Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Milorad Milošević: Slovenačko iskustvo i srpsko grožđe bude vinski Srem

Milorad Milošević: Slovenačko iskustvo i srpsko grožđe bude vinski Srem

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Milorad Milošević pozitivan je primer kako jedna privatna investicija oživljava zaboravljeno selo Šuljam i ceo kraj, udruživanjem slovenačke pameti i slovanačkog znanja sa plodovima, u ovom slučaju grožđem sa Fruške gore.

Gospodin Milošević, biznismen srpskog porekla, karijeru je izgradio u Sloveniji 34-godišnjim radom na čelu uspešnih kompanija. U Sloveniji je zasnovao i porodicu, a jedno, od troje dece, Maja, zaljubivši se u vinograde na Šuljamačkoj glavici, odlučila je da podrži ideju svoga oca i pomogne mu da ostvari, nekada njegov, danas njihov zajednički san - stvaranje nove vinarije po evropskom i svetskom modelu. Nije da domaći model nije afirmativan, ali je deo razvijenog dela zapadne Evrope, SAD-a „trčao“ brže i dostigao više ciljeve, kojima stremi i Milorad Milošević.
            U ovom prostoru, osim neizmerne lepote pozicije na kojem se nalazi Šuljamačka glavica razapeta između NP „Fruška gora“ i živopisnog sela Šuljam, na dvadesetak kilometara od carskog Sirmiuma, sa Dunavom i Savom u okruženju, izuzetnog teroara za podizanje vinograda, pozabavio se i pričom vezanom za Markusa Aurelijusa Probusa, rimskog imperatora rođenog u obližnjem selu Grgurevci, koji je podigao zasade vinove loze u rimskim provincijama Panonija, Galija i Mezija, stavivši tako van snage Domicijanovu zabranu gajenja vinove loze van Apeninskog poluostrva, dugu bezumalo dva veka. Prvi zasadi te 280-te bili su vinogradi na Šuljamačkoj glavici, koje je XVII vekova kasnije obnovio vizionar Milorad Milošević.
            - Podstakla me je priča o Probusu i prvom vinogradu. Druga je bila Fruška gora, za koju smatram da ima izuzetno dobar potencijal za razvoj vinskog, lovnog, verskog, seoskog turizma, biciklizma... Fruška gora je jedno neiskorišćeno blago koje treba razvijati na planski način, kako bi se sprečila ekspanzija gradnje u cilju očuvanja njenog biodiverziteta. Naša priča počinje 2012 godine, kupovinom jedne parcele na kojoj sam zasadio vinograd. Trenutno je u našem posedu 40 ha povezanih parcela kupljenih od 127 vlasnika, što je bio ogroman posao. Pod vinogradima je za sada 16 ha, od čega je u rodu 14. Plan je da vinograd širimo do 30 ha, jer smatramo da je to površina koju je moguće kontrolisati i obezbediti visok kvalitet i loze i vina - rekao je gospodin Milošević.
            Vinarija PROBUS VINEYARDS CCLXXX u Velikim Radincima je u završnoj fazi, i u njoj se odvija kompletna proizvodnja. Radovi na PROBUSOVOM HRAMU VINA, atraktivnom prostoru u središnjem delu vinograda, biće intenzivirani tokom zime, kako bi bili spremni za prijem gostiju sledeće godine.
            Osam godina posle stigla su i prva vina, do sada pet etiketa. Prvo priznanje došlo je za belo polusuvo vino Traminac (2018), na „Decanter“ 2019. u Londonu, kao i bronza za crveno vino „Magis“ (kupaža Cabernet, Merlot i Vranac), potom i zlata u Parizu, Berlinu i Koreji. U redu za nagrade čekaju vina Sauvignon i Chardonnay.
            Vinarija je za gospodina Miloševića bio izgovor, a glavni cilj razvijanje turističke ponude kao zamajcu razvoja celog kraja:
            - Za turizam nije dovoljna samo vinarija. Pokušaj oživljavanja ovog kraja je kontinuirani proces koji u Sremu malo duže traje. U Sloveniji kažemo da turizam čine ljudi, njihova aktivnost, međusobna povezanost, stvaranje interesa. Predložio sam da neko u Šuljmu i Grugurevcima započne sa izdavanjem apartmana, jer već sada ima zainteresovanih za boravak na selu. U bližem okruženju takođe nema niti jedan hotel za smeštaj turista.
            Konkretni koraci „buđenja“ Srema koji gravitira ka Sremskoj Mitrovici, gospodin Milošević je započeo ustanovljenjem Sajma poljoprivrede, obnavljanjem aerodroma koji je dobio svoje dimenzije, školu za male avione, jedriličarstvo, a ubuduće i mogućnost panoramskih letova. Uspostavio je saradnja sa obrazovnim institucijama, pre svega stipendiranjem najboljih učenika Srednje stručne škole „Borislav Mihajlović Mihiz" u Irigu.
            - Osnova svega je u povezivanju. Želeo bih da se povežu proizvođači ajvara, sira, oni koji proizvode dobar kulen, jer sve to utiče na raznovrsnost turističke ponude. Kvalitet postoji, potrebno je unaprediti ambalažu i razviti marketing. Moramo se povezivati na svim nivoima, da svi vidimo neki svoj interers, ali pod nekim normalnim uslovima, jer preko noći se niko nije obogatio - naglasio je gospodin Milorad Milošević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com