Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE 10 ATRAKCIJA U SOMBORU I OKOLINI KOJE NE SMETE PROPUSTITI

10 ATRAKCIJA U SOMBORU I OKOLINI KOJE NE SMETE PROPUSTITI

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            U tem Somboru – svega ima i to je istina! U najzelenijem gradu u zemlji, posetilac može uživati u bogatstvu kulturne baštine, prirodnim lepotama, starim zanatima, sportskim aktivnostima, lovu i ribolovu, kvalitetnim vinima, salašima i etno kućama, vožnji fijakerom.

Pa da krenemo redom.                      
            Županija (slika 1) Trg cara Uroša 1, Sombor tel: 025/468-111 radno vreme: 8:00-20:00 (uz obaveznu najavu) Sombor je 1786. godine proglašen za stalno sedište Bačko-bodroške županije. Za potrebe županijske administracije izgrađena je 1808. godine zgrada, kojoj su bočni tornjevi i začelje dodati 1882. godine.
U Svečanoj sali zgrade Županije se nalazi najveće ulje na platnu u našoj zemlji (7 x 4 m), “Bitka kod Sente”, rad Ferenca Ajzenhuta. Monumentalna i realistična slika naslikana je i ovde postavljena 1898. godine. U prvom planu slike su austrijski vojnici, koji  prelaze preko grudobrana Turaka. Središnji deo slike zauzima austrijski princ Eugen Savojski na belom konju, uz njega je grof Palfin na crnom konju sa isukanom turskom sabljom, dok mu vojnici privode zarobljenog turskog Kisir DŽafer Pašu. U pozadini se nazire silovitost bitke. U holu Županije izložen je crtež “Sombor viđen očima ptice” arhitekte Branislava Jovina. Delo predstavlja sintezu urbanizma, inženjerstva i umetnosti. Na osnovu preciznih propračuna nacrtao je 15.000 somborskih objekata. Crtež čuva izgled grada za buduće vekove.
            Gradska kuća (2) Centralni arhitektonski simbol Sombora predstavlja nekadašnja palata somborskog kapetana Jovana Brankovića izgrađena 1718. godine. Nakon njegove smrti, kaštel je prodat gradskoj upravi da bi u njoj  1749. godine bio smešten Magistrat. Objekat je svoj konačan izgled dobio 1842. godine i predstavlja najreprezentativnije zdanje u neoklasicističkom stilu. Gradska kuća je proglašena za kulturno dobro od velike važnosti.
            Gradski muzej (3) Trg Republike 4, Sombor tel: 025/422-728 radno vreme: 8:00-14:00 ponedeljak-petak, subotom i nedeljom je zatvoreno za posetioce (najveći broj: 10 posetilaca) cena ulaznica: deca do 7 godina – besplatno, studenti, đaci i penzioneri – 100 dinara, ostali – 150 dinara Gradski muzej je osnovan 1945. godine. Smešten je u zgradi koju je 1870. godine u stilu eklektizma izgradio bogati trgovac Anton Fernbah. Danas je Gradski muzej Sombor regionalni muzej kompleksnog tipa, koji poseduje odeljenja: arheološko, numizmatičko, etnološko, istorijsko, odeljenje zavičajne istorije umetnosti i zbirku savremene umetnosti. Muzej poseduje i stručnu biblioteku sa vrednim izdanjima od XVIII do XX veka. Galerija savremene umetnosti Gradskog muzeja u Somboru poseduje zbirku umetničkih dela (slike, crteži, grafike, skulpture i tapiserije) otkupljivanih na godišnjim izložbama manifestacije “Likovna jesen” koja je održavana od 1961. do 1995. godine.
            Galerija „Milan Konjović” (4) Trg Svetog Trojstva 2, Sombor tel: 025/412-563 cena ulaznice: đaci i penzioneri 100 din po osobi, odrasli 150 din po osobi Galerija “Milan Konjović” je otvorena 1966. godine u zgradi izgrađenoj 1838. godine u bidermajer stilu. Poznati somborski slikar Milan Konjović je svome rodnom gradu zavetovao legat od 500 radova koji se godinama uvećavao novim donacijama. Legat danas sačinjava 1084 umetnička dela (slike, pasteli, akvareli, tempere, crteži i tapiserije). Slikar Milan Konjović (1898.- 1993.) sa opusom od 6.000 radova pripada samom vrhu srpske umetnosti, uz afirmaciju svoga osobenog stila strasnog koloriste ekspresionističkog temperamenta.
            Manastir Svetog arhiđakona Stefana (5) Svetog Arhiđakona Stefana 2, Sombor tel: 025/460-055 Manastir Svetog arhiđakona Stefana je najseverniji manastir u Srbiji. Manastir je izgrađen u srpsko-vizantijskom stilu, retko izvođenom u Vojvodini.NJegov kompleks čini konak sa paraklisom, usamljeni zvonik i crkva. Izgradnja je završena 1933. godine. Zbog nedostatka novca za unutrašnje uređenje, crkva je oslikana tek 1938. godine. U prostoru oko manastira nalazi se Partizansko i Crvenoarmejsko groblje.
            Specijalni rezervat prirode Gornje podunavlje (6) Apatinski put 11, 25000 Sombor tel: 025/463-114 cena ulaznice: 250 dinara po osobi Gornje podunavlje je jedna od retkih destinacija na kojoj se još uvek može uživati u plovidbi Dunavom, nepreglednim rukavima i kanalima, nesputanoj rici jelena, mirnim noćima u seoskim domaćinstvima, autentičnim ribljim specijalitetima i druženju sa poslednjim dunavskim alasima. Specijalni rezervat prirode Gornje podunavlje predstavlja jedno od poslednjih utočišta za živi svet vezan za poplavna područja.
            Tkačnica svilenog damasta (7) Kulturno dobro pod zaštitom države Žrtava fašizma 2, Bezdan tel: 025/810-137 i 810-930 Ulaz slobodan uz obaveznu najavu. Mogućnost kupovanja po fabričkim cenama. Petnaestak kilometara severozapadno od Sombora nalazi se varošica Bezdan poznata po lovno-ribolovnom turizmu, ali daleko poznatija po tkanju svilenog damasta. Tradiciju tkanja do danas je sačuvala i održala zanatska radionica – tkačnica svilenog damasta “NOVITET-DUNAV” Bezdan. Na naše prostore je krajem XIX veka iz Češke i Mađarske preneto zanatstvo umetnog tkanja, oprema i razboji. Umetnički tkač, Janoš Šmit, koji je u Bezdan doselio 1871. godine unapredio je tkačku tradiciju, napustio je dotašnji rad sa kudeljom i lanom i prešao na tkanje damasta od uvoznog, specijalno obrađenog lana iz Češke i Engleske. Tada se tkalo najsavremenijom tehnologijom koja se, u neizmenjenom stanju, održala do danas. Posle drugog svetskog rata bezdanski privatni tkači – zanatlije udružili su sredstva i 1951. godine osnovaju tkačku zadrugu “DUNAV”. Izrada proizvoda i danas se vrši isključivo na ručnim razbojima žakard tkanja sa bušenim karticama, koje datiraju iz 1871. godine. Proizvodnja se vrši na 18 drvenih razboja. Sirovinski sastav materijala je 49% pamuk i 51% rayon svila. Proizvodni program sačinjava ručno tkani svileni damast – stolnjaci, nadstolnjaci, salvete i navlake za posteljinu. Svaki proizvedeni predmet je unikat i odiše stilom i bogatstvom osećaja za sklad i lepotu.
            Crkva Svetog velikomučenika Georgija - velika pravoslavna crkva (8) Somborski Srbi su još u vreme Turaka imali malu Svetođurđevsku crkvu, koju obnavljaju 1717. godine. Uz ovu staru crkvicu 1744. godine grade novi, veliki crkveni toranj. Nova crkva je izgrađena 1761. godine, od sakupljenog priloga imućnih i siromašnih somborskih Srba, a unutrašnjost je renovirana 1866. godine. U porti iza crkve sazidana je prizemna trščara u kojoj je 1788. godine Avram Mrazović pokrenuo “Normu” (prvi kurs za obrazovanje učitelja). Objekat je 1863. godine renoviran za potrebe održavanja nastave za ženska odeljenja Učiteljske škole, koja je bila ovde do 1921. godine. danas je zgrada sedište crkvene opštine.
            Karmelska crkva Svetog Stjepana kralja (9) sa samostanom Gospe Karmelske (crkva sa dva tornja) Karmelska provincija na području bivše Jugoslavije poseduje svojih sedam samostana, od kojih se jedan nalazi u Somboru. Crkva je izgrađena 1904. godine i predata je na upravu karmelićanima (rimokatolički crkveni red). Crkva sa svoja dva zvonika, visine 73,5 m, nikog ne ostavlja ravnodušnim. Pored crkve je 1905. godine izgrađen samostan (konvikt), koji sa crkvom čini skladnu arhitektonsku celinu. U crkvi se nalaze orgulje izrađene 1926. godine i bile su treće po veličini na prostoru bivše Jugoslavije. Crkva poseduje impozantnu biblioteku sa oko 17.000 knjiga. Najstarije knjige u biblioteci napisane su na mađarskom, nemačkom, hrvatskom, latinskom, poljskom i italijanskom jeziku.
            Eko centar „Karapandža” (10) se nalazi pored vikend naselja Kenđija (Bezdan), na obali Bajskog kanala. Do Monoštorskog rita i Eko-centra “Karapandža” se najlakše dolazi preko Sombora i Bezdana, posle koga ima još oko 20 minuta vožnje. Eko-centar “Karapandža” koji se nalazi u rezervatu udaljen je 30 km od Sombora, 115 km od Novog Sada, 205 km od Beograda i prilaz je moguć drumskim prevoznim sredstvima. Eko-centar ima radno vreme za posetioce od 10.00h do 18.00h svakim danom. Posetioci mogu doći bez najave.
Usluge koje pruža ekocentar “Karapandža” su: šetnja  obeleženim šetnim stazama bez vodiča i sa vodičem, iznajmljivanje čamaca na veslanje, iznajmljivanje čamaca na motor, korišćenje kanua u SRP “Gornje Podunavlje”, iznajmljivanje bicikla u SRP “Gornje Podunavlje”,

Izvor: Turistička organizacija Sombora, Vojvodinašume

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com