Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back KULTURA IZLOŽBE Izložba Čuvari Horizonta Slave Ajtoskog u Galeriji Kuća Vojnovića

Izložba Čuvari Horizonta Slave Ajtoskog u Galeriji Kuća Vojnovića

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Od petka, 18. septembra 2020. godine u Galeriji Kuće Vojnovića biće postavljena izložba skulptura vajara Slave Ajtoskog „Čuvari horizonta”.

            Slave Ajtoski rođen je u Prilepu 1948. godine. Srednju školu za primenjenu umetnost u Skoplju završio je 1970. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, vajarski odsek u klasi profesora Nikole Koke Jankovića, 1978. godine,  gde je 1983. godine i magistrirao. Član je udruženja likovnih umetnika Srbije od 1979. godine.
            Priredio je samostalne izložbe u Beogradu i Kragujevcu i izlagao je na brojnim kolektivnim izložbama u Beogradu, Boru, Užicu, Loznici, Valjevu, Kragujevcu, Kruševcu, Skoplju, Nikšiću, Rijeci, Parizu, Poznanju, Budimpešti i Njujorku. Dobitnik je veliki broj nagrada. Nagrada za otkup skulpture u bronzi za Muzej savremene umetnosti u Skoplju, Nagrada za likovno delo na izložbi u Nikšiću, Nagrada za realizaciju Zlatne fibule, Viminacijum u Požarevcu i dobitnik druge nagrade na konkursu za spomenik stradalima 90-tih godima, Ušćе u Beogradu. Njegove skulpture su realizovane na mnogim javnim prostorima.                                                                                                            
            U Požarevcu, Temerinu i Beogradu. Njegova dela galerijskog formata otkupilа је Komercijalna banka, Ineks ukus, Muzej grada Beograda, Galerija Progres, Studio Urošević, Kolekcija Tiho Kondev u Beogradu, zatim porodična kuća Slobodana Miloševića u Požarevcu, MIP, Muzej savremene umetnosti Skoplje, Galerija Ira Edelson u Njujorku, kao i pojedinačni otkupi, kolekcionari i ljubitelji umetnosti u Njujorku, Milanu, Tokiu, Austriji, Srbiji...
            O umetnosti Slave Ajtoskog pisali su istoričar umetnosti Nikola Kusovac i likovni umetnici, Balša Rajčević i Živojin Turinski.
            Izložba skulptura Slave Ajtoskog ”Čuvari horizonta” biće otvorena za publiku do 2. oktobra 2020. godine radnim danima od 10.00 do 19.00 časova. Ne zaboravite da i dalje poštujemo propisane mere zaštite - nošenje maski i distancu od 1,5 m.
            Ulaz je slobodan.


Sanja Sajfert, viši kustos
Kulturni centar Inđija
Galerija Kuće Vojnovića

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com