Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Sačijada - tradicionalna balkanska priprema jela na Stražilovu

Sačijada - tradicionalna balkanska priprema jela na Stražilovu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

           Ovogodišnje VI po redu „Balkansko takmičenje u pripremi jela ispod sača“ - Sačijada, održana je pod posebnim okolnostima, na prostoru Eko kampa Fruška gora na Stražilovu, Sremski Karlovci. Opravdan je bio izostanak timova iz Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, BiH, Slovenije, Bugarske, svake godine prisutnih na ovom takmičenju. Ovogodišnji gastronomski događaj okupio je 27 ekipa koje su zadovoljne ambijentom i uslovima zahvalili organizatoru, gospodinu Romeu Karanoviću, članu Kulinarske federacije Srbije (KFS) i vlasniku „Kuhinje na otvorenom“, pripremivši izvrsna takmičarska jela ispod sača.

            - Prošle godine je bilo duplo više ekipa i veliki broj posetilaca, kojima ove godine u omeđeni prostor Eko kampa „Fruška gora“ nije bio dozvoljen ulaz. Ova manifestacija nikada nije imala komercijalnu dimenziju. Za to bi bila potrebna pomoć države, kao i ringišpili, prodaja hrana, pića, igračaka, a ja nikada nisam voleo kompromise. Zato imamo više od polovine ekipa koje svake godine kuvaju, jer znaju kakve uslove mogu da očekuju - izjavio je gospodin Karanović.
            Po njegovim rečima, uslovi od prve fešte nisu menjani. Svaka ekipa plaća kotizaciju od 50 evra, a organizator obezbeđuje 4.5 kg mesa (ove godine jagnjećeg), ćumur u neograničenim količinama, cigle za formiranje ložišta i pivsku garnituru, sto sa dve klupe. Za najbolje pripremljeno jelo ispod sača po odluci tročlanog žirija, sponzori pripremaju bogate nagrade: VodaVoda je obezbedila paket negazirane vode za svaku ekipu, „Aleva“ papriku, začine, kafu sa šoljicama, „Sebastijan“ sačeve, roštilje i dr.
            - Ovaj događaj je finansijski minus za organizatora, jer svi učesnici znaju da su dobili mnogo više. Međutim, važno je održati kontinuitet jednog lepog druženja u kojem svi uživamo.
            Naš sagovornik otkrio je tajnu dobrog sača:
            - Ovo je jedan od tradicionalnih načina pripreme jela rasprostranjenog po čitavom Balkanu. Iskustvo govori da ne treba bežati od starih pravila, mada svako ima pravo da nešto doda ili oduzme. Ispod sača mogu da se pripremaju razna jela, čak pite i hleb, ali smo se mi opredelili za jela od jagnjećeg i telećeg mesa sa dodatkom povrća. Ove godine je pripremano jelo od jagnjećeg, sledeće godine biće od telećeg mesa. Na ukus svakog jela pravi majstori znaju da osim pravilnog odabira i odnosa namirnica, količine vode, kontrole vatre, potrebna i ljubav prema onome što radite.
            Sačijada svake godine okuplja one koji vole da se druže i kuvaju. Nema bine i svaki tim sluša „svoju“ muziku, bez da iakome smeta. Uredno pokošena trava i prostrani teren predviđen za manifestaciju, sa uređenim delom za propisano odlaganje otpada, učinili su ovaj ambijent još privlačnijim.
            Ideja za ovu manifestaciju, za svakog onoga ko poznaje life style gospodina Karanovića i njegove porodice nije bila iznenađenje. On je vlasnik „Kuhinje na otvorenom“ (Bele njive 5, Novi Sad), jedinstvenog mesta na Balkanu sa velikim izborom sačeva (Peka u Dalmaciji), roštilja, ražnjeva, kotlića, talandara (tanjirača), kotlovina (modifikacija talanare) i dr. I sam ljubitelj takvog načina pripreme, svakog vikenda sa suprugom, porodicom i prijateljima provodi vreme ubirući plodove prirode „kuvajući na otvorenom“. U tome je, s obzirom i na ono čime se bavi, postao vrsan majstor za pripreme jela na „starinski“ način, bez struje i uz obavezno druženje.
            Trend nature koncepta rasprostranjeniji je nego ikada. Boravak u prirodi i uživanje u njenim lepotama, danas se preporučuju protiv umora, stresa, za jačanje imuniteta.
            U Srbiji ljubav prema ovom tradicionalnom načinu pripreme mesa i povrća nikada nije ni zamrla. Ali, za razliku od nekada na to se ne čeka proslava Prvog maja i nekog drugog praznika, već kada se društvo okupi i vreme dozvoli, a najatraktivnije u vreme ovakvih manifestacija.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com