Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA Jagnjetina ispod sača na hercegovački način: 30 avgust Nova Gajdobra

Jagnjetina ispod sača na hercegovački način: 30 avgust Nova Gajdobra

  • PDF

            Za 30. avgust žitelji Nove Gajdobre pozivaju sve ljubitelje najboljeg tradicionalnog načina kuvanja - jagnjetine ispod sača, na devetu po redu sačijadu u Novoj Gajdobri.

            Zna se da se najbrže primaju loše navike, ali postoje i primeri brzog prihvatanja dobrih navika. Jedan od njih je pripremanje jagnjetine ispod sača na način kako su to od davnina radili domaćini u Hercegovini, ali sada prenešeno na vojvođansko tlo.
            Nova Gajdobra je naselje u opštini Bačka Palanka gde uglavnom žive kolonisti i njihovi potomci koji su došli iz Bosne i Hercegovine, istočne Hercegovine, Bosne, kao i sa Kosova i Metohije, ali su zadržali neke svoje navike. A jedna od najboljih je nedvosmisleno najlepši i najukusniji način pripreme jagnjetine, ispod sača.
            Aleksandar Samardžić, jedan je od petorice u orgranizaciji SAČ FESTA, koji će ove godine biti održan po deveti put. Zbog novonastale situacije nadaju se da će to biti moguće 30. avgusta, iako je dosadašnji datum održavanja bio u maju.
            Za najveći i najstariji u Srbiji SAČ FEST, gospodin Samadžić kaže:
            - Prošle godine ugostili smo rekordnih 60 ekipa od po deset članova. Sa publikom, koja voli ovaj način pripreme, kao sinonim za tradicionalnu srpsku kuhinju, ali ne učestvuje u takmičarskom delu, okupi se oko 2.000 ljudi. Poslednjih tri-četiri godine prerasli smo u međunardnu manifestaciju, jer su nam došle ekipe iz BiH, Hrvatske, Austrije, čak i Republike Češke. Ove godine svoj dolazak je najavila i ekipa iz Slovenije.
            Naš sagovornik dalje objašnjava da je ovo specifična manifestacija jer se priprema samo jagnjetina i da je razlog tome stanovništvo u Novoj Gajdobri poreklom iz Hercegovine. Tamo se od starina ovo jelo pripremalo na ovaj izvoran način i bilo specijalitet, što je do danas sačuvano. Ovakav način pripreme jagnjetine organizatori nastoje da sačuvaju i mlađim naraštajima prenesu kao značajan element folklornog miljea starog kraja.
            Interesantno je da su sačijadu oduševljeno prihvatili i oni koji nisu poreklom iz Hercegovine, a prodaja sačeva ide, nikad bolje. Čak i oni koji nikada nisu gajili ovce sada gaje samo da bi mogli da je pripremaju jela na ovaj način.
            Za one koji do sada nisu probali jagnjetinu ispod sača, potrebna je jagnjetina, krompir, luk i so. Naravno da svaki majstor po svom ukusu nešto doda, a oni najbolji imaju svoje tajne koje nikome ne otkrivaju. Oni mlađi skloniji su novinama, ali suština je ista.
            Zbog sanitarnih uslova jagnjetina za ovu manifestaciju poslednje dve godine nabavlja se iz mesare iz Arilja. Organizatori kažu da je vrhunskog kvaliteta i da u svim parametrima odgovara njihovim standardima.
            - U Srbiji se mogu nabaviti odlične namirnice. Njihov ukus i kvalitet ispunjavaju sve naše kriterije. Imamo i u selu odgajivače od kojih bi bili voljni da uzmemo meso, ali nemaju odgovarajuće sertifikate, pa smo zato usmereni na saradnju sa onima koji to imaju - objašnjava Aleksandar Samadžić, dodavši da jelo ispod sača svi vole, posebno žene čiji se muževi prihvate kuvanja te je to dan njihov odmora. Ali nije to jedini dan kada se žene u Novoj Gajdobri odmaraju. Muškarci pripremaju jela „ispod sača“ za sve prilike koje podrazumevaju okupljanja, bilo da se radi o rođendanima, krštenjima, kada dolaze gosti i kada gosti odlaze. Ima puno razloga za dobar zalogaj

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com