Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA Vikend vrhunskog doživljaja - InterFest i Ukusi Vojvodine

Vikend vrhunskog doživljaja - InterFest i Ukusi Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 15
  • Sledeća

            Pod nešto izmenjenim okolnostima i ove godine Novosađani će imati zadovoljstvo da prisustvuju manifestacijama koje godinama garantuju vrhunski doživljaj - vinskoj manifestaciji „InterFest-u“ i gastonomskoj „Ukusima Vojvodine“.

            Organizator, Udruženje „Interfest“ Novi Sad je za domaćina odabrao baštu Gastro Pub-a „Berta“ na Ribarskom ostrvu, mestu gde je pre 17 godina održan prvi InterFest. Tokom četiri dana biće održana oba festivala. Festival vina „InterFest“ zakazan je za 10. i 11. septembar, a odmah potom, 12. i 13. septembra, na Ukusima Vojvodine druženje će biti nastavljeno uz specijalitete vojvođanske kuhinje. Vreme održavanja Festivala vina je od 17:00 do 22:00, a Festivala hrane od 12:00 do 20:00.
            Jadranka Beljan Balaban, menadžerka oba festivala ističe da je Gasto Pab „Berta“ odabran zbog vojvođanskog ambijenta, izuzetno lepe prirode, blizine Dunava i prostora koji omogućava poštovanje propisanih mera.
            - Veoma smo zadovoljni pre svega zbog toga što smo i u ovim uslovima obezbedili ambijent otvorenog prostora jer je dobro poznato da se „Interfest“ festivali organizuju na otvorenom, gde publika ima direktan kontakt sa proizvođačima - podsetila je Jadranka Beljan Balaban.
            Na „InterFest-u“ učestvuje dvadesetak vinarija i nekoliko destileraja. Obezbeđeno je i prisustvo nekolicine proizvođača sira, kulena i kolača, radi pobošljanja ugođaja degustacije vina. I u ovom smanjenom broju, „InterFest“ je uspeo da sačuva međunardni karakter i pored lepe selekcije vojvođanskih vina, probranih vina iz cele Srbije, okupio je i vinarije iz Crne Gore, BiH i Mađarske.
            Festival „Ukusi Vojvodine“ takođe u bašti Gastro Pub-a „Berta“ pretrpeće izvesne izmene. Usled vanrednih okolnosti, uobičajeni nastup više restorana koji su prezentovali kuvanu hranu nadomestiće Jovan Nikolić Njegovan, vlasnik poznatog novosadskog restorana „Sokače“, jedan od saradnika na projektu „Ukusi Vojvodine“ i Radovan Subin, Vitez kulinarstva i član Viteškog reda Okruglog stola amaterskih vojvođanskih kraljevskih kuvara iz Kikinde, koji će pripremaće perkelt, riblju čorbu i druge vojvođanske delicije. Tako će, zahvaljujući dvojici vrhunskih kuvara, biti ispoštovan i ovaj segment festivala, a oni koji su planirali da ručaju nešto od lepih vojvođanskih kuvanih jela, moći će to da priušte.
            Na „Ukusima Vojvodine“ obezbeđen je nastup 40 izlagača iz cele Vojvodine. Osim uobičajenih kobasica, petrovačkih i sremskih kulena, kravljih i kozjih sireva, peciva i vojvođanskih kolača, biće upriličena lepa ponuda organskih proizvoda i biljaka koji se tek probijaju na našem tržištu, kao što je bamija, čičoka, lekovito bilje... Domaćice koje nisu stigle da pripreme zimnicu, imaće mogućnost da kupe gotove proizvode napravljene od strane pravih majstorica i majstora.
            Organizatori su učinili sve da prisustvo na festivalima za svakog bude bezbedno. Učesnici će nositi zaštitne maske, posetioci držati odstojanje, a boravak na otvorenom smanjiti rizik od zaraze.
            Za muzički deo programa, kao i svake godine, zadužen je muzički urednik festivala, maestro Aleksandar Dujin.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com