Sat09262020

Poslednja izmena:09:21:27 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO SRP Zasavica - sinergija prirodnih i turističkih resursa

SRP Zasavica - sinergija prirodnih i turističkih resursa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Specijalni rezervat prirode „Zasavica“ jedan je od 16 privrednih subjekata, dobitnika velikog priznanja Privredne komore Vojvodine (PKV) „Kapija uspeha“ za 2019. godinu. Priznanje je primio upravnik rezervata Slobodan Simić, alfa i omega ovog prostora koji je svojevremeno sam otkrio, a potom od njega napravio prostor za divljenje i brojne nagrade.

            Status SRP Zasavica je stekla 1997. godine odlukom Vlade Republike Srbije, zahvaljujući živopisnoj smeni bara, vlažnih livada, pašnjaka, šuma, nastalih menjenjem toka reka Save, Drine i Zasavice, te raznovrsnim i retkim vrstama biljnog i životinjskog sveta.
            U vodama reke Zasavice živi retka vrsta ribe Mrguda (Umbra krameri), njen zaštitni znak, više od 250 vrsta algi, 38 % ukupnog broja vrsta vodozemaca i gmizavaca Srbije, oko 180 vrsta ptica, od kojih se 120 gnezdi na tom području. Krajem XIX veka tu je postojala i velika kolonija dabrova. Tokom prošlog veka dabrovi su skoro istrebljeni, a godine 2005. vraćeno je nekoliko parova. Pored dabrova, vraćene su i gotovo izumrle rase domaćih životinja: crna mangulica, podolsko goveče, balkanski magarac i golovrata kokoš.
            Zbog svog biodiverziteta, reliktnih, endemičnih i retkih vrsta i njihovih životnih zajednica, to područje je izuzetno zanimljivo i pogodno za naučna i stručna istraživanja, rekreativni ribolov.
            Vizitorski centar predstavlja glavno turističko mesto rezervata. Drvena građevina sa tornjem visine 18 metara pruža pogled na najširi i najlepši deo toka Zasavice i pašnjak  „Valjevac“. U ovom objektu nalazi se suvenirnica i 2 sobe sa ukupno 7 ležaja. Od prisutnih objekata tu su i „Bircuz kod dabra“  i etno-soba sa nadstrešnicom kao etnografsko-istorijska postavka starih kućnih i poljoprivrednih predmeta i alata sa kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka.  Na samo 200 m uz prilazni put do Vizitorskog centra Specijalnog rezervata prirode Zasavica smešten je auto-kamp pod nazivom „CAMPING ZASAVICA”. Kapacitet kampa je 42 mesta na kojima je obezbeđeno snabdevanje svakog mesta sa pijaćom vodom i strujom iz trenutno najsavremenijeg uređaja. Za veliki broj posetilaca, ljubitelje foto-safarija, vožnja čamcima ili turističkim brodom „Umbra“ predstavlja pravi užitak.
            - Članovi Pokreta gorana Sremske Mitrovice, kao upravljači ovog zaštićenog područja, odmah su počeli sa razvojem turizma i ove godine Privredna komora Vojvodine nas je prepoznala kao jednog od nosilaca razvoja turizma u sremskomitrovačkoj opštini i među rezervatima. Mi se pre svega bavimo zaštitom i unapređenjem prirode ali, da bi posetioci uopšte došli do nas, razvili smo turističko ugostiteljski deo koji je do sada privukao preko 500.000 ljudi, godišnje od 50 do 100 hiljada, koliko ih je bilo 2012. u vreme gostovanja World of Dinosaurus. Mi smo prepoznali da osim prirode moramo ponuditi i neki drugi sadržaj, da bi privukli ljude, da vide i uživaju u našim prirodnim retkostima i da ih poslužimo pićem, i pre svega hranom koju pripremamo od naših starih rasa čiji smo najveći čuvari u Srbiji. Napravili smo kompletnu priču - jedna je zaštita i upravljanje područjem, a druga je turističko-ugostiteljski deo i držimo stare rase koje pretvaramo u ugostiteljsku ponudu. To je bila i preporuka za ovu prestižnu nagradu kao i sve druge koje smo dobili - izjavio je gospodin Slobodan Simić, predsednik Pokreta gorana i upravnik Specijalnog rezervata prirode „Zasavica".
            Gospodin Simić je takođe istakao da bez adekvatne turističke ponude posetioci neće doći da vide ni lepote prirode.
            - Jedno bez drugog ne ide. Turizam je pouzdana baza da se zaštićeni oblici prirode na ekonomski način valorizuju - zaključio je Slobodan Simić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar