Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM BANJE Banja Kanjiža - mesto brzog i uspešnog oporavka

Banja Kanjiža - mesto brzog i uspešnog oporavka

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Bolnica za rehabilitaciju „Banja Kanjiža“ ustanova je sa dugom tradicijom kada je reč o zdravstvu, odnosno medicinskoj rehabilitaciji stacionarnog i ambulantskog tipa, koja počinje 1913. godine. Uz pomoć prirodnog faktora termomineralne vode i peloida, tim zdravstvenih radnika sa uspehom leči reumatska oboljenja degenerativnog i upalnog procesa, sve postoperativne postupke na centralnom i perifernom nervom sistemu i na sistemu lokomotornog aparata.

            Lekovita voda se eksploatiše iz tri arteška izvora (bunara) od čega su dva izvora od otkrivanja vrela, s alkalnom vodom (27 - 51°C), a treći novijeg datuma sa natrijum-hidrokarbonatno-sulfidnom vodom (64 - 78°C). Pored vode, zbog specifičnog sastava, koristi se u lečenju i blato (peloid). Lečenje i terapije se sprovode uz obavezne konsultacije i kontrolu lekara i uz pomoć brojnih terapija: hidroterapija, peloidoterapija, elektroterapija, ručna masaža i kineziterapija. Veliki uspesi se postižu i u dečjoj rehabilitaciji, kojom se malo ko bavi na našem prostoru.
            V.d. direktorica SBR „Banja Kanjiža“, dipl.ecc.master Snežana Adžić, sa ponosom ističe da je ova ustanova lider u zdravstveno banjskom turizmu po nekoliko osnova: prva je zdravstvena ustanova koja je uvela sistem kvaliteta po standardima ISO 9001:2000. Ocenu sistema kvaliteta sprovela je Međunarodna ocenjivačka kuća RWTÜV iz Esena 1998. godine, za oblast zdravstva, hotelijerstva i ugostiteljstva; prva Banja u Srbiji u kojoj je primenjen integralni zdravstveni informacioni sistem Republike Srbije (IZIS); ovo je prva ustanova u Srbiji koja je uvela wellness 2003. godine. Ono po čemu se ova ustanova izdvaja je i medicinska rehabilitacija i medicinske tehnologije koje se ovde primenjuju, među kojima i podvodna ekstenzija, popularno istezanje ili vešanje, blagotvorna kod diskus hernije.
            SBR „Banja Kanjiža“ se sastoji od dva objekta. Hotel „Aquamarin“ *** kapaciteta od 150 ležajeva raspoređenih u dvokrevetne, trokrevetne sobe i apartmane. U okviru hotela nalazi se kompletan terapijski blok, prijemno odeljenje, ordinacije, restoran, sportska hala, dva zatvorena bazena sa termalnom vodom, sauna, solarijum, wellness sadržaji. Stacionar „Abella“ raspolaže sa 150 ležaja u jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim sobama (TWC) i apartmanima. U sklopu objekta nalazi se i terapijski blok, restoran, a prisutno je i permanentno dežurstvo medicinskog osoblja - lekara i medicinskih sestara.
            Direktorica je naglasila da se pored medicinske rehabilitacije Banja sve više pozicionira kao činilac preventivnog i zdravstvenog turizma kao i da se trenutno zastalo, ali ne i odustalo do izgradnje dva otvorena bazena, dečjeg i velikog rekreativnog, dok je zatvoreni bazen u fazi rekonstrukcije.
            - U zatvorenom prostoru imamo dva bazena sa termomineralnom vodom. U manjem  je temperatura vode 36, u velikom 30°C. Planira se rekonstrukcija i tog bazena i kompletna rekonstrukcija smeštajnih kapaciteta u hotelu „Aquamarin“. Rekonstrukcija i proširenje sportske sale je za sada u petogodišnjem planu da bismo mogli da odgovorimo svim međunarodnim standardima za održavanje međunardnih sportskih dešavanja. Poznato je da smo nekada bili centar za oporavak i pripremu naših sportista, pre svega rukometaša i odbojkaša, i nastojimo da taj status povratimo - izjavila je gospođa Adžić.
            Ona je dodala da je pored svih usluga koje pruža wellness centar, bazena ispunjenih lekovitom vodom, uz rekreaciju u sportskoj hali i na otvorenim teniskim terenima, za sve one koji žele da provedu vikend ili odmor u Banji preporučuje se šetnja pored Tise, šetalištem povezanim sa rečnim graničnim prelazom sa Mađarskom, vožnja brodom, obilazak izvorišta termomineralne vode i mesta odakle se donosi lekovito blato.
            - Korisnici zdravstvenih usluga, koji su prepoznali Banju kao mesto brzog i uspešnog oporavnka u 70% slučajeva su iz okruženja, a 30% iz EU. U najvećem broju dolaze iz Srbije, Crne Gore, Mađarske i BiH, ali i Austrije, Švajcarske i Kanade. Naša ustanova je u planu zdravstvene mreže sa 140 postelja na dnevnom, odnosno 51.400 postalja na godišnjem nivou. U prethodnim godinama je bilo 40% iskorišćenosti tog kapaciteta, međutim u poslednjih godinu dana je broj korisnika preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i kreće se između 110 120 postelja na dnevnom nivou - izjavila je direktorica.
            Zbog ogromnih listi čekanja, i do 1.500 pacijenata i gostiju Banje, uz banjski kompleks izgrađeni su Hotel „Aqua Panon”****  sa 32 i Garni hotel „Lupus“ sa 37 smeštajnih jedinica.
            Banja je podignuta na mestu nekadašnjih „čudotvornih“ arteških bunara. Posle Drugog svetskog rata Banja je radila kao državna ustanova pod nazivom Arteško kupatilo i sve do 1976., u sklopu Doma zdravlja Kanjiža, od kada funkcioniše kao Centar za rehabilitaciju i rekreaciju - Banja u Kanjiži. Godine 1980. počinje sa radom novo zdanje Banje, hotel „Aquamarin“.
            Legenda o nastanku „Banje Kanjiže“ govori o slučajnom otkriću lekovite vode koju su primetili čobani na čiji su zahtev gradske vlasti 1907. godine uz dva postojeća bunara za napajanje stoke izbušili dva nova, ubrzo primetivši da je voda iz novih bunara neobično topla, žućkasta, da pomalo miriše da sumpor i da je zapaljiva. Naziv „Čudotvorni bunar” povezan je sa pričom o Ciganki koja je izlečila svoje bolesna kolena gazeći po pašnjaku Jarašu, na kojem su se nalazi ovi izvori. Već 10. avguta, 1913., zahvaljujući preduzimljivom Hermanu Grinfeldu, u Staroj Kanjiži svečano je otvoreno prvo arteško kupatilo sa 12 soba i 20 kada. Pored kupatila, u Narodnom parku bio je i otvoren bazen sa termalnom vodom i 28 kabina. Ispred pansiona „Abella“ je te godine postavljen spomenik Ciganki, koji i danas predstavlja njen zaštitni znak.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com