Fri01152021

Poslednja izmena:11:46:36 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA VII Zalazak u svitanje Muzeja Žeravica

VII Zalazak u svitanje Muzeja Žeravica

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Sedma po redu manifestacija „Zalazak u svitanje“ Muzeja „Žeravica“ u Novom Miloševu, opština Novi Bečej, održana je i ove godine, pod nešto izmenjenim okolnostima. Uz pridržavanje propisanih mera, ovogodišnja manifestacija održana je u formi Dana otvorenih vrata, gde su od 10:00 do 17:00 posetioci na svakih pola sata u manjim grupama, obilazili Muzej uz vođstvo Ivane Zec, kustoskinje, koja je objasnila:

            - Naziv manifestacije „Zalazak u svitanju“ inicira činjenicu da se radi o stvarima koje su na „zalasku“ i koje nemaju više nikakvu upotrebnu vrednost. Da nisu ovde, u Muzeju, završile bi po kojekakvim otpadima ili pod prašinom u šupama. Mi ih čuvamo, održavamo i one na ovaj dan „osvanjuju“. Ovim danom želimo da pokažemo ne samo da smo im produžili život, već i da su većina od njih u radnom stanju.
            Demonstracija rada parne mašine, Selektora za semena H.S.C.S (1913), stacionarne mašine govori o činjenici da je većina ovih mašina sačuvana, konzervirana i u radnom stanju i mada se više nikada neće naći na njivi, i vršiti funkciju za koju su konstruisane, gotovo svima, koliko je to bilo moguće, vraćen je prvobitan izgled, pa blistaju i dostojanstveno odražavaju vreme u kojem su nastale.
            - U žiži interesovanja ove godine bila je proslava stotog rođendana najstarijeg traktora u muzeju, Hart - Parr 30, proizvedenog 1920 u SAD ( produkcija: 9.175, tip motora: Hart-Parr 7.6L; radni ciklus motora : 4-taktni, Oto; radna zapremina ccm: 7.609; broj cilindara: 2) - podsetila je kustoskinja, grafički dizajner, koja se pri prvoj poseti muzeju pre 10 godina zaljubila u ovaj prostor i eksponate u njemu. I to ne slučajno. Imajući oko za lepo, u većini eksponata prepoznala je da je gro njih rađen u maniru Art déco-a, stila koji je osim funkcionalne potencirao estetsku vrednost. Art déco je vizuelna umetnost nastala u Francuskoj neposredno pred Prvi svetski rad, koja se odnosila na oblast industije i zanatstva. Kasnije se širi u SAD, a u 20-tim i 30-tim godinama XX veka vraća u Evropu. I mada je koncept, saglediv u svakom segmentu Muzeja „Žeravica“, uslovno rečeno industrijske, odnosno zanatske umetnosti, čini se najkontraverznijim u oblasti kreativnosti, njegovo opravdanje nalazi se u povećanju vrednosti masovne proizvodnje nad konkurencijom.
            Vredni za istoriju razvoja i primenu tehničkih dostignuća, uglavnom u poljoprivredi, gro eksponata još uvek stoji na otvorenom, čekajući povoljne prilike i proširenje prostornih kapaciteta. Godine 2010. podignuta je najveća hala Muzeja, 2014. dograđena galerija, čije proširenje se planira do kraja ove i početka sledeće godine, to ni izbliza ne pokriva sve potrebne troškove održavanja i širenja ovog prostora.
            Iako je ovo muzej od izuzetnog značaja za našu zemlju, jedinstven u njoj, ali i u Evropi, glavni, često i jedini finansijer Muzeja još uvek je njegov vlasnik, gospodin Čedomir Žeravica. U toku prošle godine Muzej je po konkursu Ministarstva kulture dobio deo sredstava za dogradnju galerije i za digitalizaciju, i po konkursu Pokrajinske vlade sredstva za nabavku foto opreme. Modernizacija i aktivnosti na društvenim mrežama, osim interesovanja domaćih gostiju, u Muzej „Žeravica“ doveli su nekoliko ekskurzija gostiju iz Italije, Slovenije, Rumunije i Mađarske. Poseta novinskih ekipa iz Mađarske doprinela je popularizaciji Muzeja nizom TV priloga i novinskih članaka u matičnoj zemlji.
            Vlasnici ne odustaju od proširenja i nabavke novih - starih eksponata. Veliki problem je psihologija „našeg“ čoveka koji bi pre da baci nešto što što ne koristi, nego da pokloni Muzeju. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar