Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Vinarija Adamović - više od vina

Vinarija Adamović - više od vina

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Vinarija „Adamović“ je deo restoranskog kompleksa sa prenoćištem „Atos“ i predstavlja jedno od onih nenametljivih prostora koji svojim šarmom, te ponudom koja odgovora njegovoj nameni, pruža mogućnost prvoklasnog odmora i opuštanja, ali i provoda uz živu muziku, čak i tokom dana.

            Vinarija je smeštana na području Koruške, između „vinskog“ Banoštora i „svinjskog“ Suseka, na delu koji su meštani donedavno zvali Gradina, a koje je od pre par meseci zvanično preinačeno u Adamovićevo brdo, po dedi Adamoviću, koji je doselivši se iz Bosanske Krupe na reci Uni, podigao ovde prvu kuću. Nastavljači njegovog dela nadaju se da će ovo mesto i dalje biti sinonim za postignuće i kvalitet svakog segmenta njihovog profesionalnog angažovanja.
            Rade Adamović, vlasnik mlade Vinarije „Adamović“ smatra da je pravi gazda vinograd, kojeg svi moraju da slušaju da bi rezultati bili očekivani.
            Prvi zasadi vinove loze nikli su pre osam godina na placevima naslonjenim na nekadašnju vikendicu porodice Adamović, kojoj je, što zbog položaja, što zbog ljubavi prema prirodi posla domaćina, bilo predodređeno da vremenom izraste u jedinstveni ugostiteljski objekat, otvoren za svakog putnika, turistu i namernika koji želi da provede neko vreme u prirodnom okruženju, s pogledom na moćni Dunav i Šašićevu adu, uživajući u spokoju i domaćim jelima, pre svega ribljim specijalitetima, i naravno, dobrom vinu.
            Prva vina flaširana su pre 5 - 6 godina, za koje je od prvog dana zaslužan Rade Adamović. U međuvremenu, vinogradi su se raširili na preko dva hektara sa karakterističnim sortama za severne padine Fruške gore: Italijanskog i Rajnskog Rizlinga, Chardonnay-a, Muskat Hamburga, Cabernet Sauvignon-a i Merlot-a.
            - Rastemo, razvijamo se, učimo i pratimo nove trendove. Uvreženo je mišlenje da je nama, vinarima sa područja Banoštora lakše, jer imamo izdašnu pomoć prirode. To je istina, jer se naši vinogradi nalaze na 150 metara nadmorske visine, između Nacionalnog parka „Fruška gora“ i Dunava, čija refleksija sunčeve svetlosti i toplote doprinosi sazrevanju vina nazvanim „vina sa dva sunca“ - objašnjava naš domaćin Rade Adamović.
            Od Milana Šijačkog, mlađani Rade je učio „zanat“ enologa, i naučio ga tako da je postao vrsni kreator vina nagrađivanih na svim vinskim takmičenjima na kojima je učestvovao. U vinogradarskom delu rado prima sugestije oca, koji iako iz metaloprerađivačke priče, nesebično pomaže u ovom delu posla. Danas se vinarija ustalila ponudom od pet-šest etiketa: Italijanski Rizling SK - 54 selekcija, Chardonnay, Rajnski Rizling, poluslatko vino Roze (14g/l) (cuvée Muskat Hamburg, Cabernet Sauvignon, Merlot), Ružica (Muskat Hamburg), i čuvenu kupažu barrique crvenih sorti Merlota i Cabernet Sauvignon-a.
Godišnja produkcija ove vinarije je 25.000 litara vina, koja se, osim u nekolicini novosadskih restorana i objekata u okolini, mogu degustirati na licu mesta. Gospodin Adamović dodaje, najbolje uz specijalitete od ribe, i tu greške nema jer svako će naći kombinaciju koja mu najviše odgovora. Osim vina Vinarije „Adamović“ u vinskoj karti restorana „Atos“ se nalaze i vina Vinarije „Šijački“, „Quet“ i „Kovačević“.
            Dobro za početak, ali i za potpun doživljaj. Jer, da podsetimo, ko god dođe u restoran&hotel „Atos“, odnosno Vinariju „Adamović“ očekuje ga kvalitet domaćih vina sa pečatom Fruške gore, Banoštora i samog vlasnika. A da bi se to ispoštovalo treba naći meru između želja i mogućnosti, zahteva i realnih potreba.
            Njihovi gosti već znaju da se pun ukus ovih vina najbolje može osetiti na jednoj od terasa restorana, ispred vinarije, sa pogledom na reku. I to je nešto što nikako ne treba propustiti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com