Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Ambiciozni ciljevi i još veća odgovornost staraoca Eko kampa Fruška gora

Ambiciozni ciljevi i još veća odgovornost staraoca Eko kampa Fruška gora

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Izuzetni prirodni kamping potencijali Srbije, tranzitni karakter zemlje, uz poslovično gostoprimstvo naših domaćina, odlični su preduslovi za razvoj kampinga - najstarijeg vida turizma i modela očuvanja životne sredine za sadašnje i generacije koje dolaze.

            Projekat Eko kamp „Stražilovo“ (od septembra 2011. do oktobra 2012), je bio prvi eko kamp u Srbiji i prva inicijativa Kamping asocijacije Srbije (KSC) u pravcu kreiranja eko-kampova u okviru nacionalnih parkova u Srbiji. Njegova realizacija odvijala se kroz saradnju sa NP „Fruška gora“, Pokretom gorana Vojvodine Sremski Karlovci, Turističkom organizacijom Sremski Karlovci, i uz podršku Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj - Sektor za turizam i Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije. Početne ideje unapređenja nivoa kvaliteta ponude Srbije kroz promociju eko kamping turizma i edukciju u oblasti održivog razvoja turizma, zbog visokih troškova održavanja, jedva da su zaživele.
            Prošle godine novosadska produkcijska kuća „Scomediasco“ je od NP „Fruška gora“, na 20 godina zakupila ovaj prostor, na veliko zadovoljstvo domaćih i inostranih ljubitelja prirode i kampera koji su ranije posećivali ovaj kamp. Eko kamp „Fruška gora“ ponovo je otvoren u julu 2019. godine, posle većih intervencija i uređenja.
            Danijela Nikolić menadžer eko kampa ističe da je jedan od njihovih prioriteta da se ljudima vrati zaboravljena kultura kampovanja.
            - Kampovanje je važan segent pružanja usluga uživanja, boravka u prirodi i zahvalnost prirodi zbog onoga što nam nudi. Kapacitet eko kampa koji se prostire na dva hektara, je 30 kampera, 15-tak kamp prikolica i oko 60 šatora. To podrazumeva elektropriključke, kompletno opremljen sanitarni čvor sa tuševima, hladnom i toplom vodom, prostorom za pranje sudova, mašinom za pranje i sušenje veša. Godinu dana po otvaranju mi planiramo proširenje kampa sa 20 bungalova od drveta, nekoliko kamp prikolica, jer dve koliko imamo na raspolaganju pokazale su se nedovoljnim za interesovanje naših gostiju, kao i većeg broja šatora - obavestila je gospođa Nikolić.
            Osim osnovne delatnosti - kampinga, Eko kamp „Fruška gora“ podstiče izletništvo, u organizaciji korisnika - izletnika ili u njihovoj organizaciji, u zavisnosti da li žele da budu sami i provedu vreme na način kako su zamislili, ili domaćinama prepuštaju inicijativu, od izdavanja prostora do pripreme hrane, animacije i dr.
            - Ovoga puta smo sigurni da ovo mesto koje je nedostajalo i da će zaživetu u svom punom obimu. Naš direktor, Dejan Čavić, autor serijala Kuhinjica i direktor „Scomediasco“ je ambiciozan čovek, koji je otvorio još jedno poglavlje u delatnosti firme, a svi mi prihvatili punim srcem i sa velikim željom da ostvarimo zacrtano. Gosti kampa su uglavnom stranci, kojima je eko kamp na pola puta gde god krenuli. Međutim, nema turizma bez domaćeg gosta kod kojeg nije odnegovana navika kampovanja, i to nam je obaveza za naredni period, da ukažemo na pomalo zaboravljenu granu turizma koja ponovo treba da dobije na popularnosti.
            Eko kamp „Fruška gora“ prepun je tokom vikenda sa pretežno izetničkim gostima, dok je preko nedelje više kampera, koji vole tišinu i mir prirode.
            Najtežim se čini što se kod nas često uvek iznova nešto pokreće. Pred ovim timom je zahtevan program rada, kreiranje aktivnosti kojima će privući porodice, grupe, kampere, izletnike, učesnike manifestacija da što više koriste ovo bogom dano mesto, na možda najfrekventnijem izletištu na Fruškoj gori. Edukacija, forsiranje prednosti, upoznavanje sa benefitima, na papiru zvuči prilično jednostavno, ali praksa je nešto sasvim drugo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com