Wed05222024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back TURIZAM PLANINSKI TURIZAM Rajko Nikolić: Kopaonik će za par godina biti najtraženiji zimski centar u Evropi

Rajko Nikolić: Kopaonik će za par godina biti najtraženiji zimski centar u Evropi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Odgovarajući na neprestane kritike upućene od strane ljubitelja prirode i posetilaca Kopaonika, Rajko Nikolić, čuvar zaštićenog područja NP „Kopaonik“ sa stažom dužim od tri decenije, odgovorno staje u odbranu svega što se trenutno dešava u našem najlepšem i najprosperitetnijem planinskom turističkom centru.

            Osude na račun izgradnje turističkih kapaciteta i proširenje ski staza, po njegovim rečima su neosnovane i dolaze od neupućenih i nedovoljno stručnih da procene trenutnu situaciju. Kritike se odnose na probijanje graničnog kapaciteta Kopaonika, da su njegove mogućnosti iscrpljene, što po njegovim rečima nije tačno, jer sve aktivnosti koje su u toku, kao i one planirane, neće ugroziti biljni i životinjski svet. Grade se hoteli i smeštajni kapaciteti koji nedostaju ovom zimskom centru, a ne fabrike i postrojenja, potencijalni ugroživači životne sredine. Najglasnija polemika se vodi o posečenom drveću, a zapravo se radi o prestarelima stablima subalpske smrče koja je dotrajala i inače bi trebalo da se zbog bezbednosti seče. Podseća i na malo poznatu uredbu države po kojoj za svako posečeno stablo vlasnik, u ovom slučaju Skijališta Srbije, mora da pošumi jedan hekar, odnosno za jedan hektar posečene šume, 10 novih hektara.
            Još je 80-tih godina država, tada SFRJ, imajući u vidu prirodne uslove Kopaonika projektovala je kapacitete koji se, zbog sankcija i ratova, do sada nisu realizovali. Trenutno su u završnoj fazi izgranje dva, a planom je predviđeno još dva do tri objekta. Intenzivno se radi na konzervaciji postojećih. Prošle godine izgrađena je garaža, koja je smanjila zimske gužve i „oslobodila“ trotoare. Usled proširenja kapciteta, procenjuje se da će biti potrebno još dve podzemne garaže, kako bi se rešio problem parkiranja.
            - Nakon ispunjenja planiranog, dalja gradnja će biti stopirana, a Kopaonik, najmlađi planinski zimski centar Evrope, moći će da primi 35 do 40 hiljada turista dnevno. Već danas zahvaljujući izdašnim padavinama, Kopaonik retko kada ima potrebe za veštačkim osneživanjem staza, mada je sistem spreman da „uskoči“ ukoliko je potrebno, dok u ostalim delovima kontinenta, pa čak i na Alpima, snega nema, ili ga ima nedovoljno. Primetno je da u turističkom centru nema više straćara, proširenih ili dograđivanih objekata, već kvalitetnih i arhitektonski doteranih, „pametnih“ zgrada koje će moći da izdrže potres jačine od devet stepeni po Merkalijevoj skali. Važno je istaći da u ovom momentu nema novih žičara ni u Nemačkoj ni u Švajcarskoj, već su kopaoničke najnovije, skoro nabavljene. Kopaonik je po svim parametrima spreman za prihvat kako domaćih tako i stranih gostiju, koji iz godine u godinu dolaze u sve većem broju, što zbog uslova, što zbog prirodnih lepota, ili nivoa usluge - objašnjava gospodin Nikolić, dodajući da nema bolje fabrike novca od Skijališta Srbije na Kopaoniku.
            Rajko Nikolić uputio je zamerku nadležnima koja se odnosi na izgradnju prečistača otpadnih voda, za koji je prikupljena projektna dokumentacija, a radovi koji bi mogli da otpočnu u rano proleće trajali bi godinu i po do dve godine.
            - Ubeđen sam da će polovina evropskih, pa i svetskih centara da nam zavide, jer ovo je najmlađi turistički zimski centar u Evropi. Ukupni kapacitet 25 žičara i dve pokretne trake Ski centra Kopaonik je 35.788 osoba/čas, što može da zadovolji 12.000 - 14.000 jednovremenih skijaša. Osim uređenja staza, uvođenjem organizovanog prevoza iz Brzeća i vikend naselja Treska, olakšan je dolazak turista na ski staze. Posebna atrakcija će predstavljati gondola iz Treske, kao i iz Brzeća koja, po mojoj proceni, treba da bude u funkciji od Nove 2021. godine - zaključio je gospodin Nikolić.
            Kako bi turistička ponuda Kopaonika bila zaokružena, nadamo se i skorijoj realizaciji još jedne gondole koja bi turistički centar na vrhu Kopoanika povezala sa Jošaničkom Banjom i pružila jedinstveni doživljaj turistima da posle skijanja uživaju u blagodetima lekovite termomineralne vode u njegovom podnožju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com