Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Mala varoš srce ima - Senta

Mala varoš srce ima - Senta

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            - Senta je mali grad koji ima sve što jedan grad treba da ima. Ako bi se svi turistički potencijali uključili u turističku ponudu grada, našao bi se u društvu ozbiljnih turističkih destinacija - izjavio je Kornel Lašković, direktor Turističke organizacije opštine Senta.

            Mogle bi se ispisati stranice i stranice na temu turističkog repertoara ovog grada. Gospodin Lašković ističe da su to pre svega znameniti Senćani: Stevan Sremac (1855 - 1906) pisac i akademik, Jovan Đorđević (1826 - 1900) književnik, osnivač Srpskog narodnog pozorišta, autor teksta himne „Bože pravde“, .Jovan Muškatirović (1743 - 1809) prvi Srbin advokat u Ugarskoj i književnik.
            Senčanska bitka najinteresantnija turistima
            Gradski muzej Sente u parohijskoj palati poseduje bogate zbirke iz paleontologije, arheologije, lokalne istorije, te zavičajnu zbirku sa 12 hiljada eksponata. Pre 10 godina u tornju Gradske kuće, adaptirana su prvo dva, a danas četiri gornja sprata, u izložbeni prostor najpoznatijeg događaja koji je presudno uticao na tokove evropske, pa i svetske istorije - Bitka kod Sente (1697) u kojoj su se sukobile osmanska vojska na čelu sa sultanom Mustafom II i austrijske carske vojske sa princem Eugenom Savojskim.
            - Jedna manja zbirka u Muzeju grada i skroman spomenik na tiskom keju pokazali su se nedovoljnim da privuku pažnju šire publike. Zato smo došli na ideju da u tornju Gradske kuće pokušamo da panoramsko razgledanje grada kombinujemo sa istorijskim događajem, što se vrlo brzo pokazalo dobrom idejom, jako popularnom među domaćim i stranim gostima. Danas na četiri nivoa tornja ispričana je priča, u različitim oblicima i kroz različite medije i animacije o čuvenoj bici. Godišnje 3 - 4 hiljade posetilaca obiđe ovu izložbu. Prvih godina sam turiste vodio sam, sada nas u TOO ima troje pa se rasporedimo, ali mogu da kažem da smo u dobroj kondiciji i ponosni da Senćanska bitka više ne traži svoju publiku već publika traži Senćansku bitku - objašnjava gospodin Lašković, izražavajući nadu da će ta tendencija da raste i da će biti sve više onih koji će želeti da upoznaju ne samo Senćansku bitku već i Sentu, i to ne samo domaći gosti već i iz cele Europe, jer je to internacionalna priča, a za nas je veoma važno što se nalazi upravo u Srbiji.
            Senta - grad šampiona
            Senta je poznati sportski cenat Potisja i varoš velikih šampiona. Godinama unazad sportisti iz Sente, ređaju sportske uspehe. Tu su rvači braća Viktor i Mate Nemeš,, plivač Sebastian Sabo, teniser Laslo Đere. Ovoj plejadi sportista pripadaju i rvači Jožef Tertei, osvajač srebrne olimpijske medalje u Los Anđelesu 1984. i Sabo Paloc Nandor vicešampion sveta, kajakaška reprezentativka Eva Barta, kao i braća rukometaši Milorad i Marko Krivokapić.
            Rođeni Senćani su i fudbaler Nemanja Nikolić, a u dresu FK „Senta“ debitovao je Mladen Krstajić. Adriana Vilagoš, višestruka svetska rekorderka u bacanju koplja je u martu ove godine oborila svetski rekord u konkurenciji mlađih juniorki. Ovi sportisti možda ne bi dostigli te sportske visine da nisu imali odgovarajuće uslove.
            Pre nekoliko godina u Narodnoj bašti dovršena je sportska hala, a na renoviranom fudbalskom stadionu u Senti do daljnjeg, treniraju fudbaleri FK TSC „Bačka Topola“, najprijatnije iznenađenje Superlige. Na istom je napravljena i vrhunska atletska staza. Rekreativci treniraju u mini centru na obali Tise. U ovom gradu je čak i tzv. Mala sinagoga pretvorena u prostor za sportske aktivnosti.
            Senta - grad manifestacija
            U gradu se održava niz zanimljivih manifestacija: od šišanje ovaca, manifestacija za decu, do prirodnog fenomena - Cvetanja Tise. Najvažniji datum za grad je 11. septembar, dan Bitke kod Sente, ujedno i Dan Grada; raskošni su višednevni Božićni vašar sa kulturnim i zabavnim sadržajima, da svako ko dođe u grad nađe nešto lepo i interesantno.
            - TOO je poslednjih godina pokušala da valorizuje turističke potencijale grada iz razloga što Senta nije bila turističko mesto. Imali smo hotel, više restorana koji su zadovoljavali potrebe industrije. Senta je od 60-tih godina prošlog veka bila industrijski grad, sa preko 10 velikih fabrika koje su zapošljavale više hiljada ljudi. Kako su zatvarane jedna po jedna fabrika tražili su se novi pravci razvoja. Danas sve više privatnika otvara neki vid smeštajnih kapaciteta, pa grad ne oskudeva u ponudi, bilo da se radi o hotelima, manjim pansionima, privatnom smeštaju ili seoskom turističkom domaćinstvu. Postojeći kapaciteti su dovoljni osim u vreme manifestacija, kada se traži krevet više, ali mi je drago što su privatnici prepozanli mogućnost dodatne zarade. Drago mi je što se pojavio i privatni kapital u turizmu, pojedinci koji su počeli da pružaju usluge u turizmu. Izdvojio bih Muzej čokolade i Muzej starih zanata gde posetilac može da pogleda preko 10.000 starih predmeta i opemu za 20 starih zanata. Iako ne predstavlja direktnu investiciju u turizam, Farma sokolova je posebna atrakcija, jedna od najvećih u Evropi, a njen vlasnik, Tibor Buza, koji preko tri decenije odgaja ove lepe i zaštićene ptice i očuvao tradiciju sokolarstva, rado prima one kojima je to interesantno - objašnjava naš sagovornik.
            Po njegovom uverenju Senta je raskršće raznih kultura, pre svega srpske i mađarske, najizraženija u gastronomiji. Po tome se i restorani dele na pripremu specijaliteta jedne ili druge kuhinje, nekada i jedne i druge, ali ima i onih koji su sve izmešali. Međutim, ko god dođe u Sentu traži poslastičarnicu ALMAŠI, čiji je vlasnik osmislio „senćanski marcipan“, i umesto badema, koji se u ratnim uslovima nisu mogli nabaviti, koristio lešnik i orahe, koji su rasli oko kuće. Novi ukus mio je Senćanima i gostima, i iako je naziv marcipan zadržan, vreme mu je dodalo „senćanski“, da bi se razlikovao od prvobitnog, originalnog.
            Kornel Lašković je siguran da bi iskorišćenje termalne vode, izgradnja bazena i wellness&spa centra sa zabavnim sadržajima umogome doprinelo turističkoj ponudi grada. Na to se nadovezuje i potreba za boljom iskorišćenošću Tise i uređenje gradske plaže. Kajak kanu klub „Zmaj“ aktivan je u organizaciji Team Building programa, takođe organizuje panoramsko razgledanje grada sa reke, a tu su i brojni vlasnici privatnih čamaca otvoreni za pružanje sličnih usluga.
            Gospodin Lašković kaže da Senta ima puno pratećih programa, a ono što nedostaje je atrakcija koja bi obezbedila mogućnost ostanka turista više dana što bi turizam Sente odvelo u željenom pravcu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com