Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Projekat IDENTIS otkriva potencijale Potiskog regiona

Projekat IDENTIS otkriva potencijale Potiskog regiona

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            U toku je finalizacija projekta IDENTIS (Integrated Development of Natural and Cultural Tourism in Tisa Region) započetog u maju 2018. godine, sa  ciljem povezivanja definisanih turističkih proizvoda u Potisju, u Županiji Čongrad i Vojvodini.

            Projekat je namenjen predstavnicima turističke privrede, predstavnicima medija, pružaocima ugostiteljskih usluga i usluga smeštaja i drugih subjekata naslonjenih na turističku privredu. Vodeći partner na projektu je Turistička organizacija Vojvodine (TOV).
U okviru projekta kreiran je veb portal www.identisonline.com, kao i Facebook i Instagram IDENTIS projekat gde su tekstualno i putem fotografija i video materijala predložene najvažnije turističke tačke u Potiskom regionu Vojvodine i u Čongrad Županiji. Projektom su definisane turističke rute koje se odnose na: seoski (ruralni) turizam, Wellness&spa turizam, aktivni i eko turizam, kulturni turizam i industrijsko nasleđe, koje će biti brendirani i promovisani u toku implementacije projekta.
            Ovim projektom predstavljen je izuzetan potencijal za razvoj turizma koji uključivanjem različitih učesnika u sam proces promocije proizvoda i ruta omogućava celokupni društveno-ekonomski razvoj regije.
            Ukupna vrednost projekta je 249.709,70 evra, od čega Evropska unija sufinansira 85% troškova projekta, odnosno 206 303,25 evra. Sredstva za sufinansiranje projekta u iznosu od 15% obezbeđena su od strane Pokrajinskog sekretarijata za finansije.
            Završnica projekta označena je za 31. jul 2020. čime bi trebalo da se formira nova, inovativna osnova za budući zajednički razvoj i promociju turizma Potiskog regiona u Vojvodini i Mađarskoj.
            Prva grupa novinara i turističkih radnika iz Srbije, u intervalu od 06 - 09. jula, obišla je Palić (zoo vrt, obalu jezera), Sentu (Gradsku kuću, spomen-vidikovac Senćanske bitke, obalu reke Tise, Muzej čokolade, Gradski muzej), Male Pijace (Etno kuću Kod Kiriša), Kanjižu (Banja Kanjiža, centar grada i Lejlina eko bašta u selu Trešnjevac), Adu (Etno kuću), Mokrin (SRP „Pašnjaci velike droplje“ i Mokrin House), Novo Mološevo (Muzej Kotarka i Muzej Žeravica).
            Usluge smeštaja i tačka svakodnevnih polazaka na planirane destinacije kao i mesto povratka, bio je Pansion Ana (Mikloša Radnotija 46, Senta), pokazujući sve prednosti privatnog, u odnosu na sve druge vidove smeštaja.
            Zacrtan plan je donekle poremetila epidemija, pa je poseta SB „Banja Kanjiža“ bila ograničena na topao doček direktorice i njenih najbližih saradnika na terasi banje i obilazak zgrade spolja. Iz istog razloga odustalo se od posete SB „Banja Rusanda“. Ovi „propusti“ kompenzovani su posetom Muzeju čokolade u Senti, Mokrin House u Mokrinu, kao i Lejlinoj bašti u selu Trešnjevac kod Kanjiže.
            Neposredno po okončanju prve ture, kada su pisane ove impresije sa polovine pređenog puta predviđenog IDENTIS projektom, govore o nedostatku medijske promocije, kao jedinog razloga što do sada ova mesta nisu bila dovoljno poznata, i u skladu s tim prepoznata kao turistički proizvodi. Impresivno je bogatstvo posebnih oblika turiznma koji pokrivaju širok dijapazon interesovanja različitih generacija turista. Utisak je da se sve manje govori o potencijalima, a sve više o gotovim turističkim proizvodima, zahvaljujući dobrim delom ljudima sa zavidnim znanjem ponašanja i ophođenja prema gostu. Ostaće žal što je zbog situacije onemogućen obilazak svih predloženih destinacija sa obe strane granice, kako bi se upoređivanjem ponude došlo do sagledavanja razlika, uvida u prednosti i propusta u okvoru sličnih ponuda.
            Od 13 - 15 obilazak destinacija u okviru projekta IDENTIS će biti nastavljeno. Rute će voditi kroz opštinu Novi Bečej, Bečej i Zrenjanin.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com