Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Vino iz Carskog vinograda za dobrodošlicu novog ambasadora Slovenije

Vino iz Carskog vinograda za dobrodošlicu novog ambasadora Slovenije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Za nepunih mesec dana kako je stupio na dužnost ambasadora Republike Slovenije u Beogradu, Nj.E. gospodin Damjan Bergant, uveliko radi na realizaciji plana saradnje dve zemlje usredsređenog na intenziviranje političkog dijaloga, ekonomsku, kulturnu saradnju Srbije i Slovenije, u cilju povećanja investicija sa obe strane i trgovinske razmene.

            Doprinos uspešnom razvoju odnosa dveju zemalja ambasador Bergant smatra i pružanje podrške preduzetnicima, investitorima, pojedincima, koji posluju na relaciji Slovenija - Srbija i obratno, kao što je to slučaj sa gospodinom Miloradom Miloševićem, rođenom u Velikim Radincima, koji je veći deo života i pun radni vek proveo u Sloveniji. Posle 40 godina je odlučio da investira u vinorodne obronke Fruške gore, porađajući novu vrednost sa iskustvom i znanjem stečenim na zapadu.
            Rukovodeći se svojom devizom: Slovenački novac, slovenačka pamet, srpsko grožđe, gospodin Milošević je svoj kapital uložio u 40 ha Carskih vinograda, impozantnu Vinariju PROBUS VINEYARDS CCLXXX u Velikim Radincima i zasigurno buduću turističku atrakciju - Rimski podrum na Šuljamačkoj glavici, na kojoj je u III veku Grgurevčanin, imperator M.A.Probus zasadio prve vinograde u kontinentalnom delu Evrope, posle gotovo dva veka duge zabrane cara Domicijana o njegovoj sadnji van Mediterana. Svoju ljubav prema vinogradima i vinu, gospodin Milošević preneo je i na ćerku Maju Milošević, koja se uz oca, ali i kroz brojne kurseve širom sveta, temeljno priprema za nastavak onoga što je njen otac započeo.
            Nj.E. gospodin Damjan Bergant prepun lepih utisaka, obilazeći zasade i vinariju, bio je iznenađen postignućem gospodina Miloševića, i njegovom vizijom razvoja. Smatra da bi trebalo što više podsticati ovakvih projekata i podržati dolazak slovenačkih preduzetnika „da još nešto ovako lepo urade“.
            - Nekako su se slovenačko iskustvo, slovenačke radne navike i slovenačka kultura ponašanja nametnule kao parametar u svetu biznisa i mislim da je to lako „preneti“ i u Srbiju. Tim pre što imamo iste izvore, što se poznajemo dugo i vrlo dobro. Ono što je u Sloveniji dobro može da se iskoristi i u Srbiji. A isto tako i obratno. To je neka osnova za saradnju i na tome bi trebalo da se zasniva budući odnos dve zemlje, koju će Ambasada Slovenije podržavati. Želimo da imamo što više ovakvih primera dobre prakse, i da što više razmenjujemo stručno znanje - istakao je gospodin Bergant pri svojoj prvoj poseti porodici Milošević.
            Iako za sebe kaže da nije veliki vinski stručnjak, ambasador je dobro upoznat sa slovenačkim vinogorjima i njihovom vinskom kartom, ali je primetio i vanredne uslove za uzgoj vinove loze na Fruškoj gori, uveren da bi trebalo podržati i druge preduzimljive pojedince iz Slovenije, da iskoriste te potencijale. Iskazao je nadu da će Miloševići proširiti svoj posed i da će pozitivno uticati na druge, da rade i zarade, jer je to dobro za ovaj prostor i Srbiju uopšte. Ambasador je ovaj region prepoznao i kao interesantnu turističku destinaciju, ali i njen bogat poljoprivredni potencijal, smatrajući da je svaka priča onoliko pozitivna koliko se može iskoristiti.
            Prvobitni plan gospodina Miloševića, od kojeg do danas nije odustao, je dovođenje slovenačkih turista u Srem. Priča o Carskom vinogradu ispričana u Rimskom podrumu uz degustaciju vina iz vinarije Milošević, bila bi samo polazna tačka turističke ponude koja bi podrazumevala obilazak NP „Fruška gora“ na koji se vinogradi naslanjaju, i njena kulturno-istorijska blaga, carskog Sirmiuma, brojne aktivnosti u prirodi, plovidbu Dunavom, gastronomiju i mnoge druge. Ambasador je sa zadovoljstvom dodao da se slaže da prvi gosti budu Slovenci i poželeo da posle njih, poput domino efekta, dođu svi ostali.
            - Za mog kratkog boravka u Srbiji vidim da za nas iz Slovenije ima puno posla, a svoj mandat ću iskoristi da odem još jedan korak dalje u političkoj, ekonimskoj, kulturnoj i svakoj drugoj saradnji - najavio je ambasador Damjan Bergant tom prilikom.
            - Samim tim što dolazim iz Slovenije, sa slovenačkim kapitalom, počastvovan sam interesovanjem i posetom ambasadora, NJ.E. gospodina Berganta. Mislim da su iskustva i podrška koje ambasada može da nam pruži ovde u Srbiji, dragoceni i da nam daje osećaj da nismo sami. Kada znate da iza vas stoji vaša država, to je jedan novi podstrek za dalji rad i mislim da će ova saradnja biti nastavljena u više oblika, da ćemo se više puta sretati, savetovati i dogovarati. Jer, cilj svih nas koji ulažemo svoj kapital je da omogućimo njegovo stalno kruženje, a ne tavorenje na jednom mestu. Sa gotovim novcem koji stoji se ne može ništa učiniti - zaključio je gospodin Milorad Milošević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com