez odstupanja.
            Pre godinu dana Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo odobrio je ZZ „Agro-Klek“ sredstva u oznosu od 5 miliona dinara koja su usmerena ka kvalitetnojoj i preciznijoj setvi krmnog bilja, pošto ZZ „Agro-Klek“ 70% ratarskih površina namenski seje za potrebe stročarske prozvodnje.
            Direktor je takođe istakao aktivnosti Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), njihovo lobiranje da kvalitetnim i sigurnim zadrugama obezbede podršku za dobijanja ovih sredstava.
Zahvaljujući ovim sredstvima danas ZZ „Agro-Klek“ može da se pohvali sa preko pet miliona litara mleka na godišnjem nivou, odnosno više od 9,5 hiljada litara po muznoj kravi na godišnjem nivou, i sa muznim prosekom od 32 litara.
            Uz redovne subvencije od strane države, te naknade po osnovu muznog grla, zadruga „Agro-Klek“ funkcioniše profitabilno zapošljavajući nove ljude, koji od svog rada mogu da priušte lep život sebi i svojim porodicama. Odnos sa kooperantima je takođe utvrđen, a poslovanje značajno uprošćeno. Naime, zadruga otkupljuje sve ponuđeno, bez insistiranja prodaje u datom momentu, već kada kooperanti to žele i po dogovorenoj ceni.
            Osim zaokružene proizvodnje i nastojanja unapređivanja i osavremenjivanja poljoprivredne delatnosti, odnosom prema zaposlenima, zadrugarima, kooperantima i mestu u kojem je situirana, ZZ „Agro-Klek“ iz Kleka model je zadruge koji treba da slede one zadruge koje još nisu odredile svoj put razvoja. Ona je primer da nema sela bez udruživanja, i koliki je značaja zadruga za opstanak ljudi na selu. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com