Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Vladimir Gak: Vinska kuća sledeći korak podrške vinarima opštine Inđija

Vladimir Gak: Vinska kuća sledeći korak podrške vinarima opštine Inđija

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Ovogodišnji, III Sajam fruškogorskih vina u prelepom ambijentu dvorišta Kuće Vojnovića, u kojoj je 28, uglavnom fruškogorskih vinarija predstavilo svoja vina, otvorio je predsednik opštine Inđija Vladimir Gak.

            - Ponosni smo jer smo za samo tri godine od kako smo ustanovili ovaj festival, uspeli da okupimo elitne vinarije iz Srema i obezbedimo odličan kvalitet vina za naše posetioce. Vinarstvo je tek počelo da se zahuktava i poprima one oblike koje je trebalo da ima u nekom ranijem periodu. Međutim, uz podšku opštine, pokrajine, republike, svako ko želi da se bavi vinogradarstvom i vinarstvom ima osnovu da započne ovu vrstu biznisa, siguran da će imati podršku i sve potrebno za početak. A na vinarima je da prave dobra vina - istakao je gospodin Gak.
            Predsednik je dodao da opština Inđija raspolaže jednim od tri najveća agrarna budžeta na čitavoj teritoriji Vojvodine, jer je značaj poljoprivrede prepoznat u svim njenim segmentima. Tome doprinosi i pomoć AP Vojvodine i Republike Srbije, što uz planirani budžet opštine omogućava pokrivenost većeg procenta potreba poljoprivrednika, bilo da je reč o vinogradarstvu, ratarstvu, stočarstvu i sl.
            Da se ova vinska priča razvija i na drugi način, govori i organizacija njihovih promocija u Ambasadi Republike Srbije u Hrvatskoj. Podstaknuti činjenicom da vina iz Srbije gotovo da i nema na tržištu Hrvatske, na inicijativu Nj.E. Mire Nikolić, u saradnji sa Opštinom Inđija, u prostorijama Ambasade Republike Srbije u Zagrebu poslednje dve godine predstavljena su sremska vina. Sa njima se upoznalo 50-tak ambasadora, članova diplomatskog kora, poslovnih ljudi... Bila je to i prilika da predstavnici vinarija ostvare kontakte s uvoznicima alkoholnih pića i distributerima iz Hrvatske, ali i da se još intenzivnije krene u razvoj ove privredne grane.
            Gospodin Gak je izrazio nezadovoljstvo dinamikom razvoja turizma, bez obzira na 24 km dunavske obale, Čortanovačku šumu sa obeleženim stazama, brojne kulturno-istorijske spomenike, mesta poput Beške, Krčedina, Slankamena, posebno gradskog jezgra Inđije, ali i jedinstveni geološki lokalitet lesnih sedimenata u Evropi, iznad Starog Slankamena, na osnovu kojih je glasoviti srpski naučnik Milutin Milanković zasnovao svoju teoriju o klimatskim promenama. Tu su i brojne čarde i restorani, manifestacije i naravno sve više vinarija, bez kojih je turizam današnjice nepotpun.
            - Svesni smo činjenice da Inđija treba da razvija svoje turističke potencijale u značajnijoj meri, ali je to nemoguće dok imamo neasfaltirane ulice u gradu. U toku prošle godine asfaltirano je 76 ulica, 44 km puta, gradimo nov vrtić i novu pijacu. Kada završimo to što utiče na svakodnevnicu naših žitelja, počećemo sa sređivanjem pešačkih i biciklističkih staza obale Dunava, i kao što smo u prethodnom periodu pokazali, i tu ćemo biti najbolji - rekao je gospodin Gak i nastavio:
            - Želja mi je da u narednom periodu ustanovimo Muzej Inđije, koji će obuhvatati period od praistorije, zatim V veka p.n.e. kada je Krčedin, najstarije mesto inđijske opštine bilo prestonica Kelta i Skordiska, gde se od sredine II veka p.n.e. kontinuirano kovao novac u kovnici na lokalitetu Vis kod današnjeg Krčedina. Ništa manje tragova nije ostavila ni istorija XX veka, država Kraljevine SHS, SFRJ do današnjih dana - objasnio je predsednik.
            Nije zaboravio da pomene i dogovor sa vinarima o otvaranju Muzeja vina, uz napomenu da očekuju prvi korak od strane vinara i pronalaženje pogodne lokacije, a da će opštine učiniti sve da svoje obećenje ispuni:
            - Naša želja je da imamo vinsku kuću, koju će koristiti svi naši vinari, u kojoj će moći da prezentuju svoja vina i da primaju goste, turiste, da ih upoznaju sa ponudom, da za njih organizuju degustacije. Posetioci naše opštine će zborno na jednom mestu imati privilegiju da probaju sva vina sa ovog područja i da se odluče da neka od njih i kupe - najavio je gospodin Gak, znajući da je vino najlepši suvenir jednog kraja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com