Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Đorđo Krtolica: III Festival fruškogorskih vina pridobio naklonost i publike i učesnika

Đorđo Krtolica: III Festival fruškogorskih vina pridobio naklonost i publike i učesnika

  • PDF

            Udruženje vinara, vinogradara i ljubitelja vina „Vina Inđije“, osnovano 09. februara 2014. godine, već treću godinu za redom se, uz Opštinu Inđija, potpisuje kao organizator elitne smotre „Festival fruškogorskih vina“. Koliko Inđijci vole vino pokazao je i tek završeni III Sajam vina, održan 28. juna, na Vidovdan, u prelepom ambijentu dvorišta Kuće Vojnovića, prvi put u smiraj dana, kada dnevnu letnju žegu zamenjuju prijatne večernje temperature.

            Osim vinarija „sa terena“: Vinarije „Komazec“, „Ravanica“, „Aven“ i „Heror“ iz Inđije, Vinarije „Acumincum“ iz Starog Slankamena, Vinarije „Stojanović“ iz sela Slankamenački vinogradi, Vinarije „Atelje vina Šapat“ iz Novog Slankamena, Vinarije „Patkov podrum“ iz Krčedina, „Sokolov zamak“ iz Beške, nastupile su i vinarije iz drugih opština: Porodične vinarije „Kosanović“ i „Majorski“ iz Stare Pazove i Vinarija „Milanović“ iz Surduka, Vinarije „45. paralela“, „Đurđić“ i „Apatović“ iz Sremskih Karlovaca, Vinarija „Vojnović“ iz Begeča, Vinarija „Vista Hill“ iz Šida i Vinarija „Erdevik 1826“ iz Erdevika, te Vinarija „Mačkov podrum“ iz Iriga i Vinarija „Odrovački“ iz Rivice, Vinarija „Tanasković“ Krušedolski Prnjavor i vina iz Manastira Šišatovac. Svoja vina predstavila je i Vinarija „Dragun“ iz Iloka koja, takođe, pripada fruškogorskoj regiji.
Osim Vinarije „Yotta“ Šljivovo (Župa), Vinarije „Virtus“ Viteževo (između Žabara i Svilajnca) ovogodišnji sajamsku ponudu dopunili su „Select Milk“ iz Inđije sa novim brendom i proizvodima od kozjeg mleka,  PG „Miletić“ (sir sa slaninom) Laćisled (Aleksandrovac), PG „Ljuta Sremica“ iz Šida, sa programom slatko ljutih džemova.
            - Ovo je treća godina za redom kako početni entuzijazam, sa kojim smo započeli ovu manifestaciju, dobija željene konture i smisao. Od prvog izdanja, osim čaša sa logom manifestacije i vina od strane izlagača i za učesnike, i za publiku, sve ostalo je besplatno. Pažljivo slušamo sugestije, ispravljamo početničke greške, i mislim da smo uspeli da ustanovimo jednu uglednu smotru vina u kojoj se svi osećaju prijatno - rekao je povodom otvaranja III Sajma vina u Inđiji, gospodin Đorđo Krtolica, sekretar Udurženja „Vina Inđije“, dodajući da se na ovakav korak nisu usudila ni daleko starija udruženja od njihovog, jer sama organizacija pretpostavlja ogromnu odgovornost trud i rad iz ljubavi, a ne iz interesa.
            - Fokus ovog Sajma je na fruškogorskim vinima, kao prilika za promociju našeg vinogorja. Poslednjih godina možemo se pohvaliti izuzetnim vinima, koja na domaćim, ali i najprestižnijim internacionalnim takmičenjima osvajaju najviše pozicije. Međutim, ima još uvek dosta onih, koji žive u Vojvodini, a ne znaju za kvalitet vina proizvedenih na ovom prostoru. Zato su ovakve manifestacije važne, da informišu publiku, čak su i početak neke edukacije. Kao posledica promocija imamo sve više ljubitelja naših vina, vina se brižljivo biraju za poklon dragim osobama, prijateljima, i sve više su deo raznoraznih slavlja - kaže naš sagovornik.
            Festival fruškogorskih vina kruna je aktivnosti Udruženja „Vina Inđije“ koje i u toku godine, bar jednom mesečno, u klubu udruženja, smeštenom u podrumu Vojnovića kuće, u centru grada, priređuje promociju jedne vinarije uz degustaciju. Uz povremene edukacije za ljubitelje vina i šire građanstvo, u klubu se organizuju radionice i na taj način pospešuje širenje vinske kulture.
            Želja članova Udruženja je da ustanove jedan centar gde se mogu naći, degustirati i kupiti sva vina iz njihove opštine. Lokalna samouprava je, prepoznavši njihove aktivnosti, takav prostor obećala prošle godine, a gospodin Krtolica veruje da će obećanje biti ispunjeno. Objedinjena ponuda vinske opštine Inđija bila bi i prava Meka za turiste, što u vreme ekspanzije vinskog turizma može da doprinese turističkom razvoju opštine.
            - U tom pravcu ide i povećanje površina pod zasadima. Trenutno, blizu 200 ha je pod vinogradima samo članova Udruženja (ima 12 registrovanih vinarija), ali ima prostora za dalje širenje. Osim širenja starih vinograda, osnivaju se i novi. Prošle godine ispratili smo zvanično otvaranje Vinarije „Aven“ koja je u Londonu, na World Wine Awords (DWWA) 2019, najcenjenijem vinskom festivalu svetu, sa vinom Cabernet Sauvignon (2017) osvojila srebrnu medalju, što je potvrda da jedna mlada vinarija može da proizvede vino vrhunskog kvaliteta - smatra gospodin Krtolica.
            Kuća Đorđa Vojnovića, u čijem dvorištu je održana ova vinska manifestacije pripadala je veleposedniku i bibliofilu, zadužbinaru i dobrotvoru Đorđu Vojnoviću, koji ju je nekoliko meseci pre smrti, krajem 1974. zaveštao opštini Inđija, zajedno sa umetničkim predmetima. Izgrađena je 1873. godine i spromenik je kulture od značaja za ovu opštinu, kao reprezent neoklasicističke arhitekture nastale krajem XIX veka u Inđiji. Kuća Vojnovića je 2007. dodeljuje ustanovi Kulturni centar koja preuzima i brigu o pomenutim legatima. U njenom okrilju danas se nalazi Galerija, vinski podrum u kojem je otvorena prva vinoteka. Ovaj prostor koriste članovi Udruženja „Vina Inđije“ za svoje aktivnosti.
            Za kraj i informacija da je stručni žiri odlučio da sveukupni pobednik ovogodišnjeg Festivala bude Vinarija „Majorski“ iz Stare Pazove, koja je prvo mesto osvojila i u kategoriji belih vina. U kategoriji roze i specijalnih vina prvo mesto pripalo je vinariji „Komazec“, dok je najboljo crveno vina ima vinarija „Aven“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com