Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Onlajn nastava ili tradiconalna učionica - Finalna debata polaznika Evropske škole debate

Onlajn nastava ili tradiconalna učionica - Finalna debata polaznika Evropske škole debate

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Da li onlajn učenje može da zameni tradicionalnu učionicu i kako će izgledati polazak u školu, pitanje je koje pokušavaju da odgonetnu brojni pedagozi, učitelji, a svakako izaziva i veliko interesovanje roditelja, a naši finalisti su zastupali su stavove ZA i PROTIV onlajn koncepta nastave.

            Stručnjaci se slažu da je potrebno ići u korak sa vremenom i modernim alatima za učenje,  jer današnji đaci gube interesovanje ukoliko im se nameću zastarele metode učenja i vaspitanja. Cilj novih pristupa je svakako prevazilaženje puke reprodukcije,  već podsticanje dece na kritičko i samostalno razmišljanje. 
            Tokom pandemije virusa COVID-19, i u našoj zemlji imali smo prilike da vidimo kako funkcioniše učenje na daljinu - kada đak u učionicu „ulazi“ klikom računarskog miša ili daljinskog upravljača,  a sve to dok su i učenici i predavači kod kuće - u okruženju koje im je poznato, udobno i prijatno.  S druge strane, šta ako nije baš svakom đaku koncept kuće kao digitalne učionice prijatan.
            Ines Savuljić, Uroš Živković i Pavle Đorđević bili su deo afirmativnog tima, koji je izneo argumente o superiornosti digitalne nastave, a negativni tim predstavljali su Teodora Arsenović, Milan Galčić i Luka Đorđević. Za afirmativni tim glasao je član žirija Milan Petrović, profesor srpskog jezika i književnosti, kao i osnivač je i programski direktor organizacije „Nauči me” koja se bavi inovacijama u obrazovanju. Debatne sposobnosti pobednika svojim glasom podržala je i publika. Negativni tim dobio je podršku druge članice žirija, Anđele Petrović, učiteljice iz Beograda i jedne od pobednica konkursa Delegacije Evropske unije „Oni su heroji“.
            - Zalažemo se za onlajn nastavu. Sama socijalizacija dece je bitna. Ali onlajn nastava ima svoje prednosti u odnosu na tradicionalnu. Svi živimo brzo, i roditelji nekada nemaju dovoljno vremena za decu, a porodica je osnovna ćelija društva. Tokom onlajn nastave, deca bi mogla da provode više vremena sa roditeljima, a oni bi bili bolje upućeni u živote svoje dece, a samim tim i u nastavu. Tako bi onlajn nastava pozitivno uticala na porodične odnose - istakla je predstavnica pobedničke ekipe Ines Savuljić               
            Pavle Đorđević, član afirmativnog tima, je u svom izlaganju stavio akcenat na dva jako bitna argumenta, a to je da deca mogu sama da planiraju svoje vreme što na kraju dovodi do samostalnosti, a takođe je pričao i o mentalitetu i na koji način bi onlajn nastava doprinela da deca lakše definišu svoje ciljeve.
            Na njegovo izlaganje se nadovezao Uroš Živković, ističući da je sadašnji sistem dosta loš jer deci koja nisu mogla da prisustvuju predavanju ili nisu uspela da isprate i shvate predavanje ne pruža šansu da to predavanje ponovo odslušaju dok bi našim sistemom ta snimljena predavanja bila stalno dostupna, a prosvetni radnici bi se posveteli svakom učeniku u zavinosti od njihovih interesovanja.
            Evropska škola debate je projekat koji organizuju EU Info Centar i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija , uz podršku Delegacije Evropske unije. Cilj ovog projekta je edukacija srednjoškolaca i studenata o Evropskoj uniji, procesu evropskih integracija i veštini debatovanja. Školu debate je u prethodnih šest godina pohađalo više od 400 srednjoškolaca i studenata iz više od 30 gradova širom Srbije, a organizovano je više od 30 javnih debata.
            Teodora Rešetar, edukatorka u okviru projekta Evropska škola debate ističe da dobar javni nastup pruža dodatnu snagu vašim rečima, ali ključ uspeha u debati predstavljaju dobro izvedeni argumenti. Često debateri i debaterke se nalaze u prilici da u debati zastupaju stavove koji im nužno nisu bliski. Zato je za kvalitetnu debatu ključ uspeha u kvalitetnoj pripremi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com