Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Moje ime je Popov... Duško Popov

Moje ime je Popov... Duško Popov

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

            Džejms Bond, simbol moći, glamura, klase i manira, dobrog ukusa, protagonista je najdugovečnije filmske franšize u istoriji kinematografije. Od prvog filma „Dr. No" (1962. godina), do najnovijeg „No Time to Die" (2020) interesovanje za priču o tajnom agentu britanske MI6 službe, koji pije martini, vozi Aston Marton i voli društvo lepih žena, ne jenjava

            Vest da je Tajni agent 007 zapravo Srbin, mnogi su primili sa nevericom. Ali razloga za sumnju nema. Dokazi o dinamičnom životu Duška Popova (10. jul 1912 - 10. avgust 1981), o njegovom poreklu, školovanju, sklonostima kojima je zadivio, pre svega Ijana Fleminga, koji je po ugledu na njegov život stvorio planetarno poznati lik, potkrepljen brojnim dokumentima i fotografijama, od prošle godine našli su svoje mesto u Muzeju Žeravica u Novom Miloševu (Novi Bečej).
            Prvi poznati član porodice Popov bio je Pavle koji se sa petoricom sinova doselio iz Ade u Karlovo (Novo Miloševo) 1751. Poslednje decenije XIX veka, jedan od najuglednijih žitelja mesta bio je Omer Popov, vlasnik prodavnica tekstilne robe u Karlovu, Adi, Mokrinu i Beodri. Omerova ćerka se posle udaje za knjižara seli u Dubrovnik, a sinovi Milivoj i Milorad, tridesetih godina prošlog veka postaju imućni stanovnici Beograda. Milorad je posedovao fabriku šešira sa preko 60 zaposlenih, što mu je dalo mogućnost da školuje sinove na prestižnim školama. Jedan od njih bio je Duško.
            Naš junak rođen je u Titelu, a rano detinjstvo proveo u Novom Miloševu, kod deda Omera. Srednju školu završava u Parizu, pravni fakulet u Beogradu. U Frajburgu je 1936. upisao postdiplomske studije, zatim i doktorirao. Tečno je govorio francuski, nemački i engleski jezik. Boravak u elitnim školama obezbedio mu je društvo prijatelja koji će kasnije zauzeti visoke položaje u matičnim zemljama. U Hamburgu je upoznao Johana Jebsena, bogatog mladića koji mu je postao najbolji prijatelj, koji ga je 1940. „zavrbovao“ za agenta Abvera, a potom i britanski MI6. Njegov zadatak kao agenta Abvera bio je da izveštava o snazi i moralu britanske vojske. Međutim, MI6 je pružao Popovu lažne izveštaje koje je ovaj dalje prosleđivao Abveru.
            Popov je živeo na relaciji London - Lisabon, tada neutralnoj zemlji u kojoj su špijuni zaraćenih strana mogli da pregovaraju i druže sa predstavnicima evropske aristokratije. Tu se upoznje sa Ijanom Flemingom, tada britanskim mornaričkim oficirom, zaduženim za njegovo praćenje, autora prvog romana „Kazino Rojal“ (1953) i nekoliko potonjih. Susret sa vrsnim špijunom i boemom, agentom čuvenim po svom načinu života i velikom broju žena tokom misija, uključujući i francusku glumicu Simone Simon poznatu po burnom ljubavnom životu, za pisca je bio pravi izazov.
            Pored MI6 i Abver-a, Duško Popov je radio i za jugoslovensku obaveštajnu službu. U Abveru je bio poznat kao „Ivan“, u MI6 kao „Tricikl“. Posle Drugog svetskog rata se povukao i do izdavanja knjige „Ja špijun“ sedamdesetih godina prošlog veka, i dve autobiografije, niko nije znao čime se bavio, čak ni njegova porodica. Ženio se dva puta. Sa prvom ženom imao je jednog, a sa drugom dva sina. Jedan od njih Marko, odobrio je postavku o Dušku Popovu u Muzeju Žeravica, u Novom Miloševu, pre no što je izložena javnosti poklonivši nekoliko fotografija i par autentičnih stvari koje su pripadale njegovom ocu.

            Fleming je, i sam strastveni ptičar, svog junaka nazvao po ornitologu Džejmsu Bondu, autoru ptičarskog priručnika „Ptice zapadnih Indija“. Broj 007 takođe je pozajmio. Popov mu se poverio da ima svog savetnika i da uvek kada se nađe u teškoj situaciji okrene jedan broj. Fleming je iskoristio zadnja tri broja telefona njegovog strica Beograđanina, koji je razgovor započinjao rečina: „Moje ime je Popov... Milorad Popov!“

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com