Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE 52 Vikenda u Novom Sadu - Izlet na Trg galerija – Galerija Matice srpske

52 Vikenda u Novom Sadu - Izlet na Trg galerija – Galerija Matice srpske

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

    Za obilazak Galerije Matice srpske potrebno je izdvojiti zamašno vreme jer ćete se susresti sa eksponatima koji reprezentuju srpsku nacionalnu imetnost od 16. do 21. veka. I koji god segment ove vredne postavke da izaberete za prvi i svaki sledeći obilazak biće to susret sa izvanrednim dostignućima srpske umetnosti, autentičnim česticama evropske umetnosti odgovarajućeg doba. 

     Posetioci koji u Novom Sadu kratko borave i nemaju vremena za posetu fruškogorskim manastirima obilazak mogu započeti od najstarijih dela u kolekciji Galerije – ikona 16. i 17. veka. Među ovim ikonama, koje spadaju u nasleđe postvizantijske tradicije, po lepoti se izdvaja ona na kojoj je predstava Blagovesti. Tu su i ikonostas u stilu visokog baroka Mitropolijsko-patrijaršijske kapele na horu Saborne crkve u Sremskim Karlovcima i kopije zidnih slika manastira Krušedol kao najreprezentativniji primeri nacionalne umetnosti novijeg doba.

    Postavke Galerije možete obići krećući se putem kojim se kretalo srpsko slikarstvo ranog, visokog i kasnog baroka zatim neoklasicizma, bidermajera, romantizma, istoricizma, realizma, simbolizma, modernizma... Bilo da izabere deo postavke ili da pređete čitav ponuđeni put biće to putovanje u središte onog napora kojim je intelektualna i umetnička elita jednog malog naroda izborila sopstveno mesto unutar evropake umetnosti modernog doba.

www.galerijamaticesrpske.rs

 

Turistička organizacija Grada Novog Sada

www.novisad.travel

Tekst: Gordana Stojaković
Fotografije: Aleksandar Milutinović (1) i Dragan Kurucić (2,3,4)

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com