Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Apel ujedinjenih radnika turističke privrede

Apel ujedinjenih radnika turističke privrede

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

            Do juče jednom od najvažnijih delova najbrže rastuće privredne grane u svetu, posle pet meseci ograničenja kretanja izazvanim pandemijom, dovedeni su na rubu egzistencije. Reč je o turističkim radnicima, turističkim vodičima, zaposlenim u turističkim agencijama - receptivnim i emitivnim, kao i rent-a-car agencijama, koji su odlučili da na jedinstven način skrenu pažnju na sebe.

            - Organizator sinhronizovane akcije održane u utorak, između 11:00 i 13:00 u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, sa jedinstvenim protokolima u sva četiri grada, sa istovetnim izjavama i usaglašenim zajedničkim stavovima je Nacionalna asocijacija turističkih agencija - YUTA, predvođena direktorom Aleksandrom Seničićem. Mi turistički radnici najvećih gradova u našoj državi, kao predstavnici ove divne profesije, na ovaj način izražavamo podršku ovoj inicijativi - objasnio je Dragan Marčeta, direktor i vlasnik ugledne novosadske Turističke agencije „Magelan“.
            Suština zahteva u pet tačaka, formulisanih Apelom za pomoć, između ostalog odnosi se na ispunjenje sledećih mera:
- Isplatu bruto minimalnih ličnih dohodaka u narednih šest meseci;
- Otpis obaveza po osnovu poreza i doprinosa za prva tri meseca opšte pomoći privredi;
- Moratorijum na obaveze prema finansijskim institucijama u nerednih devet meseci;
- Dodatna sredstva samo za sektor turizma i transporta u Fondu za Razvoj Republike Srbije, sa ubrzanom procedurom odobravanja i isplate kredita;
- Odlaganje obaveza plaćanja poreza na imovinu preduzeća i poreza na dobit preduzeća u vremenu trajanja vanrednih okolonosti.
            Ovaj Apel iz Novog Sada uputilo je oko 140 turističkih radnika predvođenih licenciranim vodičima, koji su otkivajući malo poznate fragmente vezane za gradske znamenitosti, povele svoje kolege opskrbljene rekvizitima karakterističnim za putnike (koferima, šeširima) i belim majicama sa natpisom „Sačuvajmo turizam“.
Jasnom porukom da ne traže od državnih organa da nešto dobiju već priliku da zarade, zaustavili su se na centralnom gradskom trgu, gde je pročitan Apel za pomoć i izražena nada da će se i njihove profesije naći na listi Vladinih mera.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com