Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Savršen dan u Inđiji

Savršen dan u Inđiji

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Prisustvo keltskog plemena Skordika u Sremu u inđijskoj opštini na lokalitetima Vis i Već na potezu Krčedina, Starog Slankamena i Maradika, kvalifikovali su nastojanja Turističke organizacije opštine Inđija da 2012. pokrene projekat „Rekonstrukcije keltskog naselja“.

Za podizanje naselja izabran je prostor u sklopu turističko-rekreativne zone grada, površine od oko 7.000m2 na lako dostupnoj parceli u vlasništvu opštine i sa mestom za parking. Zamišljen kao Muzej na otvorenom, obuhvatiće različite tipove keltskih kuća sa prikazima života, običaja, kulturnih navika keltske zajednice na ovom prostoru. Projekti kuća, nastali pod budnim okom profesora, arheologa Univerziteta u Beogradu, namerno su nešto veće od originalnih da bi mogle da prime grupu od 50 turista ili jedan razred školske dece koja će moći da prisustvuju radionicama i času na otvorenom. Naredna faza radova, završetak izgradnje ograde i staza unutar kompleksa, izgradnja jednog objekta, tribina, centralnog trga  i sadržaja na otvorenom, najvećim delom se funansira sredstvima koje je TOO Inđija obezbedila na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. 
            Bitka kod Slankamena (19. avgust 1691) između Svetog rimskog carstva i Osmanlija, jedna je od odlučujućih hrišćanskih pobeda koje su vodile ka vraćanju Osmanlija u Malu Aziju. Monument posvećen ovoj bici, visok 16 metara, podignut je 1892. na visu iznad Slankamena. Tom prilikom orkestrom je dirigovao S.S.Mokranjac, a na njemu uklesani stihovi J.J.Zmaja: „I hvala i slava junacima vrlim, padom uzdignuti smrću neumrlim.“ Kako bi olakšala dolazak turistima na ovo istorijsko mesto, TOO Inđija je postavila putokaze i novu obostranu info tablu sa istorijskim podacima i samom toku bitke na srpskom, engleskom i nemačkom jeziku. Pošto je reč o spomeniku od republičkog značaja, ideja TOO Inđije je uređenje platoa oko spomenika, koje bi se odvijalo u dve faze, obe završene do sledeće godine, i proslave 330 godina od ovog događaja. Sve pripremne radnje, zajedno sa projektnom dokumentacijom čekaju sredstva da se počne sa realizacijom projekta. U prvoj fazi akcenat će biti na hortikulturi i uređenju prosotra oko spomenika, zelene oaze za posetioce, posebno bicikliste na ruti EuroVelo6. U drugoj fazi biće uređen parking i stanica za popravku bicikala i njihovo parkiranje.
            Tokom 2019. godine stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici, pod rukovodstvom Biljane Lučić uz saradnju sa istoričarem Goranom Lemajić, arheologom Aleksandrom de Rose i Radoslavom Muždeke, kao i istoričarom Urošem Nikolićem iz Zavičajnog muzeja u Rumi, podržali su rad na projektu „Rimskom limesa - granice nekadašnjeg Rimskog carstva“ finansiranom od strane Ministarstva kulture i informisanja. Tako su se ostaci tvrđave Acumincum iznad Starog Slankamena, našli na preliminarnoj listi UNESКO-a u okviru priprema nominacije u okviru ovog projekta za upis na Listu svetske kulturne baštine. U projektu „obnavljanja“ limesa, kroz 20 zemalja, na tri kontinenta, dužine preko 7.500 km, pored Acumincuma (Gradine), zbog stanja istraženosti, mogućnosti prezentacije i saradnje sa lokalnom samoupravom, u konkurenciji za upis na pomenutu listu, na putu kroz Srbiju od 450 km našli su se i Prosjanice (Ad Herculem) u Mihaljevačkoj šumi u Čortanovcima, i Ritijum u Surduku. Projekat izgradnje Vidikovca na istom lokalitetu, nešto ranije predložen od strane TOO Inđija, zbog međunarodnog projekta je stopiran. Zadatak TOO u što skorijem periodu biće usmeren na aktivnosti sprečavanja turističkih poseta ostacima teško oštećenog, nekada impozantnog utvrđenja.
            TOO Inđija u turističku ponudu je uvrstila i predlog za SAVRŠEN DAN, koji bi obuhvatao obilazak Krčedinske ade, rečnog ostrva, dela SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit“, posebno interesantnog za ljubitelje prirode. Posete se preporučuju od juna do septembra u prepodnevnim časovima, kada su životinje aktivne. Do Ade se može doći turističkim brodićem za grupe od 15 osoba lociranim kod Ribljeg restorana „Sidro“ kod Beške, ili čamcima iz Starog Slankamena. Posle šetnje obalom uz cvrkut ptica i miris divlje nane, uživanja u harmoniji u kojoj žive različite vrste životinja, idealna je kraća pauza za ručak na nekoj od čardi, salaša, a potom poseta nekoj od vinarija. Ako ste u Starom Slankamenu preporučuje se poseta Vinariji „Acumincum“, koja osim dobrog vina nudi i jedinstven ambijent turskog hamama (XVI). Sledeća stanica je spomenik Bitki kod Slankamena, obilazak pravoslavne i rimokatoličke crkve, obe posvećene Svetom Nikoli.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com