Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Jelena Malešević: Vinčanska kultura kao temelj razvoju tekstilne industrije Srbije

Jelena Malešević: Vinčanska kultura kao temelj razvoju tekstilne industrije Srbije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Performansom Jelene Malešević i izložbom radova finalista mladih dizajnera iz Srbije i Evrope, u petak, 26. juna, u Novom Sadu, počelo je (odloženo) prolećno izdanje Serbia Fashion Week-a (SFW). Publika će do 29. juna imati privilegiju da se druži sa modom na specifičan način, uz sve mere predostrožnosti koje data situacija nalaže, zahvaljujući Svetlani Horvat, direktorici SFW-a i predsednici Nacionalne komore za modu Srbije, koja ni ovoga puta nije želela da verne pratioce ove manifestacije ostavi uskraćene ovog vanrednog događaja.

            To je jedan od razloga što su za otvaranje SFW-a odabrani idelani uslovi, plato i galerija Kulturne stanice SVILARA, na kojem je izveden perfomans naslonjen na tradiciju vinčanske kulture koja datira 7.000 godina u prošlost.
            - Krajnje je vreme da se setimo naših korena, naše prošlosti bogate tradicijom, i da je iskoristimo čak i u nekom kreativnom smislu. Vreme praistorije na ovom prostoru, preko antike, srednjeg veka, naše narodne nošnje, nalaze se u vrhu inspirativnih momenata koje, čini mi se, naša tekstilna industrija nije ni dotakla, i da još nismo ni počeli da radimo na tome. Čitave generacije mladih školovanih ljudi neophodno je da zarone u tu riznicu. Nadam se da dolazi vreme da se malo okrenemo svojoj tradiciji i da istražujemo i da na tim osnovama i toj estetici podižemo našu tekstilnu industriju - izjavila je Jelena Malešević, dipl. arheolog iz Beograda, koja je rad na lokalitetima zamenila samostalnim istraživanjem tekstila, kostimografijom, i to radi preko 20 godina.
            - To zapravo nije ni redak, a ni čudan spoj zato što se arheolozi bave nasleđem, traženjem materijalnih dokaza, ali su svedoci istorije umetosti svih epoha. Na osnovu te istorije umetnosti, uz malo smisla za estetiku, rode se takve ideje. Jedna sam od onih sa potrebom da se izrazi na ovaj način i da svoja iskustva i lična istraživanja inspirisana arheologijom prenese u svet estetike i mode - objašnjava naša sagovornica, i kaže da imamo sreću što živimo u vreme kada u svetskoj lingvistici postoje tendencije da se vinčansko pismo postavi na mesto koje mu priprada. Podseća da je prvo poznato, sumersko pismo mlađe od vinčanskog 3.000 godine, tako da Evropa svoje korene vuče upravo sa centralnog Balkana.
            Po njenim rečima ne radi se samo o pismu, već čitavoj ornamentici, simbolima koji prenose poruke, zapravo zaveštanju koje su nam naši preci ostavili, a koja mi, njihovi potomci, treba da pročitamo, odnosno pravilno protumačimo.
            Drugom srećnom okolnošću smatra što je posle 20 godina istraživanja Vinče, jedne „zaboravljene“ civilizacije, došao red da se ova tematika istakne u prvi plan. Naime, u znaku ove tehnološki najnaprednije praistorijske kulture, u godini kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture 2021, Vinča će biti tema SFW-a, najveće Nedelje mode u Jugoistočnoj Evropi.
            - Nadam se da ćemo uspeti da iznenadimo i na neki zanimljiv, vrlo kreativan način iskoristimo tradiciju Vinče i stvorimo nešto originalno - izjavila je Jelena Malešević. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com