Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Turistička ponuda SRP Carska bara

Turistička ponuda SRP Carska bara

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

            Ulazak u „Carsku baru“ znači ulazak u pravu divljinu i netaknutu prirodu. Zato je nazivaju i „Amazonijom u srcu Banata“, jer se ovde od 1955. i zaštite od strane države, sprovodi ekološka priča u punom smislu te reči.

            Zaštićeno područje rezervata od 4.726 ha podeljeno je u dve prostorne celine: Mužljanski rit površine 2.062 ha i Carska bara (Stari Begej sa vlažnim područjem, Botoški, Farkaždinski i Mali rit - Fidričkia), površine 2.664 ha. Turistima je dozvoljen pristup u trećoj zoni zaštite, što podrazumeva pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga i prodaju suvenira, kao i u drugoj zoni zaštite, kuda plovi turistički brod (od 1988) i vodi „Staza zdravlja“, gde je dozvoljen samo održivi turizam, bez remećenja prirode. Sve tri bare u sastavu rezervata: Tiganjica, Perleska bara i Carska bara po kojoj je rezervat i dobio ime, pored mrtvaje Starog Begeja, četiri su bitna segmenta koja sačinjavaju rezervat. Sve tri bare su u prvoj zoni zaštite i tamo je zabranjena bilo kakva plovidba ili ulazak čoveka. To je mesto gde su sve biljne i životinjske vrste apsolutno zaštićene i u taj deo može se ući samo uz posebne dozvole Zavoda za zaštitu prirode.
            Milivoj Putić menadžer turizma na „Carskoj bari“ od 2000. godine zadužen je za turistički segment ovog, po svim parametrima, čudesnog područja. Brojne su grupe turista, ekskurzije od predškolske dece do studenata, a zadatak menadžera, domaćina ove bare, koju zbog njenog mesta koje je imala kroz istoriju nazivaju „Carskom“, da pruži znanja koja od njega očekuju. Nije to lak zadatak, ali Milivoj Puta Putić kaže da ga ni za šta na svetu ne bi menjao jer je ovo za njega, ljubitelja prirode, neiscrpna inspiracija.
            - Kada dođete u SRP „Carska bara“ puno toga možete da očekujete što se tiče prirode, karakteristične za barsko-močvarne ekosisteme. Zbog blizine ribnjaka „Ečka“ ovde se gnezdi 250 vrsta ptica, svih 10 vrsta čaplji, jedino u ovom rezervatu i nigde više u Evropi. Tu su i  kormorani, orlovi belorepani, vidre... Sve životinje koje se hrane ribom, nalaze se ovde, jer nijedno zaštićeno područje na svom obodu nema tako veliki ribnjak kao što je „Carska bara“. Ribnjak „Ečka“ vodene površine preko 3.000 ha ogroman je resurs hrane koji određuje populaciju životnja koje koriste tu hranu. Drugo pitanje je šta će turisti od ovoga videti? To se nikada ne zna, bar kada su ptice i životinje u pitanju. Izvesnost što se tiče biljaka je veća, ali svaki dan je različit i svako doba dana je različto, a tek godišnja doba? Zato kažem da priroda nije zoo vrt i baš zbog toga je interesantna. Priroda je nepredvidiva i zato od turista traži pažnju i umeće posmatranja. A nešto se uvek vidi. Rogoz, šaš, ševar, trska, vodeni orah, sve se to ovde može prepoznati, i zato je naš akcenat na edukaciji. Kada neko dođe kod nas nauči nešto o barama i močvarama - objašnjava gospodin Putić.
            Ovde ima 500 vrsta biljaka, 24 vrsta riba, 18 vrsta vilinih konjica, divljih svinja, preko 100 vidri, prirodnih indikatora čiste vode.
            „Carskoj bari“ se mogu videti svi prirodni procesi karateristični za bare i močvare. Deo SRP „Carska bara“ dostupan turistima trenutno prolazi kroz proces eutrofizacije ili zamuljavanja, karaterističan za stajaće vode, i ogleda se u sve manje vode, a sve više mulja. Ovo je prirodan proces pri kojem se stajaća voda pretvara u baru, ova vremenom u močvaru, a potom u livadu. Zamuljivanje prati sukcesija, osvajanje vodene površine od strane biljaka. Trenutno je dubina mrtvaje, po kojoj se kreće turistički brodić svega pola metra, ali je dubina mulja 3 metra. Dublje u rezervatu ima daleko više vode i još nema problema sa zamuljavanjem.
            Osim edukacije u SRP „Carska bara“ moguće su šetnje „Stazom zdravlja“ dužine 4km do Vidikovca, koji je stradao od požara pre godinu i po dana i još nije završen. Druga je mogućnost oblizak rezervata biciklom stazom dugom 21km. Staza vodi pored Carske bare i prelazi završetkom mrtvaje kod Perleza, vraća se pored Perleske i bare Tiganjica nazad do hotela „Sibila“. Sve vreme vozi se nasipom zemljanim putem koji nije prilagođen vožnji sportskim, već isključivo terenskim biciklima. Za ovaj fantastičan doživljaj potrebno je poneti svoje bicikle.
            Odlična saradnja sa Turističkom organizacijom grada Zrenjanina i Turističkom organizacijom Vojvodine, od zajedničkih nastupa na sajmovima turizma, do razmene informacija i kontakata, iz godine u godinu obezbeđuje stalan porast broja turista, što iz zemlje, što iz inostranstva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com