Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Vršački Grožđebal u doba korone

Vršački Grožđebal u doba korone

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 15
  • Sledeća

            Vršačkog Grožđebala, raskošnog i sa ogromnim brojem posetilaca, ove godine nije bilo, ali su, zahvaljujući turističkim radnicima Turističke organizacije Vršca u saradnju sa lokalnom samoupravom, od 18 do 20. septembra obeleženi 63. Dani berbe grožđa.

            „Izložba voća, grožđa i vina“, prva održana u kafani „Kod dva ključa“ 1857. kojom se označava početak Berbe, održana je i ove godine u holu Gradske kuće. Uz razne vrste jabuka, krušaka, grožđa kojim se predstavila Srednja poljoprivredna škola Vršac, na izložbi su bila izložena vina vinarija „Bahus“, „Drašković“, „Soul Wine“, „Sočanski“, „Mišić“, „Nedin“, „Conte Vallone“, „Rnjak“, Porodične vinarije „Vinik“, Porodičnog podruma vina „Selecta“, kao i vinarija specijalizovanih za proizvodnju kupinovog vina „Tatalović“, odnosno kupinovog vina i likera „Adega“.
             - S obzirom na epidemiološku situaciju tradicionalni vršački Grožđebal obeležili smo skromnije. Zadovoljni smo što smo publici mogli da predstavimo ovu izložbu tokom tri dana trajanja manifestacije, kao svojevrsnog orijentira za dalje korake i odlazak u neku od vinarija u gradu ili Gudurici. Svi oni koji su i ove godine odlučili da nas posete mogli su da se upoznaju sa vršačkim vinarijama i razumeju zašto je vinski turizam jedan od ključnih razvojnih pravaca ove regije - izjavila je Jasna Živković iz TO Vršac.
            Ona je dodala, da se Gradska kuća uvek domaćinski odnosila prema ovoj manifestaciji i podsetila da su ranijih godina u Svečanoj sali održavani performansi, vinski skrečevi učenika dramske sekcije Srednje poljoprivredne škole i glumaca amatera iz Vršcu. Otvorivši svoja vrata turistima Gradska kuća u Vršcu je primer otvorenosti prema turističkoj ponudi, ukazujući na vanrednu arhitekturu ovog zdanja u centru grada.
            Domaćica Izložbe, mlađana Maša, nekoliko godina kao volonter aktivno učestvuje na Grožđebalu:
            - Ne oseća se velika razlika u poseti Izložbe ove i ranijih godina. Dosta je ljudi prodefilovalo za ova tri dana. Ove godine, znatno je više upita za degustacije vina te posete vinarijama. Drago mi je što sam mogla da im dam pravu informaciju gde mogu da odu, kupe vino i provedu ugodan dan.
            Za vreme Izložbe desilo se i jedno venčanje, a dekor sa raskošnim cvetno-voćno-vinskim aranžmanima ovekovečen na mladenačkim fotografijama, učinio ih je atraktivnijim i originalnim.
            Osim Izložbe voća, grožđa i vina, posetioci Vršca mogli su da se upoznaju izložbom na otvorenom „Grožđebal kroz vreme“ i sa više od dvadeset fotografija velikog formata, prisete ranijih berbi. Ova izložba na Trgu Sv. Teodor Vršački biće postavljena narednih mesec dana.
            Takođe, TO Vršac je organizovala izlete do guduričkih vinarija. Ovim „Putem vina“ što u grupama, što indivudualno, pošao je lep broj vinoljubaca, koje su otvorenih kapija domaćinski i sa kvalitetnim vinima dočekali domaćini, uprkos činjenici što je berba grožđa u punom jeku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com