Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA VII Zalazak u svitanje Muzeja Žeravica

VII Zalazak u svitanje Muzeja Žeravica

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Sedma po redu manifestacija „Zalazak u svitanje“ Muzeja „Žeravica“ u Novom Miloševu, opština Novi Bečej, održana je i ove godine, pod nešto izmenjenim okolnostima. Uz pridržavanje propisanih mera, ovogodišnja manifestacija održana je u formi Dana otvorenih vrata, gde su od 10:00 do 17:00 posetioci na svakih pola sata u manjim grupama, obilazili Muzej uz vođstvo Ivane Zec, kustoskinje, koja je objasnila:

            - Naziv manifestacije „Zalazak u svitanju“ inicira činjenicu da se radi o stvarima koje su na „zalasku“ i koje nemaju više nikakvu upotrebnu vrednost. Da nisu ovde, u Muzeju, završile bi po kojekakvim otpadima ili pod prašinom u šupama. Mi ih čuvamo, održavamo i one na ovaj dan „osvanjuju“. Ovim danom želimo da pokažemo ne samo da smo im produžili život, već i da su većina od njih u radnom stanju.
            Demonstracija rada parne mašine, Selektora za semena H.S.C.S (1913), stacionarne mašine govori o činjenici da je većina ovih mašina sačuvana, konzervirana i u radnom stanju i mada se više nikada neće naći na njivi, i vršiti funkciju za koju su konstruisane, gotovo svima, koliko je to bilo moguće, vraćen je prvobitan izgled, pa blistaju i dostojanstveno odražavaju vreme u kojem su nastale.
            - U žiži interesovanja ove godine bila je proslava stotog rođendana najstarijeg traktora u muzeju, Hart - Parr 30, proizvedenog 1920 u SAD ( produkcija: 9.175, tip motora: Hart-Parr 7.6L; radni ciklus motora : 4-taktni, Oto; radna zapremina ccm: 7.609; broj cilindara: 2) - podsetila je kustoskinja, grafički dizajner, koja se pri prvoj poseti muzeju pre 10 godina zaljubila u ovaj prostor i eksponate u njemu. I to ne slučajno. Imajući oko za lepo, u većini eksponata prepoznala je da je gro njih rađen u maniru Art déco-a, stila koji je osim funkcionalne potencirao estetsku vrednost. Art déco je vizuelna umetnost nastala u Francuskoj neposredno pred Prvi svetski rad, koja se odnosila na oblast industije i zanatstva. Kasnije se širi u SAD, a u 20-tim i 30-tim godinama XX veka vraća u Evropu. I mada je koncept, saglediv u svakom segmentu Muzeja „Žeravica“, uslovno rečeno industrijske, odnosno zanatske umetnosti, čini se najkontraverznijim u oblasti kreativnosti, njegovo opravdanje nalazi se u povećanju vrednosti masovne proizvodnje nad konkurencijom.
            Vredni za istoriju razvoja i primenu tehničkih dostignuća, uglavnom u poljoprivredi, gro eksponata još uvek stoji na otvorenom, čekajući povoljne prilike i proširenje prostornih kapaciteta. Godine 2010. podignuta je najveća hala Muzeja, 2014. dograđena galerija, čije proširenje se planira do kraja ove i početka sledeće godine, to ni izbliza ne pokriva sve potrebne troškove održavanja i širenja ovog prostora.
            Iako je ovo muzej od izuzetnog značaja za našu zemlju, jedinstven u njoj, ali i u Evropi, glavni, često i jedini finansijer Muzeja još uvek je njegov vlasnik, gospodin Čedomir Žeravica. U toku prošle godine Muzej je po konkursu Ministarstva kulture dobio deo sredstava za dogradnju galerije i za digitalizaciju, i po konkursu Pokrajinske vlade sredstva za nabavku foto opreme. Modernizacija i aktivnosti na društvenim mrežama, osim interesovanja domaćih gostiju, u Muzej „Žeravica“ doveli su nekoliko ekskurzija gostiju iz Italije, Slovenije, Rumunije i Mađarske. Poseta novinskih ekipa iz Mađarske doprinela je popularizaciji Muzeja nizom TV priloga i novinskih članaka u matičnoj zemlji.
            Vlasnici ne odustaju od proširenja i nabavke novih - starih eksponata. Veliki problem je psihologija „našeg“ čoveka koji bi pre da baci nešto što što ne koristi, nego da pokloni Muzeju. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com