Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Nema bala bez kraljevskog Grožđebala

Nema bala bez kraljevskog Grožđebala

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Vršac je grad vetra i ljubavi, ali za Dane berbe grožđa „Grožđebal“ on je pre svega, vinski grad. Ove godine je specifična situacija u svim gradovima koji imaju velike manifesacije, pa i Vršcu, donela mnogobrojna ograničenja. Grad koji je unazad 62. godine ugošćavao veliki broj domaćih i stranih gostiju, poslednjih godina i do 150.000, u svom 63. izdanju svoju gostoljubivost pokazao je znatno manjem broju gostiju.

            Ipak, Vršačni nisu nezadovoljni, jer manifestacija je održana, a gostiju je bilo dovoljno da se na dostojanstven način obeleži berba i ne prekine nit ove vanredne manifestacije koju Vrščani željno očekuju svake godine.
            Tatjana Palkovač, direktorica Turističke orgnizacije Vršac je objasnila da je aktivnost TO kanalisana na tri tačke: Izložbu voća, grožđa i vina u holu Gradske kuće, u trajanju od 18 - 20. septembra, odnosno sva tri dana manifestacije, izložbu fotografija „Grožđebal kroz vreme“ na Trgu Sv. Teodora Vršačkog, u produženom trajanju od mesec dana, i na „Put vina“ organizovanu posetu guduričkim vinarijama: „Selecta“, „Rnjak“, „Conte Vallone“, „Bahus“, „Mišak“ i „Nedin“.
            - Za vršačku Berbu je posebno karakterističan turistički program „Put vina“. Nismo želeli da ga u potpunosti eliminišemo i u skladu sa svim propisima koji su trenutno na snazi, želeli smo da omogućimo ljubiteljima vina da posete vinske podrume i time zadržimo tradiciju odlaska prema Gudurici. Svi vinski podrumi su bili otvoreni ne samo u Gudurici, već i u Središtu, Vršcu, tako da su tokom vikenda svi zainteresovani, u grupama i individualno, mogli da posete vinske podrume i degustiraju njihova vina. Nadamo se da smo na ovaj način omogućili ljudima koji su ove dane došli u Vršac makar mini doživljaj Grožđebala i da ih zadržimo malo duže u našem gradu. Vreme nas je poslužilo i to je doprinelo da na Bregu, prema Šušari i Zagajičkim brdima, kao i u samom gradu, registrujemo znatan broj onih koji su treću nedelju septembra još davnih godina upisali u lični kalednar događaja koje treba posetiti - izjavila je direktorica.
            Statististički podaci govore o poseti oko 20.000 rumunskih turista ranijih godina u ove dane. Tokom 2019. zabeležen je ukupan broj od 44.044 noćenja, 25% više u odnosu na 2018. godinu. Od toga je 26.000 domaćih, i oko 18.000 stranih turista, od čega polovina iz Rumunije.
            - Ovi gosti su nam dragoceni i rado posećuju i manje manifestacije, posebno Grožđebal, značajan za čitav region, i nadamo se da ih ni ovoga puta nismo razočarali. Jedva čekamo da se stanje stabilizuje, otvore granice i kao i ranijih godina posećujemo jedni druge - dodaje gospođa Palkovač, zadovoljna što je ovo stanje imalo i pozitivnu stranu i dalo mogućnost promociji domaćeg turizma, upoznavanja domaćeg turiste sa lepotama i znamnitostima naše zemlje.
            Povodom toga, iznela je podatak da dosta domaćeg stanovništva ne zna za vinsko selo Guduricu, za „Put vina“, a da su prilično upoznati sa sličnim, ništa kvalitetnijim, ali svetski poznatim u Francuskoj. Izrazila je nadu da će ovo biti početak nečega što će domaće turisti trajno opredeliti da jedan deo godišnjeg odmora provedu upoznajući svoju zemlju.     Poslednja decenija rada TO Vršac na uobličavanju i promociji vinske ponude vinske Gudurice, te formiranja lokalnih manifestacija dovelo je do potpunog preobraženja sela, duge vinske tradicije, u kojem svaka kuća ima vinski podrum, u kojem se svaka druga kuća bavi proizvodnjom vina, u kojoj je vino iz godine u godinu sve kvalitetnije. Plan je širenje vinskog kulta ovog mesta, uspostavljanjem „Otvorenih vrata vinskih podruma“ svakog vikenda, a u saradnji sa Fondacijom „Vlade Divac“ pri kraju je projekat - karton „Zlatnih vina Gudurice“, sa šest različitih vina iz svake od šest registrovanih vinarija iz ovog mesta, namenjen onima koji iz nekog razloga ne mogu da dođu u Guduricu omogući, pa da putem savremenih sredstava komunikacije dođu do željenog užitka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com