Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back KULTURA IZLOŽBE SFW izazov: Moda u vreme i posle korone

SFW izazov: Moda u vreme i posle korone

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Pod sloganom IT’S TIME TO MAKE A CHANGE (Vreme je za promene) počeo je ovogodišnji Serbia Fashion Week (SFW). Umesto od 08 - 12. aprila, zbog pandemije biće održan od 26 - 29. juna.

            - Finalne pripreme tokom januara, februara i marta, potpisani ugovori, svi dogovori stali su zbog korone. Kada je vanredno stanje ukinuto trebalo je doneti odluku. Da li pomeriti i održati SFW u prvoj polovini godine ili kao što su svi drugi uradili, odložiti za jesen. Po mom iskustvu koliko je bitan kvalitet toliko je bitan i kontinuitet. Mi smo odlučili da to ipak uradimo, poštujući sve propisane mere, da kreatori koji su sve to napravili i nisu imali gde da pokažu, to i učine. Ovih dana ćemo videti šta su uradili za aprilsko izdanje i šta su to radili u doba „karantina“, koje se, sudeći po radovima, može nazvati eksplozijom kreativnosti – objasnila je Svetlana Horvat, direktor SFW-a i predsednica Nacionalne komore za modu Srbije.
            Kao i svih prethodnih osam godina SFW je raspisala  konkurs za FTDC& EFTDC -FASHION TALENT DESIGNERS COMPETITION & EUROPEAN FASHION TALENT DESIGNERS COMPETITION (mlade talente iz Srbije i Evrope). Dateline je bio 15. marta, upravo kada je i došlo do prekida svih aktivnosti. Svetlana Horvat ističe da je osetila svoju dužnost da ispoštuje mlade ljude koji su uložili puno truda, poslali radove, da vide i osete rezultat tog svog rada. Zato će ovaj SFW imati izložbeni karakter sa izložbama svega onoga što su radili i mladi i etablirani kreatori.
            - Mislim da im toliko dugujemo, tim više što su pokazali neverovatnu humanost u doba lockdown-a i za dva meseca sašili blizu 10.000 zaštitnih maski, i to sami sedeći u radionicama. SFW je potom te maske donirala institucijama, bolnicama, urgentnim centrima, domovima zdravlja po celoj Srbiji. Mi kao manifestacija dugujemo im bar toliko - istakla je gospođa Horvat.
            Ovo „aprilsko izdanje SFW u junu“ započelo je u Kulturnoj stanici SVILARA autorskim radom Jelene Malešević, arheologom i modnim dizajnerom iz Beograda, prikazanim kroz performans Dejana Kolarova, prvaka Baleta Narodnog pozorišta i njegove koleginice, balerine Tamare Pjević, zasnovan na simbolima vinčanske kulture. Publika je prve večeri SFW-a u Galerijskom prostoru mogla da vidi radove finalista mladih talenata iz Srbije i Evrope.
            Panel pod nazivom KO SU KREATORI „NOVE NORMALNOSTI“ održaće se u subotu 27. juna,, i na njemu će biti postavljena pitanja na temu „Moda i mladi u doba korone“. Učesnici panela biće mladi kreatori, polufinalisti konkursa FTDC & EFTDC, kao i poznavaoci modnog biznisa. Sledi online uključivanje gde će 15-točlani žiri, sastavljen od eminentnih modnih stručnjaka, profesora modnih akademija, vlasnika multinacionalnih modnih kompanija i urednici i novinari modnih magazina i televizija iz čitavog sveta, proglasiti „TOP 3 WINNERS“, čime se završava dvodnevni program u SVILARI.
            U nedelju se program nastavlja u Tržnom centru „Promenada“ gde će biti organizovan talk show pod nazivom „Pogled u budućnost“ u kojem će učestvovati menadžeri robnih brendova, srpski stilisti, dizajneri, novinari, i pokušati da daju svoje viđenje tržišta u budućnosti: „Da li će se sve prebaciti na online prodaju? Da li će veliki tržni centri preživeti ovo iskušenje i biti interesantni konzumentima?“
            Zatvaranje je zakazano za ponedeljak u Muzeju Vojvodine sa srpskim kreatorima koji će doneti svako po nekoliko modela iz prolećne kolekcije SFW, a koje nisu imali priliku da pokažu. Na okruglom stolu pod nazivom JUN U OKTOBRU, o svojim iskustvima i šta su radili u vreme epidemije, i o planovima i kako vide svoju budućnost, govoriće srpski dizajneri: Marija Šabić, Bata Spasojević, Suzana Perić, Stefan Đoković, Milica Tričković, MB Contur Brend by Mira i Božica, Nataša Perkoviski Adžić - Lanna Line Dresses, Olja Srejić, Nemanja Pantelić, Jelena Malešević, Bracher i Tara Katarina, nakon čega sledi zatvaranje prolećnog izdanja jedine licencirane nedelje mode u Srbiji i najvećeg modnog događaja u Jugoistočnoj Evropi.
            Svi programi SFW-a počinju u 19:00.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com