Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back KULTURA IZLOŽBE FA Vili SUPER GRAND PRIX Internacionalnog festivala plesnih umetnosti i pesme u Ukrajini

FA Vili SUPER GRAND PRIX Internacionalnog festivala plesnih umetnosti i pesme u Ukrajini

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Folklorni ansambl „Vila" SKUD „Železničar" iz Novog Sada na svom prvom učešću na XII Internacionalnom festivalu plesnih umetnosti i pesme u gradu Kropyvnoytskyi, u ukrajinskoj oblasti Kirovohrad, osvojio je 30. avgusta ove godine, SUPER GRAND PRIX.

            Prvi poziv na učešće i nagrada najboljih obradovala je članove ansambla i stručno rukovodstvo FA „Vila“, tim pre što su i pored složenih okolnosti uzeli učešće na jednom međunarodnom festivalu, koji za razliku od mnogih nije odložen ili preskočen, već je održan na malo specifičan način.
            - To veče smo imali priliku da online pratimo nadmetanje učesnika ovog takmičenja u nekoliko kategorija i u nekoliko uzrasnih grupa. Specifičnost ovog festivala je što okuplja plesače više žanrova, od baletskih umetnika, preko članova narodnih ansambala do igrača savremenog i tzv. estradnog plesa. Ove godine, učestvovali su plesači iz 10 zemlja, i pored zemlje domaćina učestvovali su igrači iz Poljske, Belorusije, Indije, Kanade, Kazahstana, Kuvajta, Moldavije, Rumunije, naravno Srbije. Naš zadatak je bio da snimimo kratak spot sa igrama sa kojima smo se predstavili, ali i probu „uživo“ sa autentičnom atmosferom u našem radnom prostoru. FA „Vila“ voli izazove, a ovo je bio jedan od najvećih -  saopštio je po proglašenju pobednika gospodin Milorad Lonić, umetnički rukovodilac FA „Vila“ i predsednik predsedništva Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije, dodavši da je lepo što je „Vila“ učestvovala u ovom projektu, ali i da se sličan način takmičenja, bez putovanja i živog nastupa, više nikada neće ponoviti.
            Gospodin Lonić ovu nagradu smatra velikim uspehom, koja ima svoju težinu, jer je dodela upriličena na centralnom gradskom trgu, u oblasti koju su naselili Srbi iz Banata, Bačke i Srema, posle ukidanja vojnih granica polovinom XVIII veka, opisano u romanu „Seobe“ Miloša Crnjanskog. U novom kraju Srbi su davali imena mesta iz starog: Sombora, Mošorina, Pavliša, Sente, Kanjiže, Bečeja, Subotice, Pančeva, Zemuna, Slankamena..., zabeleženim na rosijskim kartama do XIX veka.
            Folklorni ansambl „Vila“, Jovana Cvijica 7, Novi Sad, uz potrebne mere opreza, nije prestajao sa koncertnim aktivnostima ni tokom leta.
            U toku je prijem novih članova koji će osim „podmlađivanja“ i ove godine doneti potrebno osveženje ansamblu, otvorenom za sve od 7 do 77 godine i sa dobrom voljom da rade nešto plemenito, lepo i da vole da pevaju, igraju i sviraju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com