Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back KULTURA MUZIKA Zrenjaninska filharmonija s hitovima iz čuvenih filmova otvara Novosadsko muzičko leto

Zrenjaninska filharmonija s hitovima iz čuvenih filmova otvara Novosadsko muzičko leto

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            S dvoje sjajnih vokalnih solista Mirnom Radulović i tenorom Ljubomirom Popovićem, orkestar će izvoditi nezaboravne melodije iz „Visokih potpetica“, „Kraljeva mamba“, „Pirata s Kariba“, „Džejmsa Bonda“, „Ljubavi i mode“, „Samo jednom se ljubi“ i mnogih drugih slavnih kinematografskih ostvarenja. Za dirigentskim pultom stajaće Mikica Jevtić. Program se održava u Sinagogi. Početak je  u 20.30 časova. Ulaznice po ceni od 500,00 dinara kupuju on-line na www.muzickaomladina.org kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa. Za prisustvo koncertu neophodno je nošenje zaštitne maske.

            Tradicionalna i već uveliko prepoznatljiva letnja manifestacija, pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, a u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, trajaće sve do 6. septembra i obuhvatiće pet koncerata filmske, etno i džez muzike u izvođenju uglednih solista i ansambala domaće umetničke scene. Većina programa, odvijaće se u Sinagogi, osim poslednjeg koji je planiran na otvorenom - divnom dvorištu Gimnazije J. Jovanović Zmaj.
            Najavljenim koncertom Zrenjaninske filharmonije počinje Novosadsko muzičko leto, ali i željno iščekivani koncertni život, nakon šest meseci pauze izazvane pandemijom virusa kovid-19.
            Predvođen pijanistkinjom Majom Alvanović, Majamisty TriO, koji svojom muzikom spaja delikatni klasičarski senzibilitet i savremeni evropski džez, predstaviće publici njihov poslednji album Organic, objavljen u aprilu 2020.
            Orkestar Aleksandra Dujina s vokalnom solistkinjom Nevenom Reljin, premijerno će izvesti obrade za ovu prilku odabranih džez i latino kompozicija, kao i Dujinove autorske instrumentalne kompozicije.
            Na Novosadskom muzičkom letu nastupiće i kultna grupa „Ođila”, prepoznatljiva po autentičnom ruskom romskom zvuku i duboko iskrenim i proživljenim interpretacijama koje razgaljuju dušu.
            Za kraj Novosadski big bend, sa specijalnim gostima - sjajnim pevačima Bojanom Stamenov i Zoranom Šandorovim, instrumentalnim solistima iz ansambla i dirigentom Fedorom Vrtnačnikom, obogatiće i zaokružiti letnje programe uzbudljivim i raznovrsnim repertoarom sačinjenim od kompozicija iz sveta džeza, popa i diska.
            Svi koncerti počinju u 20.30 časova.
            *Zrenjaninski kamerni orkestar je osnovan 1969. godine i već od samog nastanka postaje bitan činilac u negovanju bogate tradicije kamernog muziciranja, ne samo u svom gradu, već i znatno šire. Stalni dirigent i umetnički rukovodilac orkestra bio je violinista, pedagog i dirigent Dejan Mihailović. Nažalost, nakon dve decenije uspešnog rada, brojnih koncerata i uspešnih saradnji s uglednim solistima i gostujućim dirigentima, zbog sve teže situacije u kulturi, orkestar prestaje sa radom.
            Do ponovnog rađanja Zrenjaninskog kamernog orkestra došlo je oktobra 1999. i prve četiri godine orkestrom je dirigovao Gabrijel Vujadinov, profesor viole u muzičkoj školi. U junu 2004. orkestar ostvaruje saradnju s Peđom Milosavljevićem, violinistom i kamernim muzičarem iz Holandije, koji preuzima programsko i umetničko rukovodstvo ansambla, ali nakon godinu dana i nekoliko vrlo uspešnih koncerata rad orkestra ponovo zamire.
            Dolaskom novog predsednika Izvršnog odbora 2009. godine, profesora violine Romana Bugara i njegovim velikim zalaganjem, stvaraju se povoljni uslovi za ponovan rad orkestra. Tako 2014. godine Roman Bugar okuplja profesionalne muzičare iz svih gradova Srbije, poreklom iz Zrenjanina, i to na realizaciji koncerta „Zrenjaninska filharmonija“ u okviru Zrenjaninskog kamernog orkestra. Godinu dana kasnije Zrenjaninska filharmonija ostvaruje sjajan nastup sa svetskom zvezdom Željkom Lučićem. Na listi solista s kojima je do sada sve sarađivao Zrenjaninski kamerni orkestar (Zrenjaninska filharmonija) nalaze se još i Ana Aleksić Sajrer, Vesna Marković, Ljubomir Popović, Dragana Popović, Saša Štulić, Željko Lučić, Bela Mavrak, a među dirigentima Mikica Jevtić, Aleksandar Kojić, Andrej Bursać, Predrag Gosta i Vanesa Kremenović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com