Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Novi Bečej - mesto pod suncem

Novi Bečej - mesto pod suncem

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Mala sredina, mala varoš ume da čuva svoje priče. Možda to ponajbolje radi Turistička organizacija opštine Novi Bečej, koja svaki povod koristi za prezentaciju svojih sadržaja. Prethodnog vikenda bila je to manifestacija „Zalazak u svitanju“ Muzeja „Žeravica“ u Novom Miloševu, u novobečejskoj opštini, zbog epidemiološke situacije organizovane kao Dan otvorenih vrata, gde su posetioci, uz propisane mere zaštite, na pola sata i u malim grupama, obilazili eksponate ovog jedinstvenog muzeja, značajnog i u svetskim okvirima. Zato je i stoti rođendan traktora Hart - Parr 30, iz 1920-te proslavljen dostojanstveno, ali nešto skromnije.

            Bila je to prilika da na poziv TOO Novi Bečej grupa novinara obiđe neka mesta, o kojima Novobečejci imaju štošta da kažu, i da svakog ubede da su u tome najbolji. Nakon Muzeja „Žeravica“ usledila je poseta Draginji Nedin, takođe iz Novog Miloševa, predsednici UŽ „Kolo srpskih sestara“, prvakinji sveta u pravljenju štrudli. I sa malo kvasca, šećera, soli, mleka i brašna, uz dodatak sira, maka i višanja, umesi pred nama gospođa Draginja (1950) bogate i preukusne tri rude štrudle, sve vreme kazivajući o tome šta udruženje radi, kako se snalazi, i kako bi moglo i mnogo više samo da ima svoj zajednički prostor, pa da i dalje prave štrudle bez premca, pobedničke.
            Po ko zna koji put Saša Dujin, direktor TOO Novi Bečej, pokazao nam je koliko je čudesan ne samo Novi Bečej, već i Novo Miloševo i ceo ovaj kraj. Ovoga puta pokazao nam je kuću Omera Popova, dede Duška Popova, koji je inspirisao Iana Fleminga za priču o Džejsu Bondu; da su u dvorcu Karačonji, danas u vlasništvu opštine, posle rata smeštena deca bez roditeljskog staranja, a potom je postao Dom za besprizornu žensku omladinu. Da bi ih „uprizorili“ svaka koja se udala dobijala bi nameštaj iz sobe u kojoj je boravila, te je tako razdeljena sva pokretna imovina iz dvorca.
            Direktor je istako da su neke od turističkih destinacija dostupne 24/7, poput Glavaševe kuće u Vranjevu (Novi Bečej), ostataka manastira iz XIII veka - Arače despota Stefana Lazarevića, i Slanog kopova na putu Novi Bečej - Novo Miloševo, ali da TOO preporučuje uvek nove, kao što je Kapela porodice Pulai na katoličkom groblju u Novom Bečeju (krajem XIX veka), deo kalvarije od 14 kapelica (stacija) u kojima su tehnikom bareljefa prikazane Hristove muke, crkvu - manastir sa ukopanim tornjem u rečni nasip... U Narodnoj biblioteci u Novom Bečeju od direktora Vladimira Davidovića mogli smo čuti priču potkrepljenu originalnom kartom iz vremena kada je Tisa od današnjeg keja bila udaljena čak 300 metara.
            - Naša uloga je promocija dodatnih sadržaja, poput Kuće Tolstojevih, u ulici Žarka Zrenjanina, u kojoj je tridesetih godina XX veka do 1945. živeo Vladimir Tolstoj, veterinarski inspektor, unuk Lava Tolstoja, a u kojoj se nalazi „bunar koji ispunjava ljubavne želje“ Ove godine bili smo domaćini Seminaru o seoskom turizmu i raznih drugih događaja koje smo iskoristili za promociju naše opštine. Zadovoljni smo što to daje rezultate. Već u julu ove godine, Hostel u Vranjevu, mada radi smanjenim kapacitetom, i koristi 22 umesto 44 raspoloživa kreveta, ostvario je prebačaj u odnosu na prethodnu godinu. U gradu je za vreme korone kategorizovano novih 14 kreveta (uvećanje za oko 10%), a na Bisernom ostrvu 25. U centru grada otvoren je  restoran „Fancy burger“ sa novom ponudom. U Novom Bečeju sve počinje i sve se završava na Tiskom keju, koji radnici JP „Komunalac“ umeju da ukrase cvetnim aranžmanima. Na istom se nalazi i čarda „11 plavih NS“ iz koje je najlepši pogled na zalazeće sunce sa odbljeskom u vodenom ogledalu Tise. I neobično je što je čarda prepuna, a ja, osim dvoje-troje ljudi nikoga ne poznajem, što je dobar znak i da ima puno onih koji vole da vikend provedu kod nas, nalazeći nešto lepo i interesantno - rekao je gospodin Saša Dujin.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com