Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE TOO Bač poziva na sportsko-rekreativni susret CikloBač 6

TOO Bač poziva na sportsko-rekreativni susret CikloBač 6

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

            Turistička organizacija opštine Bač (http://www.turizambac.rs) je u utorak, 30. juna, u Info centru Turističke organizacije Vojvodine na konferenciji za medije najavila „CikloBač“ 6, veliku turističko-sportsko-rekreativnu manifestaciju, koja godinama okuplja stotinak učesnika. Početak skupa zakazan je  za nedelju 05. jula u 10:00 časova.

             Organizaciju manifestacije potpisuje TOOB, kao i dinamičan program kojim su obuhvaćene dve rute. Prva, u dužini od 15 km, vodi od Bačke tvrđave, preko Malog Bača i Vajske do jezera Provala; ruta „za uporne“, dužine 40 km, nastavak je prve, i od jezera Provala vodi do Bođana i nasipom uz Dunav do Bačkog Novog Sela. Obezbeđena je logistička podrška policije i zdravstvene ekipe koji će sve vreme pratiti učesnike i brinuti o njima.
            Ovim vožnjama obuhvaćene su najatraktivnije lokacije opštine Bač - srednjevekovna Tvrđava sa Podgrađem, smeštena na oštrom i dubokom bivšem rečnom meandru Mostonge, iz vremena ugarskog kralja Karla Roberta, u periodu 1338 - 1342. godine, razrušene u vreme Rakocijeve bune (1703 - 1711); pešački most, ostatak hamama - turskog kupatila i Franjevački samostan, naseljena mesta, Mali Bač i Vajska, jezero Provala, gde je predviđen odmor i osveženje, kao i dodela pehara u nekoliko kategorija. Za upornije bicikliste, ruta se nastavlja kroz naselje Bođani i pored istoimenog manastira, odakle se nasipom uz Dunav vozi do Bačkog Novog Sela. Nakon stizanja na cilj, za sve učesnike je predviđen ručak i druženje.
            Marina Balaban, direktorica TOOB, prisutnima je saopštila da je zbog specifične situacije ovo tek druga manifestacija ove godine u bačkoj opštini, čije održavanje je još neizvesno zbog propisanih mera kojih se organizator mora pridržavati, ali je optimista s obzirom da je reč o rekreativnoj vožnji na otvorenom, sa brojem učesnika koji ne prelazi sto.
            TOO Bač se uključila u letnju promotivnu kampanju Turističke organizacije Srbije „Izaberi svoju avanturu – vidi Srbiju“ koja je namenjena domaćim turistima kao i brojnim turističkim agencijama (TA) iz zemlje, koje su „morske“ aranžmane zamenile ponudom destinacija u Srbiji, u cilju motivisanja domaćih turista da za svoj odmor odaberu neku od atrakcija na našem terenu.
            - Sa prekidom vanrednog stanja, a kako bi nadoknadili propušteno, radili smo na intenziviranju promocije kulturno-istorijskih spomenika Bača, turističkih programa koje smo reprezentovali na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu. Novonastala situacija dovela je do otkazivanja brojnih grupa, uglavnom školskih ekskurzija i grupa penzionera, ali je pojačan dolazak individualnih gostiju, porodica. Pre dve nedelje počele su da nam se javljaju TA sa većim grupama, uglavnom iz velikih emiternih centara, Beograda i Novog Sada, ali i čitave Srbije, što donekle popravlja utisak - izjavila je gospođa Balaban, ne propuštajući da nabroji brojne spomenike kulture iz prošlog vremena kojima obiluje ova opština: kompleks Franjevačkog  samostana iz 12. veka sa bogatom arheološkom, umetničkom i etnografskom baštinom,  u kojem se nekada nalazila prva bolnica u ovom delu Evrope , ali i najstarije orgulje na području Vojvodine (iz 1716.godine) ; tvrđavu Bač, najstarije utvrđenje tipa „grad na vodi” u ovom delu Balkana, i Donžon kulu sa arheološkom postavkom materijala nađenog na ovom lokalitetu, u čijoj se senci nalazi suvenirnica i mesto gde turisti mogu da nađu osveženje. Tu je i pravoslavni manastir Bođani, prvi put izgrađen 1478. od strane trgovca Bogdana iz Dalmacije u znak zahvalnosti Bogorodici za isceljenje obolelih očiju. Sadašnju crkvu je tokom XVII veka podigao Mihajlo Temišvarlija iz Segedina, kao četvrto crkveno zdanje na istom mestu posvećeno Vavedenju Presvete Bogorodice. Turistički značaj ima i „Didina kuća“ koja nudi gostima boravak u tradicionalnom ambijentu šokačke kuće iz XIX veka, i priliku da nauče stare zanate.
            - Skriveni biser Bača je dunavska obala u dužini od 43 km na kojoj nema uređenog izletišta, ali je čarda „Kod Nećka“ i Hotel „Bela vrba“ u Bačkom Novom Selu, Čarda „Ranč“ sa prenoćištem na rečici Beravi, restoran sa prenoćištem „Bački dvor“ na jezeru Provala, najvećem kupalištu u opštini sa uređenom peščanom plažom. Restoran sa prenoćištem Business Club Selenča, jedan je od objekata koji mogu da ugoste sve one zainteresovane da u ovom mestu provedu vikend i duže. Ukusne specijalitete gosti mogu isprobati i u restoranu „Salaš M&M“ u Baču kao i na čardi „Kod Bujaka“. U opštini Bač nalaze se i značajna lovišta, a lovačka udruženja sa ovog područja organizuju lov u skladu sa godišnjim kalendarom lova. Svim posetiocima opštine Bač preporučujemo obilazak susednih opština, Bačkog Petrovca, Bačke Palanke, Odžaka... Ergela konja Karađorđevo nalazi se u neposrednoj blizini, kao i Muzej piva u Čelarevu, koji je nekada pripadao porodici Dunđerski. Svaka turistička grupa može da se obrati TOO Bač koji će organizovati pratioca - vodiča. Posetioci mogu samostalno da tragaju za istorijskim činjenicama, ali mislim da je uz pomoć TOOB doživljaj kompletniji - preporučila je Marina Balaban.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com