Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Tiski kej - najlepši u Srbiji

Tiski kej - najlepši u Srbiji

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Na levoj obali reke Tise, nekada varošica Torontalske županije i najveće mesto za trgovinu žitom u monarhiji u XIX veku, puno toga je sačuvala iz svoje prošlosti, a opet, danas je savremena varoš koja svojom lepotom mami na destine hiljada posetilaca koji žele da u miru i spokoju naše ravnice, provedu najlepše trenutke odmora.

            Nekada divlja i neukrotiva reka, ćudljiva i bujna, pored svoje iskonske lepote, bila je i opasnost po našu varoš. Svaki čas pretila je da pređe u neko novo korito i poplavi ulice i seoska gazdinstva. Tu večitu borbu prirode i čoveka, vekovima unazad, stanovnici Novog Bečeja uspeli su da dobiju, a novobečejska varoš postala je kolevka žitarskih trgovaca, blagostanja i gospodstva prošlih dana. Na izrasloj dolmi kraj reke, bilo je pravo zadovoljstvo šetati , uživati u mirisima reke i guste šume koja je krasila obale. Velelepna zdanja aristokratskih porodica na uzvišenju kraj Tise, zvuk crkvenih tornjeva koja otkucavaju frtalje i sate, rajski mir koji narušavaju samo zvuci „Velike lađe“ kod pristaništa i cvrkut ptica u predvečerje, pružali su više od običnog uživanja, pružali su doživljaj. Prelepi zalasci sunca i fascinantan osećaj da sunce uranja u plavu reku kao velika užarena kugla, ostaje za spomen i nekada pa i sada.
            Prošlo je mnogo od tih dana a i danas kada prošetate dolmom, imate osećaj da šetate kroz vekove. Tiski kej dugačak 4 km, prati priobalje reke i uz put je kiti onim što nam je prošlost ostavila kao i nekim novim momentima sadašnjosti.
            Od male pravoslavne crkve - manastira kao svedoka prohujalih vekova do modernih čardi i kafića uz samu reku, plaže, pristaništa i marine. Sa druge strane keja, prema centru varoši, nalazi se stari Novobečejski park sa igralištem za decu a odmah kraj parka i hotel „Terme Tiski cvet“ sa bogatom banatskom trpezom i savremenim spa centrom i lekovitom termomineralnom vodom. Dom kulture, nekada kuća bogatog vlastelina pa Radnički dom „Jovan Veselinov Žarko“, danas je objekat namenjen kulturnim dešavanjima našeg gradića, gleda pravo u reku. Šetajući kejom, stižemo i do nekadašnje skeledžijske kućice koja je do sedamdesetih godina odolevala vremenu, sada je Suvenirnica Turističke organizacije opštine Novi Bečej.
            Posebno je atraktivan tokom mnogobrojnih manifestacija koje organizuje Turistička organizacija i opština Novi Bečej. Tako za vreme Velikogospojinskih dana, Tiski kej zablista posebnim sjajem. Na desetine hiljada ljudi prošeta ovom rutom uživajuči u muzičkim programima, nastupima i gastro manifestacijama jer se najbolja riblja čorba pa i pasulj kuvaju upravo kod nas pored reke.
            Ono što je priroda poklonila Novobečejcima, velika ljubav i briga o svojoj varoši rezultirali su epitetom - Najlepši kej u Srbiji.

Tekst: Tatjana Vlaškalin

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com