Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Dušan Grujić: U poslu je bitno biti srećan

Dušan Grujić: U poslu je bitno biti srećan

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Dušan Grujić, student četvrte godine Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, smer gastronomija, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i deo tima Kuvarske federacije Srbije (KFS) koji je početkom ove godine učestvovao na 25. Kulinarskoj olimpijadi u Štutgartu, na kojoj je Nacionalni juniorski tim Srbije osvojio treće mesto u kategoriji Menija, kaže:

            - Pripremali smo se nekoliko meseci za ovo, najveće takmičenje na svetu, ali na kraju bili fascinirani perfekcionizom u pogledu sortiranja otpada, količine unosa namirnica koje treba iskoristiti i dr. Posebna priča je „safe food“, osnosno sigurnost hrane, gde smo morali meriti temperaturu svake namirnice u sredini komada i temperaturu samog skladišta i to pre no što smo namirnice uneli u kuhinju na samo takmičenje, kada smo vratili u rashladne uređenaje, frižidere ili suvo skladište i na kraju izneli pred sudije na samom početku kuvanja, sve zapisano u tabeli sa temeperaturom svake namirnice - objašnjava Dušan Grujić, dodajući da je juniorska ekipa iz Srbije na svom prvom takmičenju na ovom nivou, osvajanjem bronze ostavila brojne kuvarske svetske velesile, da su zbog ograničenih sredstava bili primorani na brojne improvizacije, kada je u pitanju put, smeštaj, prevoz i sl., ali da u kuhinji iprovizacije nije smelo da bude.
            Dušan Grujić je završio jezičku Gimnaziju u Sremskim Karlovcima, dajući sebi prostora od četiri godine da donese konačnu odluku o budućoj profesiji. Pošto ni posle okončanja srednje škole odluku nije promenio, znao je da to ono pravo. Upisao je gastronomiju i sada, kada je uspešno privodi kraju, razmišlja o master studijama u inostranstvu. Ako mu to ne pođe za rukom, završiće u Novom Sadu, a u međuvremenu planira da radi.
            - Zbog epidemiološke situacije smanjena je potreba za kuvarima, pa trenutno ne radim. Nama je praksa od ogromne važnosti jer u ovoj industriji kroz nju stičemo potrebno iskustvo. Na fakultetu takođe imamo organizovanu praksu, ali je to nedovoljno, a ove godine i neizvesno - kaže mlađani Dušan.
            Ističe da u gradu ima dosta restorana, u nekima je i radio, isprobao se u pansionskom i „a la carte” načinu rada, i u oba se pronašao. Već 10 godina radi kolače i torte u porodičnom biznisu i veruje da je za uspeh u ovoj branši neophodna povezanost i sa poslastičarstvom, i sa pekarstvom, pa čak i uslužnim sektorom. On se okušao i u šankerisanju i „pokrio“ dobar deo drugih pozicija, ali i da je još preostao ogroman prostor da se pokaže i dokaže, koristeći znanja koja je stekao na fakultetu, na takmičenju i u dosadašnjem radu.
            Periodično su kroz istoriju kuvari imali posebno mesto. Danas smo i svedoci velike popularnosti chef-ova širom sveta. Ovi „miljenici Bogova i publike“ pripremu hrane i kreaciju novih ukusa podigli su na nivo umetnosti, a oni sami jedni su od najslavnijih ljudi na svetu.
            Za Dušana Grujića ranije je profesionalni uspeh, kao i mnoge druge, značio poistovećivanje, odnosno prepoznavanje kuhinje u kojoj radi, od strane publike. Ali:
            - Vremenom sam shvatio je za uspeh bitno samozadovoljstvo, kao što tvrdi i jedan od mojih mentora, profesora, sada i prijatelja, MSc Goran Radivojević: „U poslu je bitno biti srećan“. Uspeh u ovom poslu je kada se pronađete u njemu, da ga radite iz čiste strasti i želje. Lepota kuvarstva je što ne možete smatrati da ste sve naučili, da mnogo znate, i da imate dovoljno iskustva. Uvek možete nešto novo naučiti iz neočekivanih izvora, od mlađih i starijih, od onih koji se ne bave kulinarstvom. Uvek postoji neka nova ideja, trik da svoje znanje usavršite. Uvek ima mesta za napredak.
            Sebe vidi srećnim da priprema hranu koju i sam voli, jer jedino tako može da pruži svoj maksimum. Za sada ne razmišlja o svom restoranu, a u budućnosti možda o suvlasništvu sa nekim svojim istomišljenikom ili poštovaocem njegovog rada. Do sada nije iskusio da bude chef nekog restorana, što bi voleo da bi dalje mogao da definiše svoje planove. Iz sadašnjeg ugla prioritetna želja mu je za usavršavanjem u inostranstvu, a za dalje smatra da je rano govoriti.
            Svoje uzore prepoznaje u nekolicini velikih kuvara, nosioca Michelin stars, kao što su Marco Pierre White, jedan od najpoznatijih svetskih kuvara, koji je sa 32 godine postao najmlađi i prvi britanski kuvar sa tri Michelinove zvezde; ili poznati Michelin star chef Grant Achatz, rođen 1974., američki kuvar i restauarter, poznat kao jedan od lidera molekularne gasronomije ili onoga što nazivamo progresivnom kuhinjom; ili velemajstor Masimo Botura sa svojim restoranom „Osteria Francescana“, jedan od najboljih kuvara Italije; ili René Redzepi chef „Noma“ restorana No.1  2010., 2011., 2012. i 2014. godine.
            - Imamo i dosta naših kuvara koju su vrhunski u svom poslu. Tako sam nenadano, na VI Sačijadi na Staražilovu, upoznao Petra Bibiju, chef-a hotela „Park“ iz Novog Sada, i imao priliku da u njegovom društvu pripremam sač i naučim mnogo toga dragocenog - rekao je Dušan Grujić, velika nada sprske kuvarske scene.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com