Sun06042023

Poslednja izmena:11:05:23 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Gradski muzej u Bečeju čuvar prošlosti svih naroda sa ovog prostora

Gradski muzej u Bečeju čuvar prošlosti svih naroda sa ovog prostora

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Jedna od najposećenijih turističkih ponuda svakog grada su njegovi muzeji i galerije, mesta na kojima se na najadekvatniji način turisti upoznaju sa njegovim kulturno-istorijskim nasleđem. Gradski muzej u Bečeju sa arheološkom, istorijskom zbirkom, zbirkom likovne umetnosti i prirodnjačkom zbirkom, osnovan u jesen 1953. godine, značajan je čuvar pokretnog kulturnog nasleđa bečejske opštine i nekadašnjeg starobečejskog sreza (pored Bečeja u njegov sastav su ulazili i Turija, Srbobran, Bačko Petrovo Selo i Bačko Gradište).

            Prema rečima Nemanje Karapandžića, kustosa - istoričara Gradskog muzeja u Bečeju, ovaj muzej baštini istoriju i kulturu svih naroda koji su naseljavali ove prostore, od praistorije do danas.
            - Muzej je zanimljiv onim posetiocima grada koji teže da saznaju nešto više o kulturi mesta u kojem boravi. Ono što Gradski muzej u Bečeju posebno izdvaja su zlatne avarske naušnice, pronađene na lokalitetu Čik u Bačkom Petrovom Selu, te izuzetno bogata likovna zbirka sa Likovne kolonije u Bečeju od njenog osnivanja 1954. godine, u kojoj su učestvovali  najeminentniji slikari tog vremena. Trenutno smo u nemogućnosti da prezentujemo pun kapacitet našeg muzejskog fundusa, ali verujem da ćemo uz pomoć projekata u nekoj bližoj budućnosti moći da vratimo pređašnji sjaj Muzeja i budemo jedan zamajac kulture u našoj opštini, svetla tačka kojom ćemo se ponositi - izjavio je gospodin Karapandžić, jer zgrada u kojoj je situiran Gradski muzej, čeka na korenitu obnovu.
            Muzej, koji osnivanjem nije dobio jednu, namensku lokaciju, niti stalno zaposlenog, 1962. godine se seli u prostor nekadašnje porodične kuće Nandora Gerbera Trećeg, vlasnika Pivare osnovne 1886. godine. Izgradnja kuće započeta je 1881. godine, pretpostavlja se da je dovršena pet godina kasnije.
            Naveći uticaj na razvoj muzeja imala je istoričar umetnosti i prvi radnik u stalnom radnom odnosu, Ljiljana Kraljević - Bukinac, koja je od 1962. pa naredne 23 godine, radila na uvećavanju njegovog fonda. Kada je počela sa radom, muzej je  brojao 148 predmeta, radova iz Umetničke kolonije, a kada je završila radni vek, sve u međuvremenu formirane zbirke brojale su 6.000 predmeta. Danas muzej ima oko 16.500 predmeta.
            Kustos izdvaja njen izuzetano važan angažman na prikupljanju portreta znamenitih ličnosti grada, čiji su potpisnici bili Nikola Aleksić, Pavle Đurković, Laslo Filip Laub, Uroš Predić. Portreti Bečejaca, koji su se nalazili po privatnim zbirkama, danas se njenom zaslugom nalaze u trajnom vlasništvu muzeja.
            U očekivanju velike rekontrukcije, gde će fasada u stilu neoklasicizma biti sačuvana u celosti, a enterijer muzeja biti dograđen i prilagođen savremenim tehnologijama, jedna sala osposobljena je za izložbe. Grupa turističkih novinara i predstavnika turističkih agencije iz projekta IDENTIS, prekogranične saradnje Mađarska/Srbija, Turističke organizacije Vojvodine i Županije Čongrad, prilikom posete Gradskom muzeju Bečej imala je zadovoljstvo da poseti izložbu: „Narodno graditeljstvo Mađara u srednjem Banatu“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com