Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Četiri razloga za posetu Somboru

Četiri razloga za posetu Somboru

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Mnogo je razloga za posetu Somboru. A da je ovaj grad sve interesantniji turistima, govori i podaci o dolascima i noćenjima turista smeštenih u domaćoj radinosti i seoskim turističkim domaćinstvima. Za period januar-jun 2019. godine ostvareno je 135 dolazaka  i 369 noćenja, a u istom periodu u 2020. ostvareno je 343 dolaska i 772 noćenja.

            Galerija „Milan Konjović" otvorena je 10. septembra 1966. godine. Adaptacijom jednospratnice sazidane 1838., dobijen je izlagački prostor od osam prostorija na oko 170 m2. Galerija priređuje retrospektivne i tematske izložbe, otvorena je za saradnju sa srodnim ustanovama u zemlji i inostranstvu, što doprinosi njenoj afirmaciji. Galerija je razvila razgranatu izdavačku delatnost i raspolaže bogatom dokumentarnom građom.       
Milana Konjovića (1898 - 1993), jednog od naših najveći kolorista ekspresionističkog temeramenta, nazivali su maestrom, slikarem ravnice, čiji su izvor umetničke strasti bile ravna Vojvodina i žene. Njegov stvaralački opus broji 6.000 dela podeljenih u sedam razvojnih faza. Svom rodnom gradu zaveštao je 500 radova, uz posvetu: „Slike ove, miljenice moje, sa ljubavlju darujem rodnom gradu, one jedino njemu i pripadaju.“
Legat se svake godine uvećava novim donacijama i danas broji oko 1.100 odabranih slika, pastela, akvarela, tempera, crteža i tapiserija.
             „Bitka kod Sente“, slika autora Franca Ajzenhuta (1857 - 1903), postavljena je u Velikoj sali somborske Županije 20. februara 1898. Na njoj je predstavljena čuvena bitka između austrijske i osmanlijske vojske na Tisi kraj Sente, 11. septembra 1697., kojom je okončan Veliki bečki rat (1683 - 1699) potpisivanjem Karlovačkog mira. U bici, koja je predstavljala najveću pobedu hrišćanske vojske nad Osmanlijama, učestvovao je i odred od nekoliko stotina somborskih militara (husara-konjanika i hajduka-pešaka).
Bačko-bodroška županija je poručila sliku od Ajzenhuta početkom leta 1895., uoči milenijumske proslave dolaska Mađara u Panonsku niziju (1896), za 12.000 forinti. Ova grandiozna slika (ulje na platnu, 4 x 7 m), uramlјena u raskošno izrezbaren i pozlaćen ram, nastala je u Minhenu 1895/96. Kako bi bila uneta u Svečanu salu, zbog njenih gabarita, probijen je deo zida iznad središnjih vrata sale koja vode na balkon, i dva dana kasnije svečano prikazana Somborcima i uglednim gostima Bačko-bodroške županije, čime je, sa nekoliko meseci zakašnjenja, obeležena 200. godišnjica ove bitke. Slika i danas predstavlja jedan od najznačijnijih simbola somborske kulturno-istorijske baštine, koju godišnje poseti više od 10.000 posetilaca.
            „Somborski kotlić“ u srcu grada jedna je od brojnih tradicionalnih gradskih  manifestacija i jedna od najpoznatijih gastronomskih priredbi u ovom delu Evrope. To je dan kada se na Trgu Svetog trojstva, poznatijem kao „Ćelavi trg“, krčka više od 300 kotlića i događaj koji poseti preko 3.500 posetilaca željnih da probaju majstorski pripremljen riblji (fish) paprikaš. Za Somborce, riblji paprikaš je ovdašnji način života uz Dunav, a jedinstveno ukusna riba, domaće vino i najbolja starogradska muzika su doživljaj par excellence. Ove godine je, u nešto skromnijem obimu, XXIII „Somborski kotlić“ pratila „Ulica starih zanata“ tokom koje su se predstavili izlagači rukotvorina i proizvoda starih zanata iz različitih krajeva Srbije. Organizator manifestacije je TO, uz podršku Grada Sombora.

            Ravangrad Wine Fest je samo jedan razlog više za posetu i uživanje u turističkoj ponudi grada sa laskavim epitetom „najzelenijeg od svih evropskih gradova“. Naime, poslednjih godina Sombor beleži značajne pomake, kada je reč o vinskom turizmu. Zato će, ove godine po dvanaesti put, prve subote decembara u Gradskoj hali Mostonga, u Somboru, biti održan Festival vina i hrane koji okuplja vinare iz zemlje i okruženja. Uz promociju vina, promoviše se i gastro ponuda autentičnih bačkih specijaliteta. Somborci kažu da su za sve veću popularsnost manifestacije, u organizaciji TO i grada Sombora, zaslužna sve kvalitetnija ponuda vina lokalnih vinara, a dobra atmosfera praćena prigodnim muzičkim programom začinjenim ukusnim zalogajima, za dolazak eminentnih vinarija iz regiona. Ovaj sajam pića i hrane uvek prati i edukativni deo, stručna predavanja i prezentacije.
                             https://www.visitsombor.org/

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com