Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Potisje kakvo ne poznajemo

Potisje kakvo ne poznajemo

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 15
  • Sledeća

            IDENTIS projekat (Integralni razvoj prirodnog i kulturnog turizma u regionu Tise) Turističke organizacije Vojvodine (TOV) i mađarske Županije Čongrad posle dve godine privodi se kraju. Ivan Kelemen, kustos - istoričar, imao je ozbiljan zadatak da iz mnoštva kulturno-istorijskih znamenitosti, prirodnih resursa, lovnih područja, te gastronomskih i smeštajnih objekata odabere ona koja će TOV sa srpske, odnosno turistički činioci sa mađarske strane uvrstiti u turističku ponudu i aktivno raditi na njihovoj popularizaciji. Između ostalog, svrha IDENTIS projekta je da obezbedi održivi razvoj mesta obuhvaćenih projektom.

            U okviru projekta kreiran je i web portal:  www.identisonline.com, koji prati sve elemente obuhvaćene projektom. Do kraja projekta (31. jul 2020) predviđene su dve promoture za medije, koje su zbog epidemiološke situacije bile ograničene samo na Vojvodinu, odnosno Mađarsku, što je po rečima Ivana Kelemena donekle suzilo sliku, ali nikako atraktivnost ponuđenih programa.
            Koliko je bilo teško istaknuti neke lokacije u odnosu na druge, gospodin Kelemen kaže:
            - Projektom je bila predviđena i brošura koja je sublimirala sve elemente ove ponude. Morali smo iz velikog spektra lepih stvari, koje zavređuju da budu prisutne u jednoj brošuri reprezentujući jedan prostoru kakav je ovaj naš, da napravimo što raznovrsniji odabir. S obzirom na brojna blaga koja nisu otkrivena ni od strane naših građana, a kamoli od ljudi koji dolaze iz sveta, kako što su nacionalni parkovi, crkve, muzeji prebogati kulturnim slojevima iz raznih epoha sa ovih terena, posao nije bio ni malo lak. Širina i obimnost pisanih materijala neujednačenog kvaliteta sadržaja, a koji se tiču kulturnih institucija i prirodnih resursa koji ovaj prostor daje, zahtevao je dodatno vreme. Na kraju sam izdvojio tačke koje mire kriterije projekta i lična interesovanja. Ako bih ponovo morao da se latim ovog posla, neke bih stvari dodao, a neke proširio, ali ništa oduzeo.
            Prvi dan bio je rezervisan za obilazak Palića i Zoo vrta - arboretuma, koji se proteže na 15, odnosno 10 ha dostupnih posetiocima; drugog dana za etno kuću Kod Kiriša (Male Pijace), a sve je oduševila poseta jednoj od najlepših bašti u Srbiji - Lejlinoj bašti u Trešnjevcu, koja nije planirana, ali je dodata na sugestiju kolege Koza Roberta iz Kanjiže, što je i ideja projekta: permanentna nadogradnja, širenje, popravljanje i dobijanje kvalitetne ponude.
            U Senti je grupa obišla Muzej čokolade, što nije planirano, ali pošto je situiran u zgradi senćanske Gradske kuće, a na predlog kolege Kornela Laškovića, dir. TOO Senta, nije iskakao iz plana. Ono što je planirano, obilazak tornja i vidikovca Gradske kuće, odnosno izložbe posvećene Senćanskoj bici uz panoramsko razgledanje grada, kao i mesta odigravanja bitke iz 1697. godine, pružio je neverovatno zadovoljstvo prisutnima.
            Sledećeg dana grupa je posetila SRP „Pašnjake velike droplje“, te Gradski muzej Senta, koji baštini elemente razvoja života u oblasti Sente, sa svim arheološkim nalazištima, kroz razvoj bronzanog, kamenog doba, avarskih i hunskih naseobina, pružio je dinamiku i potpuni kontrast turističke ponude.
            Prva etapa puta završena je u opštini Novi Bečej, u Novom Miloševu obilaskom dva izuzetna muzeja: „Kotarke“ i „Žeravice“, sadržajno različitih, ali konceptualno usmerenih na čuvanje sećanja i negovanje tradicionalnih vrednosti. Naš sagovornik je takođe naglasio interesantnost mesta Novog Miloševa, koje je nastalo spajanjem sela Karlovo (Dragutinovo) i Beodre posle Drugog svetstvog rata, ali i sa danas vidljivim paralelnim razvojem.
            Poseta Mokrin House-u je takođe bila dodatak osnovnom planu, pošto se nalazi u blizini SRP „Pašnjaka velike droplje“. Spoj supermodernog prostora situirnog u ruralnoj sredini, koja poslovnim ljudima pruža maksimalne uslove rada, ujedno i odmora u čistoj i zdravoj okolini, neverovatnog spoja gradskog i seoskog ambijenta, primer je nove vrste „rurbanog“ turizma. Posebno interesantan detalj je bazen sa sistemom biofiltracije, verovatno jedini kod nas, zaokružuje koncept miksa luksuza i ekološke održivosti.
            Sva četiri dana smeštaj je bio u Senti, u Pansionu „Anna“ porodice Vereša Atile.
            - IDENTIS projekat je namenjen turističkim radnicima koji treba da predstavljaju predložene rute kroz svoje promocije. Turistički činioci iz Vojvodine i oni iz Županije Čongrad, imaju zadatak u narednom periodu da promovišu ponudu Potisja na teritoriji svoje zemlje, ali i rute koje će objediniti mesta sa jedne i druge strane granice, pokazujući vanredni turistički kapital Potiskog regiona, što je i konačan cilj ovog projekta - zaključio je gospodin Ivan Kelemen.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com