Mon02262024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Lejlina bašta - neprevaziđen dizajn prirode

Lejlina bašta - neprevaziđen dizajn prirode

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Lejlina bašta je turistička atrakcija sela Trešnjevac i cele opštine Kanjiža. U prvi plan došla je posle izbora za najlepšu baštu Srbije 2015. godine od strane magazina „Moja lepa bašta“.

            Bašta po zamisli Lejle Randovics, veterinarskog tehničara, počela je iz želje da uredi okućnicu sadeći biljke po svom nahođenju. Vrlo brzo pomešale su se povrtarske sa lekovitim biljkama i stabla voćaka sa grmljem ruža najrazličitijih boja.
            „Prvu“ baštu počela je da sadi 2007. godine. Sa baštom veličine 1.000m2, koju su ispunjavale biljke poput soje, kukuruza i povrtarskih kultura, osvojila je naklonost žirija. Današnja bašta se prostire na 1,2 hektara i ispunjava njene nekadašnje snove, ali i srce i dušu.
            Neke biljke su stare tri, druge pet godina, a neke deceniju. Po Lejlinim rečima ovo je jedna mlada bašta u koju je unela sve svoje znanje, vreme i ljubav. Osim uobičajenih biljaka, u bašti su i neke egzotične vrste, koje se na ovim prostorima retko mogu videti.
            Lejla je svojevrsan kolekcionar različitih vrsta biljaka. Sakupljala je semena biljaka i sa putovanja kroz Mađarsku, posećujući najveće evropske baštenske centre poput De Tuinen van „Appeltern“ u Holandiji, „Piet Oudolf“ u Nemačkoj, donosila neke od rariteta, među kojima su i one najpopularnije ukrasne trave „Karl Foerster", koje danas krase Lejlinu baštu.
            U međuvremenu je ovladala njihovim umnožavanjem i rasađivanjem i u kratkoročnom planu, već sledeće godine, namerava da u okviru bašte formira jedan mini rasadnik, i na taj način svoj hobi učini održivim.
            Lejlina bašta rezultat je kreativnosti i ljubavi ne samo prema cveću, već biljkama uopšte, ali i mnogo uloženog truda. Danas njen vrt čine trajnice i žbunovi, lekovito bilje, cveće i voćke. Ni sama im ne zna broj, jer za to je potrebno vreme, a to joj nije ni važno. Najvažnije je ono zadovoljstvo koje dobije gledajući svojih ruku delo, te mnoštvo boja i oblika. I nijednu biljku ne može izdvojiti kao najomiljeniju, dragoceniju od drugih, jer sve zajedno daju jednu celinu. Ipak priznaje da uvek spontano više pažnje posveti onoj biljci koja u tom trenutku cveta.
            Sa smeškom kaže da ovo nikako ne bi mogla da postigne bez podrške supruga i porodice. Ona je i pejzažni arhitekta i izvođač radova, a suprug je ulagač u iste. Jer, za ovakav izgled bašte potrebno je ne samo svakodnevni rad, već i puno sredstava. Delimično ih nadoknađuje kroz turističku ponudu. Vrata Lejline bašte otvorena su određenim danima, uglavnom vikendom, i to samo za grupe. Pojedinčane posete joj oduzimaju dragoceno vreme koje je potrebno da posceti biljkama, da bi bašta izgledala baš onako kako je ona zamislila.
            Više informacija nalazi se na njenom Facebook profilu (https://www.facebook.com/randovics.lejla.9) i, obavezno je posetite. Možda dobijete neku ideju, a ako ne, vreme u Lejlinoj bašti oplemeniće vas i otkriti slike magične prirode koje će vam zaustaviti dah.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com