Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM HOTELI Dva veka Lovačkog dvorca Kaštel Ečka

Dva veka Lovačkog dvorca Kaštel Ečka

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

         Nekada dvorac vlastelinske porodice Lazar, otvoren 29. avgusta 1820. godine uz prijem na kojem je učestvovalo 300 zvanica, predstavnika evropske aristokratije, danas je hotel sa 45 soba, 7 apartmana i dva restorana u čijoj se ponudi pored specijaliteta nacionalne i internacionalne kuhinje nalaze i delikatesi poput srnećeg gulaša, lovačke kobasice, pršute od divlje svinje i jelena. Šaran iz obližnjeg ribnjaka Ečka nezaobilazan je na trpezi ovog zdanja.

            Na šezdesetak kilometara od Beograda i Novog Sada, i 7 km od Zrenjanina, Kaštel Ečka je popularna destinacija domaćih i stranih turista. A za to ima dosta razloga jer se u ovom malom, ali istorijski značajnom mestu nalaze brojne znamenitosti. Jedna od njih je rimokatolička crkva Svetog Jovana Krstitelja iz 1864. (na mestu starije iz 1794), koju je podigao poslednji muški naslednik porodice Lazar - Sigimund, za svoju buduću suprugu, 40 godina mlađu Viktoriju. Ečani i danas veruju da su se u njoj 1899. godine venčali nadvojvoda Franc Ferdinand i Sofija Kotek, za čega nema potvrde, ali ni demantija. Inspirisani tim mogućim događajem mnogo parova, uglavnom iz Srbije, koji žive u inostranstvu, odlučuju da svoje sudbonosno „da“ kažu upravo na ovom mestu.
            Tatjana Skrlatović, recepcionar hotela, kaže da je i ove godine organizovano nekoliko venčanja, a zatim i proslava u Kaštelu, sa luksuznim dekorom i zadovoljavanjem prohteva najprobirljivijih parova, jer ambijent isprepletan sinergijom istorijiskih dešavanja, umetnosti i tekovina modernog doba to dozvoljava.
            - Osim jedinstvenih fotografija parova iz parka Kaštela, ali i svih ostalih gostiju, preporučujemo vožnju kočijama sa dva konja, odnosno luksuznim fijakerom koji vuku četiri konja na površini od 17 ha imanja, a po želji gostiju i naseljem. Kočije i fijakere zimi zamenjujemo sankama. Ove godine počeli su intenzivni radovi na adaptaciji i uređenju dvorišta Kaštela. Za najmlađe je postavljeno dečje igralište i očekuje se nastavak radova, a planiran početak izgranje bazena, zbog novonastale situacije je odložen. Opremljena je i letnja kuhinja, pušnica sa sačevima, za pripremanje domaćih specijaliteta na otvorenom, i svakog dana očekujemo da je stavimo u funkciju. Ove godine nas očekuje i zastakljivanje terase, koja će moći da se koristi u svim godišnjim dobima - saopštila je Tatjana Skrlatović.
            Osim rimokatoličke crkve, u samom mestu se nalazi srpska pravoslavna crkva posvećena Svetom Nikoli (1711), spomenik kulture od velikog značaja. Za sve sklone umetnosti ne manje važan je podatak da je Ečki 1956. godine osnovana Umetnička kolonija.
            - Veći broj turista ove godine bilo je iz Kine, s obzirom da se otvara fabrika guma kineske kompanije Šangdong Linglong u Zrenjaninu. Nakon perioda pauze u značajnom broju imamo turiste iz Srbije, pre svega Beograda, koji koriste da pobegnu u prirodu, da se odmore i relaksiraju. Uglavnom su to turisti - vikendaši, ali znajući za blagodeti uživanja u našem stoletnom parku, dolaze u značajnijem broju i preko nedelje. Uglavnom koriste à la carte izbor jela, šetaju se po parku i naselju, i pre svega odmaraju slušajući tišinu na suncu u parku Kaštela - kaže naša sagovornica.
            U sklopu ponude Kaštel organizuje koncertne večeri, kao što je bio nastup muzičkog benda „GIFT“ na otvorenom, promociju letnjih koktela, a sve u cilju privlačenja gostiju. Kaštel profilisan i kao kongresna destinacija, sa tri sale: Lovačkom, balskom i intimnijom VIP salom, za manje grupe, idelano je mesto za kombinovanje poslovnih aktivnosti i odmora.
            Domaćini pozivaju da dođete, vidite i osetite duh društvene elite XIX i prve dekade XX veka, kada su ovde odsedali i gostili se brojne krunisane glave stare Evrope.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com