Mon04222024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Nova kolekcija suvenira sa motivima Banje Koviljače

Nova kolekcija suvenira sa motivima Banje Koviljače

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 8
  • Sledeća

            U čast obeležavanja Dana grada, Turistička organizacija grada Loznice je, u junu ove godine, otvorila novi Turistički info centar sa suvenirnicom u Banji Koviljači ispred glavnog pešačkog ulaza u banjski park i tim povodom uradila novu kolekciju suvenira koja nosi naziv „Banja Koviljača u cveću“. Inspiracija za ovu kolekciju suvenira bio je raskošan banjski park, cveće u njemu i najznačajniji objekti: Kur salon, Kupatilo kralja Petra I, ulazna kapija kao i sam naziv Banja Koviljača.

            Ovo je četvrta kolekcija suvenira koju smo uradili za Banju Koviljaču u prethodnom periodu. Prva kolekcija nosi naziv „Banja Koviljača - linija“, urađena 2017. godine čiji je motiv banjska dvorana Kur salon, kao najlepši i najznačajniji objekat u Banji Koviljači, poslužio kao inspiracija za ovaj linijski motiv.
            Početkom 2018. godine, povodom obeležavanja 110 godina Kupatila kralja Petra I, urađena je kolekcija suvenira sa nazivom „Kupatilo kralja Petra I” (sa dvojezičnim opisom) koja je inspirisana autentičnim podnim pločicama koje se nalaze u kupatilu. Ta zgrada je do danas zadržala originalan izgled i predstavlja pravi ukras Banje Koviljače.
            U jesen 2018. godine povodom otvaranja Kur salona urađena je kolekcija suvenira pod nazivom „Banja Koviljača - retro“ koja je inspirisana adaptacijom i ponovnim puštanjem u rad nadaleko poznate banjske dvorane Kur salon, najznačajnijeg objekta u Banji Koviljači koji je okružen predivnim parkom.
            Kolekcija „Banja Koviljača u cveću“ urađena je sa četiri dizajnerska rešenja inspirisana najznačajnijim objektima i cvećem koje se danas nalazi u samom parku (ruže, magnolija, dan i noć). Tri dizajna su kolorna rešenja, a četvrti je u jednoj boji kako bi bio lakše primenljiv u svim medijima.
            Legenda kaže da je Banju Koviljaču nekada krasilo smilje i kovilje, a da su se u vreme Karađorđevića u banjskom parku najviše sadile ruže (bele i crvene).
            U knjizi Marije Šćekić Marković „Banja Koviljača Prilozi za istoriju I”, zapisano je: „Cveće koje je uzgajao Bogovac bilo je planirano, za tzv. cvetne tepihe koji bi bili zasađeni na travnatim površinama između staza, a predstavljali bi grbove svih srpskih zemalja“.

Snežana Perić, direktor TOG Loznice
Fotografije: Aleksandar Stojanović

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com