Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Jelena Milivojević: Aranđelovac sve bliži statusu prve kategorije turističkog mesta

Jelena Milivojević: Aranđelovac sve bliži statusu prve kategorije turističkog mesta

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 15
  • Sledeća

            Malo je gradova koji su za samo 161. godinu postojanja stekli toliki renome kao što je to pošlo za rukom Aranđelovcu. Po rečima v.d. direktorice Turističke organizacije opštine Aranđelovac, gospođe Jelene Milivojević, to je zahvaljujući činjenici što je Aranđelovac istovremeno i grad, i banja, i planina, i što su ti potencijali tokom veka i po paralelno razvijani.

            Jedinstveni Aranđelovac
            Ovaj grad pod Bukuljom, je 1859. dobio ime, osam godina ranije u njemu je otvoreno kupatilo „Talpara“. Parno kupatilo otvoreno je 1865. kada knez Mihailo Obrenović počinje sa gradnjom velelepne letnje rezidencije u stilu srpskog romantizma „Starog zdanja“. Pravi procvat banja je doživela 1935. pronalaskom izvora termomineralne vode koji je uslovio izgradnju modernog banjskog kupatila, otvorenog bazena sa mineralnom vodom i hotela „Šumadija“, kao i rekaptažu izvora „Đulara“ i „Talpara“. Zahvaljujući simpozijumu skulptura „Beli Venčac“ (1966) oplemenjena je parkovska celina, ali i sam grad, odnosno sve gradske institucije ispred kojih su postavljene skulpture. Smotra umetnosti „Mermer i zvuci“ (1968) u ovaj grad svake godine dovodi najvrednija muzička, dramska, baletska, književna, likovna i filmska ostvarenja obogaćujući gradsku, ali i srpsku kulturnu scenu.
            U Aranđelovcu je 1953. godine otkrivena pećina Risovača, prva sa dokazom života pećinskog čoveka i svedočanstvo dužine obitavanja ljudi na ovom prostoru. Tome treba dodati najnovije arheološko nalazište Dvorine, u mestu Banja, iz sredine XIV veka, u podnožju ranije otkrivene rimske nekropole na Venčacu i nekadašnjeg rimskog utvrđenja.
            - Okosnica Aranđelovca je SBR „Bukovička banja“, mesto na kojem se najsavremenije terapijske metode koriste u lečenju oboljenja gastrointestinalnog i hepatobilijarnog sistema, bolesti respiratornog, te povrede i oboljenja lokomotornog sistema. Turisti ne bi trebalo da propuste posetu Narodnom muzeju sa stalnom postavkom iz prošlosti grada od kamenog doba do XX veka, te izložbe u ove godine obnovljenom holu bioskopske Dvorane „Park“, pretvorenog u modernu gradsku galeriju. Jedinstvena raskoš arhitekture stotinak vila i objekata interesantnih fasada koje se jedna po jedna obnavljaju, još jedna su od atrakcija grada. U okolini, nalazi se Orašac, mesto početka Prvog srpskog ustanka, ali i Garaško jezero živopisne prirode na obodima Bukulje, desetak kilometara od grada.
Budno motreći na grad, planina Bukulja je svojevrsan brend grada. Sa njenog vrha se pruža neverovatan pogled na grad i okolinu, pa nije ni čudo što sa tom slikom počinju i završavaju promotivni spotovi TO Srbije. U Aranđelovcu je prvi hotel „Izvor“ otvoren 1978. godine, a ovaj današnji, jedan je u lancu „A hotela“ sa pet zvezdica, renoviran po najvišim standardima i opremljen najsavremenijom opremom 2011. Aranđelovac, kao i Šumadija uopšte, poznati su po dobrim domaćinima i ukusnoj i izdašnoj gastronomskoj ponudi. Osim sjajnih specijaliteta u kojima dominara meso, Aranđelovac je poznat po izvrsnim vinima, domaćim rakijama, i sve više bezalkoholnim pićima na bazi jabuke i cvekle gajenim u ovom kraju - istakla je Jelena Milivojević, v.d. direktorica TOO Aranđelovac.
            U društvu najboljih
            Treba pomenuti da je resorno Ministarstvo 2016. donelo važeće rešenje, 2019. potvrđeno, za ispunjenje uslova Aranđelovca za dobijanje II kategorije turističkog mesta. Za ulazak u društvo najboljih, Aranđelovcu je nedostajala potrebna infrastruktura, pre svega smeštajni kapaciteti. U međuvremenu, razvoj privatnog sektora i sve veći broj Arađelovčana spremnh da višak stambenog prostora opredele za izdavanje, donekle je nadomestio ovaj problem. Ali, tek po obnavljanju „Starog zdanja“ koje se očekuje u naredne 2-3 godine, hotela „Šumadija“ i „Lovačkog doma“ na vrhu Bukulje u završnoj fazi, ovaj problem će donekle biti rešen.
            Osim smeštajnih kapaciteta za dobijanje turističkog mesta I kategorije, TOO Aranđelovac radi i na postavljanju turističke signalizacije. Otvaranjem još dva info centra, pored postojećeg u centru grada (u parku i na Bukulji, pored osmatračnice), te postavljanjem interaktivnog panela u centru grada, sve turističke tačke će biti dostupne turistima na različitim lokacijama a turistička ponuda reprezentovana na najbolji način.
            Na ruku planovima turističke privrede ide i odluka lokalne samouprave, koja je u Strategiji grada turizam svrstala među tri glavna razvojna pravca.
            - Kada je reč o pomoći opštine Aranđelovac smatram da bi mogla biti i bolja, u smislu podrške i finansiranja. TOO se trudi da u toj neraskidivoj konekciji sa osnivačem, opštinom Aranđelovac, sprovede sve projekte, i da što bolje upotrebi budžet koji joj je trenutno na raspolaganju. Pozitivno je što se turizam našao u planu razvoja grada za 2020-2025 kao jedna od najznačajnijih privrednih grana, i da će u  narednih pet godina Aranđelovac dobiti šansu da se probije među vodeće srpske banje. Tim pre što Aranđelovac nije samo banjsko mesto, već svedok bogatih istorijskih zbivanja koja su pisali predstavnici dinastija Karađorđević i Obrenović, velikog broja znamenitosti i sadržaja iz turističke ponude u prečniku od samo pet do petnaest minuta laganog hoda - objasnila je gospođa Milivojević.
            Aranđelovac je i grad ljubavi. U njemu su svoja srca spojili vojvoda Živojin Mišić i Lujza, plešući na najpoznatijim balovima priređivanim u Kneževoj dvorani u „Starom zadanju“. Krijući se, oduška za svoju ljubav nalazi su, kao i brojni drugi lokalni parovi pre i posle njih, na tajnim sastancima u Šarenoj kapiji, na glavnom ulazu u park, danas Kapiji ljubavi. Aranđelovčani veruju da svako onaj ko sa voljenom osobom poželi da ostane večno, treba samo da prođe kroz ovu kapiju, i želja će mu biti uslišena.

Više fotografija pogledajte na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com