Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Zlatibor za sve generacije i svako godišnje doba

Zlatibor za sve generacije i svako godišnje doba

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Priroda je retko gde bila tako izdašna kao na Zlatiboru. Okitila je planinu talasastim visoravnima, zelenim livadama, borovim šumama, prošarala planinskim potocima i bistrim izvorima. Stvorila idelano mesto za potpun predah od brzog tempa i briga urbane svakodnevice. Pored planinskih pejzaža koji su pravi odmor za dušu i telo, Zlatibor je blagotvoran i u terapeutskom smislu. Od davnina je poznato da je zlatiborski vazduh poseban i lekovit, što je bio razlog da planina dobije status vazdušne banje koji ponosno nosi duže od 120 godina.

            Nekoliko faktora se ovde udružilo i stvorilo idealne uslove za lečenje, oporavak i rekreaciju: geomorfološki sastav zemljišta, „ruža vetrova“, šume, aromatična vegetacija, nadmorska visina. Sa porastom nadmorske visine vazdušni pritisak opada, a hemoglobin u krvi raste, disanje je lakše, krvotok je brži, a vazduh koji pluća udišu na 1.000 metara iznad nivoa mora pun kiseonika. Šetnjom i rekreacijom na Zlatiboru moguće je povećati broj krvnih zrnaca za preko dva miliona.
            Osunčanost planine sa preko 2.000 sunčevih sati godišnje takođe ima povoljne efekte na zdravlje čoveka. Sunčevi zraci povećavaju kalcijum u krvi i povoljno deluju na raspoloženje, otklanjajući stres i nervozu iz organizma. Brojnim zdravstvenim i terapeutskim efektima treba dodati odsustvo alergena usled veće prozračnosti i veću količinu ozona koji je zaslužan za prečišćavanje vazduha.
            Mnoštvo vegetacije sa velikim brojem  aromatičnih i lekovitih biljnih vrsta povoljno utiču na respiratorne organe, krvni pritisak, a njihovo dejstvo poboljšava produktivnost i opšte blagostanje. Na livadama Zlatibora mogu se naći majčina dušica, kantarion, sporiš, iva, divlja nana... a iglice bora koriste se za inhalaciju i lečenje astme. Kupke od mladih borovih četina preporučuju se obolelima od reume i artritisa, a preparati od smole bora koje imaju jako antiseptičko dejstvo za lečenje kožnih bolesti.
            Idealni uslovi za odmor, rekreaciju i lečenje dovoljan su razlog da ovog leta svoj odmor provedete baš na Zlatiboru. Uz prirodne blogedeti i poznate gastronomske specijalitete, brojni sadržaji ispuniće boravak na planini zabavom, avanturom i adrenalinom, a Zlatibor će svojom kvalitetnom turističkom ponudom još jednom dokazati zašto je destinacija za sve generacije i za svako godišnje doba.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com