Tue03052024

Poslednja izmena:10:57:46 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Čuruška čarda na Tihoj Tisi

Čuruška čarda na Tihoj Tisi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Mesto gde specijalitete od tek ulovljene ribe priprema lično domaćica - vlasnica čarde Slavica Vujkov, gde se svaki gost dočekuje kao rođak ili stari poznanik, peščana plaža sa ležaljkama nalik morskoj, vožnja čamcima, uživanje u specijalno kreiranim koktelima na splavu uz posmatranje zalaska sunca, ili tamburašku muziku i dobro vino, je čarda „Tiha Tisa“, u Čurugu, opština Žabalj. Osim ugostiteljske ponude čarda nudi i uslugu smeštaja. Neke porodice tu provode vikende, neke čak i letuju, jer ovo je još jedno mesto panonske ravnice koje ume da iznenadi.

            - Poslednje dve-tri godine dolazi do popularizacije čardi na Tisi, koje su do sada bile zapostavljene u odnosu na dunavske. Sada kada su nas „otkrili“ zanimanje za ovaj vid odmora osim Čuružana, u 90% slučajeva koriste gosti sa strane - kaže Slavica Vujkov, za bolje poznavaoce prilika najbolji majstor za pripremu ribljih specijaliteta na Tisi, pa i šire.
„Tiha Tisa“ je mnogo više od čarde zahvaljujući ponudi raznovrsnih sadržaja, čiji je idejni tvorac, stolar, ribar i sve što treba Tihomir Vujkov, naslednik onoga što su njegovi roditelji izgradili
            - Ovo je mesto pre 100 godina bilo mrestilište, sa privatnom zgradom i prodavnicom ribe. Trgovinsko preduzeće „Cetroslavija“ je osamdesetih godina prošlog veka otvorilo ovde restoran klupskog tipa, a potom je 12 godina u najmu privatnog lica. Od bombardovanja 1999. do 2004. godine ovo mesto je bilo devastirano, kada smo je kupili od DTD Ribarstva, tadašnjeg vlasnika. Od tada čarda se vodi na mom suprugu Veselinu Vujkovu, a ja sam nosilac radnje. Još malo, jer se spremamo za penziju, a Tihomir je mnoge stvari koje viditite napravio svojim rukama, i uvereli smo se da on ume da vodi ovakvo jedno mesto i da će to biti dobro - tvrdi gospođa Vujkov
            Kaže da su ovakvu atmosferu, baštu na reci sa 150 i restoran sa 50 mesta, splavove, klupe, separee i kućice na vodi uredili da se njima sviđa, verujući da će se tako dopasti i gostima. I nisu pogrešili. Njihovi gosti su do pre dve godine, punu deceniju bili kajakaši, reprezentativci Srbije, koji su ovde dolazili na pripreme. Odavde su odlazili na OI u Rio de Žaneiro, svetska i evropska prvenstva, vraćali se i sa najsjajnijim odličjima, i zajedno proslavljali uspehe.
            Po čaršiji su od nekog doba počele da kolaju priče da se tu doselio i Emir Kusturica sa porodicom. Mama Slavica nije u to poverovala, dok se slavni režiser lično nije pojavio i predsavio kao njihov komšija.
            Ima dosta razloga da se ovde dođe. Malo je, a svega ima, na delu mrtvaje reke Tise, delu Parka prirode „Stara Tisa“, koje samo po sebi deluje tiho i spokojno.
            - Nama je ovde i posao, ali i život. Prisutni smo 24/7 i delimo svakodnevnicu sa našim gostima. Mislim da je to ključno da ovaj posao radite dobro jer smo uvek tu da svakom poželimo dobrodošlicu i da poželimo skori povratak kada odlazi. Druga stvar je riba, smuđ, som, šaran, koje pripremamo, kažu na poseban način, i mislim da smo jedan od retkih restorana koji svoja jela priprema od svežih namirnica. Jela pripremam ja, i dok me zdravlje služi tako će biti - naglasila je naša sagovornica, Slavica Vujkov.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com