Mon02262024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO 3Bir brewery ili umeće pravljenja autentičnog ukusa

3Bir brewery ili umeće pravljenja autentičnog ukusa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Teško je bilo i pretpostaviti da će prvo zanatsko pivo koje se na tržištu bivše SFRJ pojavilo 1992. godine iz pivare Krugher&Brent osnovane godinu dana ranije, pokrenuti nezaustavljivi točak razvoja pivarske industrije kod nas. Naši pivari kažu da su zakasnili za svetskom revolucijom proizvodnje zanatskog - craft piva, ali da su uspeli da uhvate priključak.

            Pravi bum dogodio se u drugoj deceniji ovog veka, sa osnivanjem brojnih zanatskih pivara na celoj teritoriji Srbije, sa raznovrsnom ponudom novih ukusa, uz korišćenje najkvalitetnijih sastojaka i upornim praćenjem tehnološkog procesa proizvodnje. Davor Vukić, Aleksandar Dragoljubov i Dragan Pavlović je trojac koji je nezadovoljan industrijskom ponudom odlučio da 2016. godine napravi proizvod po svojoj meri i ukusu. Otuda i naziv ove pivare - 3Bir, koji može da ima mnogo značenja, ali je Davoru Vukiću zbir (sabornost), najbliža.
            - Pivo se pravi iz ljubavi. Primarni motiv je dobiti željeni ukus, a onda i sam čin eksperimentisanja koji daje proizvod blizak ukusu i kreatora i konzumenata. Za to je potrebno i znanje i hrabrost. Znanje ima tradicionalan deo i onaj zasnovan na eksperimentu. Praktična znanja kupimo gde stignemo. Sigurno da je potrebna i hrabrost, kao i za otpočinjanje svakog drugog posla. Kako bi smanjili rizik proizvodnju smo započeli bez opreme, u uslužnoj zanatskoj pivari, da bi se tek posle dve godine odlučili za profesionalni korak - kaže Davor Vukić, zadužen za recepte i tehnološki proces, uz tehnologa koji sprovodi njegove zamisli.
            Mesečna produkcija 3Bir brewery zavisi od vrste piva, ali u poslednje vreme, ovaj trend prati oko 15.000 litara, što je trenutni maksimum pivare. U planu je proširenje kapaciteta i nabavka novog fermentora, čime bi se proširila proizvodnja za još 4.000 litara, pa se već naredne godine očekuje produkcija od 20.000 litara na mesečnom nivou. Za opremu sa kojom je pivara počela proizvodnju, sa 50% sredstava pomogla je država.
            Za razliku od čuvenog češkog piva Staropramen, koje se i danas pravi prema receptu iz 1871. godine, novi pivari nastoje da unesu neke novine.  Za Davora Vukića, tajna craft piva je uživanje u procesu kreiranja piva novih „ukusa, boje, dizajna i temperamenta“, odnosno postizanja finalnog proizvoda.
            - Proizvodnja piva je naizgled jedostavna i potrebna je voda, slad, hmelj i kvasac u određenoj srazmeri. Razni dodaci, od voća do začinskog bilja, daju neograničene mogućnosti i postizanje karakterističnih ukusa. Potrebno je samo eksperimentisati - tvrdi naš sagovornik.
            3Bir brewery proizvodi preko 20 vrsta piva, trenutno ih je u opticaju 15, ali se svakog meseca izbaci i neki novi „šmek“. Najprodavanija piva iz fabrike 3Bir su AKIRA - RED IPA (ABV 6,5%), bogata aromama manga i tropskog voća, CHAMPION #1 (ABV 6,3%), Oatmeal Stout pobedničko pivo sa trećeg Takmičenja kućnih pivara u Novom Sadu, sa mirisom kokosa i slatkog ruma, dok se ukusu prepliću karamelizovani kokos, crna kafa i čokolada. Sve važnije mesto na tržištu ima i CITROZAIK (ABV 6,3), plod tropskih vibracija i letnje žege. Citra i Mozaik su dežurni krivci za fantastične arome, a blend 3 kvasca podiže igru na novi nivo.
            Najautentičniji doživljaj proizvoda 3Bir fabrike zanatskog piva može se osetiti u Taproom-u (Futoški put 93b, Novi Sad), gde si piva najsvežija - „presveža“, kaže Davor Vukić, ali i u još dvadeset lokala u Novom Sadu i deset u Beogradu. Trenutno ih nema u supermarketima jer nema uslova za njihovo pravilno čuvanje. Ovaj proizvod je nefiltriran i u njemu ima još kvasa koji se na visokim temperaturama probudi i odradi nešto što nije poželjno.
            - Craft pivo je malo skuplje, ali je ukus neuporedivo bogatiji, i uvek svež. To je cilj zanatskog piva. Kako bi pomogli ovu industriju, 3Bir je sponzor takmičenja kućnih pivara koji u kućnim uslovima „kuvaju“ pivo. Pobedniku sa tog takmičenja simbolično otkupimo recept i „kuvamo“ i promovišemo dalje taj proizvod, i na taj način damo mogućnost „malom“ pivaru da postane „veći“ - obavestio je Davor Vukić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com