Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Za novi sjaj Begeja i Zrenjanina

Za novi sjaj Begeja i Zrenjanina

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Radovi na uređenju leve i desne strane Begeja ovih dana su u punom jeku i odvijaju se prema prema planiranoj dinamici. Već su vidljive i značajne promene na potezu između pešačkog i železničkog mosta, dužine 780 metara. Radi se izmuljavanje blatnjavog Begeja i uređivanje obale, a rok završetak istih je tri mjeseca.  

            Da radovi teku planiranom dinamikom, uverio se i Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina sa saradnicima. U obilasku, uz gradonačelnika su bili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnci Dragan Ćapina i Duško Radišić, kao i predstavnik firme Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“, koji učestvuju u finansiranju istih. Vrednost radova je 40 miliona dinara, a sa 20 miliona dinara svaki, finansiraju ih Grad Zrenjanin i JVP „Vode Vojvodine ".
            - Ovo je sada potpuno nova vizura, pogled i izgled Begeja. Prethodnih decenija smo zaboravili na Begej, što svakako nije dobro, ali, sada se vraćamo i koristimo ove resurse. Nadam se da će ove godine biti početak postavljana stalnih vezova, jer imamo veliki broj zainteresovanih građana za priveze i stalne vezove, kako bi mogli ovde da čuvaju svoje čamce - rekao je Duško Radišić, koji je naglasio da Grad Zrenjanin i JVP „Vode Vojvodine” nastavljaju sa čišćenjem i da se ove godine čisti potez od žutog mosta do Železničkog mosta, a deo koji je do sada očišćen pokazuje i više nego dobre rezultate.
            S obzirom da Grad Zrenjanin poseduje turistički potencijal, nakon realizacije pomenutih radova, osim što će se poboljšati uslovi života svih građana, ujedno, očekuje se i povećan broj turista, što će doprineti daljem razvoju grada.
            Na potezu čije je uređenje počelo, planirana je i gradnja staze, pa će praktično šetalište koje je izgrađeno do pristana biti produženo sve do takozvanih „malih ulica“ kod železničkog mosta, i vodiće pored škole „2. oktobar” i naselja „Ruža Šulman”.
            Takođe, u planu je i biciklističko-pešačka staza koja će povezati ovaj deo grada sa već postojećom stazom Zrenjanin - Ečka.
            Podsećamo da je sredinom  maja ove godine, šetalište uz Begej ispred Muzeja piva dobilo novi, lepši izgled. Zahvaljujući angažovanju Turističke organizacije grada Zrenjanina, odobrenom projektu i dobijenim sredstvima od Sekretarijata za privredu i turizam, postavljeno je 10 klupa i 10 kanti za otpatke, a na 9 stubova svoje mesto našlo je 18 žardinjera za cveće . Sređivanjem čitave obale, gostima grada i Zrenjanincima biće omogućeno da uživaju u prirodi sa pogledom na reku.
            Sama reka Begej je od životne važnosti za grad, jer povezuje srpski Banat sa Temišvarom.. Nakon izmuljivanja Begeja, biće obnovljene prevodnice u Kleku i Itebeju, tako da će se  uskoro moći ploviti sve do Temišvara. Isto tako sređuje se i marina - pristan za brodove u Zrenjaninu. Zainteresovani za nautiku i rečni turizam moći će provozati brodićem kapetana Nikole Spajića ovdašnjim rekama i kanalima. U planu su turističke ture u toku leta i ukoliko vreme i situacija posluže, ljubitelji ove vrste opuštanja će moći da se prijave TOG Zrenjanina o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Tekst i foto: www.zrenjanin.rs


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com