Thu05262022

Poslednja izmena:08:54:23 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Senta - prestonica PICIGENA

Senta - prestonica PICIGENA

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Picigen je neka vrsta nožnog tenisa, ali uz poštovanje posebnih pravila, overenih od strane specijalne komisije u sastavu: Šoti Mihalj, Kontić Đorđe i Milanović Igor, prihvaćenih od strane igrača sa peskovite obale Tise ispred Halaš čarde. Specifikum PICIGENA je da se igra samo u Senti. Za Senćane je to najvažnija sporedna stvar, u kojoj nema penzije.

            Prvo prvenstvo odigrano je 1964. godine, i to svetsko, jer se nigde u svetu ne igra po istim pravilima, bez mreže, uglavnom sa ekipom od dva igrača - par protiv para, na uvek vlažnom pesku, jer u protivnom igrači lako dobiju plikove...
            - PICIGEN je tradicija našeg grada i mi se trudimo da je održimo. Mnogo popularniji je danas nego ranije. Imamo do 50 prijavljenih parova za prvenstvo. Zbog toga smo morali da takmičenje produžimo, da obezbedimo reflektore, i stvorimo uslove za prijem ovolikog broja igrača. Ali i da postavimo tribine za publiku, koje je takođe iz godine u godinu sve više - kaže gospodin Kontić Đorđe (1959), prevodilac, aktivan igrač PICIGENA punih 45 godina i dodaje da je za napredak ovog sporta najzaslužniji Šoti Mihalj Miša (šampion iz 1992 i 2008), i kada njega ne bude neće biti ni PICIGENA. Igor Milanović (pobednik 1996, 97 i od 2010 – 2015) je njegova desna ruka, koji je preuzeo brigu o edukaciji mlađih generacija.
            Za Senćane je baviti se PICIGENOM stvar prestiža. Biti deo velike porodice igrača PICIGENA san je svakog stanovnika Sente. Počinje iz zabave, a završi se kao vrhunski takmičarski sport. Tu se stasava i „zdravo“ stari, jer PICIGEN pripada grupi korisnih sportova, koji se igraju na otvorenom prostoru, pored vode i uz minimalnu sportsku opremu. Obiluje svestranim pokretima tela, jer se radi o veoma živoj igri, borbenoj i zbog čestih obrta zanimljivoj. Od igrača se traži da brzo reaguju ( i još brže misle) u raznovrsnim situacijama, koncentraciju i snalažljivost „u trenutku“. U igri se razvija smelost, borbenost, volja za pobedom, solidarnost, druželjubivost, i smisao za red i disciplinu. PICIGEN zahteva minimalne materijalne izdatke, pravila su vrlo jednostavno i zato dostupna svim generacijama. Odličan je vid rekreacije i to objašnjava njegovu popularnost - stoji između ostalog u knjižici „PICIGEN - pravila igre“.
            Senćani su ovoj igri posvetili i poseban prostor, ispred Halaš čarde uz Tisu. Od skromnih uslova, od 2007. godine ovaj prostor se razvio u pravi mini sportski centar. Uz dva terena za PICIGEN, teren za odbojku, košarku i od prošle godine igralište za decu. Zahvaljujući ljudima koji su non stop na terenima, ali i sponzorima, pre svih Senćaninu Milanu Kovačeviću, generalnom menadžeru preduzeća „Visa Prom“ d.o.o. iz Kanjiže, koji je za igrače neposredno kraj terena osposobio i vikendicu, da se zagreju i ne prekidaju druženje i tokom zimskim meseci. Jer, za PICIGEN igrače nema predaha, niti je vreme prepreka.
            - Za klince je ova igra znak odrastanja, a za nas odrasle da smo još uvek mladi. Za sve nas je to pre svega ljubav prema sportu, Tisi, Senti, osmišljeno na ovogodišnjem printu na majicama, kojima smo pozivali na 56. svetsko prvenstvo u PICIGENU, uz plakate u želji da privučemo omladinu. Na PICIGEN nisu imune ni Senćanke, koje ne samo trenireju već se i takmiče i postižu sjajne rezultate - kaže gospodin Kontić.
            Ovladati PICIGENOM nije mala stvar. Najveći problem ovog sporta je ko počne da ga igra ne može da prestane. Vole ga i žene zadovoljne što za muževe imaju sposobne momke, večite mladiće. Najstariji igrač PICIGENA, Milanović Milan danas ima 73 godine. Pobeđivao je 1998, 2001, 8, 9, 10, i dalje pobeđuje, jer PICIGEN je i stvar rutine i treninga. U ovoj igri sjajne rezultate su postizali Dragoljub Bekvalac, koji je u paru sa Petrik Miodragom, osvojio šampionat 1999. U PICIGENU su se okušali i najbolji sportisti Srbije, reprezentativac u rukometu, Radivoj Krivokapić, rvači Davor Štefanek, Viktor i Mate Nemeš, Friz Krisztián, Petar Balo, plivač Sebastijan Sabo i mnogi drugi.
            Osim Senćana na prvenstvo svake godine dođu dve - tri ekipe iz inostranstva, pa su PICIGEN zaigrali i Šveđani, i Nemci, u paru sa nekim rodom iz Sente na radu u tim zemljama. Najveći konkurenti Senćana su igrači iz Kanjiže, koji na lokalnoj plaži igraju sa mrežom, a braća Liptak, Čaba i Žolt, upisali su se kao pobednici 2011, 13 i 17. godine.
            Turistička organizacija opštine Senta podržala je prvenstvo u PICIGENU, uvrstivši ga u kalendar gradskih događaja.
            I nikada, ama baš nikada nemojte mešati PICIGEN sa piciginom. Dok se prvi igra samo u Senti, picigin se igra kojekuda, uglavnom na moru i to rukom, i kao takav sasvim je drugi sport.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com