Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Kapija uspeha za SRP Zasavica Sremska Mitrovica

Kapija uspeha za SRP Zasavica Sremska Mitrovica

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Specijalni rezervat prirode „Zasavica“ Sremska Mitrovica (http://www.zasavica.org.rs) dobitnik je najvišeg priznanja za kvalitet usluga Privredne komore Vojvodine „Kapija uspeha” za značajan doprinos razvoju omladinskog i đačkog turizma u 2019. godini. Ispred SRP, na svečanosti upriličenoj 23. Juna u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu,  priznanje je primio upravnik rezervata Slobodan Simić, alfa i omega ovog prostora koji je svojevremeno sam otkrio, a potom od njega napravio prostor za divljenje i brojne nagrade.

         Zahvaljujući umbri, jedinstvenoj ribi koja je pronađena u bari, Vlada Srbije proglasila je Zasavicu za specijalni rezervat prirode prve kategorije 1977 godine i dala ga na upravljanje, u to vreme po prvi put nevladinoj organizaciji, Pokretu gorana Sremske Mitrovice. Kao prirodno dobro  od izuzetnog značaja. „Zasavica“  je stanište više stotina ptica, životinja i riba. Očuvanost izvornih pejzaža, autentična folklorna obeležja i kulturno-istorijski spomenici predstavljaju Zasavicu kao jedinstvenu i zaokruženu turističku celinu.   
            Zasavica prepoznatljiva je i po razvoju autohtonih rasa i proizvoda od tih životinja, koje postioci mogu da kupe, a o čemu se mogu detaljnije informisati na sajtu SRP. Ona je najpoznatiji rezervat prirode u Srbiji, i među najpoznatijim je rezervatima prirode u Evropi i svetu zbog magarećeg programa, autohtonih rasa i proizvoda koji se nude.
            Odmor, rekreacija, plovidba, osmatranje i proučavanje prirode, pruža posetiocima tokom cele godine neponovljive turističke sadržaje. Obrazovni programi za đake i studente u cilju proučavanja prirodnih vrednosti preporučuju se kroz jednodnevne i višednevne boravke i stručno pripremljene programe i aktivnosti. Posebnu atrakciju predstavlja vožnja turističkim brodom „Umbra“ kojim posetioci obilaze rezervat čamcima kroz samu Zasavicu. Mogući su i drugi vidovi obilaska rezervata, koje za individualne i organizovane posete organizuju stručne i vodičke službe upravljača zaštićenog područja Pokret Gorana iz Sremske Mitrovice
         Centralno turističko mesto rezervata predstavlja Vizitorski centar. U ovom objektu nalazi se suvenirnica i 2 sobe sa ukupno 7 ležaja. Od prisutnih objekata tu su i „Bircuz kod dabra“  i etno-soba sa nadstrešnicom kao etnografsko-istorijska postavka starih kućnih i poljoprivrednih predmeta i alata sa kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka.
            Na samo 200 m uz prilazni put do Vizitorskog centra Specijalnog rezervata prirode Zasavica smešten je auto-kamp pod nazivom „CAMPING ZASAVICA”. Kapacitet kampa je 42 mesta na kojima je obezbeđeno snabdevanje svakog mesta sa pijaćom vodom i strujom iz trenutno najsavremenijeg uređaja. Svako parking mesto je oivičeno stablima i posađenim cvećem. Na ulazu u kamp je recepcija opremljena telefonom, faksom, kompjuterom i paratećom opremom. CAMPING ima i zajedničku prostoriju za druženje, kuhinja, vešeraj i sanitarni prostor. Prostorija za druženje opremljena je klupama i stolovima, velikim LCD televizorom, DVD-om i video uređajem, velikim kaminom sa roštiljem, ložištem za kuvanje kotlića i prostorom za pripremu hrane sa pijaćom vodom, kao i satelitskom antenom i bežičnim internetom. Kuhinja je opremljena sa šporetom, frižiderom i 4 sudopere.
            Zasavica je godinama okosnica turističkog razvoja. Iako je ovaj kompleks u potpunosti zaokružien, planova za dalji razvoj ima, a gospodin Slobodan Simić se nada da ni u buduće, kao ni u prethodnom periodu, neće izostati podrška lokalne samouprave. Uz Zasavicu, Sirmium i Frušku goru, razvoj turizma sasvim sigurno može da vrati stari sjaj ovim prostorima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com