Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Održan prvi virtualni skup plesnih istraživača sveta

Održan prvi virtualni skup plesnih istraživača sveta

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Prvi virtuelni skup plesnih istraživača sveta „Etnokoreologija u vreme socijalne/fizičke distance" održan je u ponedeljak, 20. jula 2020. godine, u organizaciji Katedre za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

            Na ovom skupu učestvovalo je 90 plesnih istraživača iz 34 zemlje iz celoga sveta od Havaja do Australije, a zahvaljujući tome što je domaćin bila ova srpska visokoškolska institucija, naučnici iz Srbije su uzeli učešće u najvećem broju (11 učesnika). Programski urednici ovog skupa su bili dr Selena Rakočević (Srbija) i En von Bibra Vorton (SAD).
            Na skupu su razmatrani teoretski i praktični aspekti istraživanja, učenja i izvođenja plesa u uslovima socijalne distance. Naučnici su razmenili razmišljanja i neposredna iskustva o svom delovanju u izolaciji izazvanoj pandemijom virusa Kovid 19.
            Bez obzira na činjenicu da je ples socijalna i grupna aktivnost ekspresivnog ljudskog izražavanja, čiji se čulni i komunikativni potencijali veoma modifikuju u uslovima "ekranizovanog" prenošenja, zaključeno je potreba za plesanjem ne samo imanentna čoveku, već da se ona pojačava u vremenima njenog potiskivanja.
            Jednostavnim rečima, ples je čovekova unutrašnja potreba koju je nemoguće prigušiti.

Foto: Marta Janković
1. Naučnici na on lajn konferenciji
2. Selena Rakočević prezentuje

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com