Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE 5 ATRAKCIJA U BELOJ CRKVI I OKOLINI KOJE NE SMETE PROPUSTITI

5 ATRAKCIJA U BELOJ CRKVI I OKOLINI KOJE NE SMETE PROPUSTITI

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Bela Crkva je varošica na jugoistoku Banata, sa istoka natkriljena obroncima Karpata, a sa zapada širom otvorena prema panonskoj niziji. Za Belu Crkvu bi se moglo reći da je to grad na vodi, jer u blizini protiče Dunav, zatim, tu je i Karaš, Nera, pa kanal Dunav-Tisa-Dunav i, naravno, 7 kristalno bistrih jezera. I zato nije nikakvo čudo što ovoj varošici tepaju, nazivajući je vojvođanskom Venecijom. A šta u vojvođanskoj Veneciji posetiti?

1. Belocrkvanska jezera
Zbog 7 jezera, Belu Crkvu zovu grad jezera. Godine 1904. počelo je iskopavanje i eksplotacija šljunka na području Bele Crkve. Vađenjem šljunka za industrijsku potrebu nastala su veštačka jezera, koja sada predstavljaju jednu od glavnih atrakcija opštine. Posmatrana u celini, Belocrkvanska jezera odlikuju se stabilnim obalskim linijama i neznatnim kolebanjem nivoa vodenog ogledala. Svojim morfometrijskim i termičkim osobinama pogoduju razvoju rekreativnog, izletničkog, manifestacionog i sportskog turizma, a zbog bogastva ribljeg fonda i ornitofaune imaju veliki potencijal za razvoj ribolovnog i „birdwatching” (posmatranje ptica) turizma. Belocrkvanska jezera, zbog njihovih karakteristika, često nazivaju Bisernom ogrlicom Banata. Jezera se naslanjaju na urbano područje Bele Crkve i svojim potencijalom na komplementaran način upotpunjuju turističku ponudu SRP Deliblatska peščara. Najpopularnija od ovih jezera su Gradsko jezero, Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkara. Ostala jezera nisu urbanizovana i predstavljaju raj za ronioce i strastvene pecaroše, koji su u najvećem broju i posetioci ovih jezera.
2. Vidikovac Tri krsta
Tri krsta - Kalvarija, kao versko mesto, stecište katoličke litije i obrednog hodočašća, prvi put se u Beloj Crkvi javlja 1797. godine, kada su postavljena tri drvena krsta. Nemački doseljenici su podigli 130 stepenika kao pomen na Hristovo stradanje na Golgoti i na vrhu tri krsta Srednji krst predstavljao je razapetog Isusa Hrista, a levi i desni dva osuđenika na smrt. Godine 1820. izvršena je prva obnova ovog mesta. Od 1943. godine dobija svetovni karakter i pretvara se u čistilište i mučilište, kada je ovde streljano 100 banatskih građana pa je podignut zid kao podsetnik na streljanja. Godine 2004. postavljena su tri nova krsta.
Vidikovac Tri krsta, predstavlja posebno mesto sa kog se prostire izvanredan pogled na čitav grad. Do vidikovca vodi 300 stepenika što predstavlja specifičan izazov. Planinski vazduh koji dolazi sa obronaka Karpata ovde može najbolje da se oseti.
3. Gradski park
Predstavlja zelenu oazu u samom centru Bele Crkve, koji pruža posetiocima prijatan odmor od gradske vreve. U centru parka se nalazi paviljon za svečanosti i okupljanja koji podseća na prošla vremena. Prvi podaci o postojanju parka u Beloj Crkvi datiraju iz perioda posle 1840.
Godine 1912. podignut je današnji muzički paviljon. Godine 1913. podignuto je postrojenje sa bunarom i kućicom. Na kućici je uklesana geografska širina, dužina i nadmorska visina Bele Crkve. Gradski park je pravilnog geometrijskog oblika, čije se staze zvezdasto pružaju od dva centralna kružna platoa, u čijem je jednom centru postavljen Spomenik pobedi.
4. Trg ruskih kadeta
Naziv je dobio zbog izuzetnog doprinosa Ruske imigracije Beloj Crkvi.U centralnom delu parka nalazi se spomenik Crvenoarmejcima koji su učestvovali u II Svetskom ratu. Na trgu se nalazi crkva Jovana Bogoslova poznatija kao Ruska crkva koja je sagrađena 1932 godine. Do 1965 godine u Parku se nalazio krst iz 1818 godine, poklon Vršačkog episkopa Vikentija Jovanovića Vidaka. Danas se krst nalazi u porti Srpske pravoslavne crkve.
5. Predeo izuzetnih odlika “Karaš - Nera”
Ovo je zaštićeno područje II kategorije. Osnovne vrednosti PIO „Karaš - Nera” čine očuvani i napušteni meandri Karaša i rečna staništa Nere, peščare i stepe, kao i najupadljiviji predeo dinskog reljefa u Srbiji, a reka Nera predstavlja ekološki koridor od međunarodnog značaj, koja teče duž granice Srbije i Rumunije povezujući Karpate  Panonsku niziju. Najvažniji predstavnici flore i faune su: dvoštitasta šaš, močvarni maslačak, žaba travnjača, patka njorka orao krstaš, orao kliktaš, patuljasti orao, stepski soko, zmijar, riđi mišar i tekunica i jaka populacija posebne forme podzemnog glodara slepog kučeta, za koju je ovo jedino poznato prebivalište u Srbiji.

Izvor: Turistička organizacija Bele Crkve

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com